• El cap de l’Executiu ha assegurat que “aquella gent que se sent bé a casa, els has d’acollir bé i els hi has de mantenir, encara que tinguin la seva pròpia aspiració a la seva llibertat”
  • El president ha inaugurat aquesta tarda a Mollerussa l’empresa Manufri i també s’ha desplaçat al municipi de Castellserà per inaugurar l’edifici de La Garuta, que acull a partir d’avui la nova biblioteca municipal
El president Mas saludant els habitants de Castellserà
El president Mas saludant els habitants de Castellserà
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest vespre que “casa nostra és Europa i ens hi sentim bé” i que, davant de les opinions dels últims dies sobre si Catalunya seguirà o no dins el marc europeu, cal recordar que “quan Espanya va entrar a la Unió Europa i al mercat comú, el 1986, els catalans vam tenir la sensació que tornàvem a casa”.
 
“Ens sentim bé a Europa, hi volem seguir sent i farem el que calgui perquè s’entengui que, aquella gent que se sent bé a casa, els has d’acollir be i els hi has de mantenir, encara que tinguin la seva pròpia aspiració a la seva llibertat”, ha reblat el president.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions des de Castellserà, a l’Urgell, on aquest vespre ha inaugurat l’edifici de La Garuta, que acull la nova biblioteca municipal. Durant el seu discurs, el president també ha emfatitzat “l’esperit democràtic, cívic, pacífic i serè dels catalans” i ha assegurat que la seva base prové de dues realitats.
 
D’una banda, “de la cultura”, que “no prové perquè un dia a Espanya es va aprovar una Constitució”, sinó perquè, “fa molts segles, en aquest país es van fer les coses d’una manera determinada, amb la cultura del pacte, de l’entesa, de l’acord i del control”. “I un país que té la seva identitat basada en la cultura, per definició, és un país de tarannà democràtic, pacífic i conciliador”, ha subratllat Artur Mas.
 
I la segona raó d’aquest tarannà constructiu, ha explicat el president, es deu al fet que “som un país on han conviscut cultures diferents, perquè hem acollit gents diferents des de fa molts segles”. I això, ha assegurat, “fa que la convivència sigui un gran actiu de país”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha remarcat que aquest tarannà democràtic, pacífic i conciliador “és el que aquest país està exhibint d’una manera excel·lent en les grans ocasions”, i això, ha assenyalat, “des de fora ho veuen”. “Us demano que no perdem en els propers temps aquesta manera de fer i aquest tarannà del país perquè, només amb això, ja guanyem molts punts des del punt de vista de projectar la nostra imatge i el nostre missatge arreu d’Europa i del món”, ha dit el cap de l’Executiu.
 
El president de la Generalitat ha acabat el seu parlament amb les paraules de Salvador Espriu “les persones no poden ser si no són lliures”, i ha demanat que aquesta “aspiració d’una llibertat perfectament compaginable en aquest espai comú que és Europa, que són els pobles d’Europa, molt diversos entre ells, i on també hi ha el poble espanyol, també en el nostre cas té aquesta base cultural”.
 
 
Inauguració de l’empresa Manufri, a Mollerussa
 
Abans de visitar el municipi de Castellserà, el president de la Generalitat ha presidit la inauguració de l’empresa Manufri, a Mollerussa, on ha destacat que “la capacitat d’internacionalització de l’economia catalana està funcionant a molt bon ritme”. Després de visitar les instal·lacions de la nova empresa, que ha nascut d’una aliança entre la companyia catalana Nufri i la francesa Maine, el cap de l’Executiu ha posat aquesta empresa familiar de llarga tradició com un “clar exemple” d’aquesta obertura al món econòmic. “La internacionalització es pot fer de moltes maneres, venent a fora, és a dir exportant, atraient inversió estrangera i fent join ventures. I, a través de tots aquests camins, un país demogràficament petit com Catalunya s’està internacionalitzant a fons”, ha subratllat Artur Mas.
 
Com a mostra d’aquesta capacitat, el cap del Govern ha assenyalat el fet que “en els últims dos anys estem venent més a fora d’Espanya que a dins, un fet que no havia passat mai”. En aquest sentit, el president ha explicat que el mercat espanyol “segueix sent important”, però que ara, igual com han fet altres països de dimensions demogràfiques semblants al nostre, com Àustria, Dinamarca, Finlàndia o Bèlgica, “nosaltres estem clarament en aquest camí de la nostra projecció econòmica”.
 
Davant dels presidents de les companyies Nufri i Mane i d’un grup de clients potencials de la nova marca, el president ha subratllat que “hi ha una història comuna molt llarga entre el territori del sud i del nord del Pirineu”. “Nosaltres som tots a la Unió Europea i és una ocasió per reforçar aquesta aliança en el pla econòmic, cultural i turístic”, ha assegurat, afegint que al costat de la imatge negativa que a vegades es té del sud d’Europa, aquest territori demostra amb aliances com la de Manufri que “té molta capacitat, possibilitat i iniciativa”.
 
Davant dels treballadors i la directiva de la nova empresa, el president Mas ha volgut donar les gràcies a Nufri per demostrar que “el país està viu en molts sentits” i perquè, “en aquest moment molt complicat, ajuden que hi hagi un ànim una mica més positiu”. “Agraeixo el que feu i aquesta nova inversió, perquè ara és el que ens cal: gent disposada a jugar-se-la en aquests moments difícils”, ha remarcat Artur Mas.

4  

Imatges

Visita a Manufri

Visita a Manufri 497

Visita a Manufri (2)

Visita a Manufri (2) 826

Visita a Castellserà

Visita a Castellserà 717

Visita a Castellserà (2)

Visita a Castellserà (2) 800