El conseller Puig en la compareixença al Parlament
 
·       El conseller anuncia al Parlament la creació d’una línia d’acció industrial per compensar els sectors exportadors afectats per la millora de competitivitat de les empreses nord-americanes a l’utilitzar gas de roca mare.
 
 
Dimarts, 17 de setembre de 2013. — El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat que el Govern “impulsarà una modificació legislativa per tal que la fracturació hidràulica no sigui autoritzable a Catalunya”. En la seva compareixença davant la Comissió d'estudi dels permisos de prospecció i explotació d'hidrocarburs no convencionals per mitjà de fracturació hidràulica al Parlament de Catalunya, Puig també ha avançat que demanarà al ministeri d’Indústria, Energia i Turisme que denegui aquells permisos d’investigació que està tramitant i que afecten territori català i d’altres comunitats autònomes, i que presentarà recurs en cas que aquests permisos siguin atorgats.
 
Puig ha raonat la decisió de declarar no autoritzable la fracturació hidràulica referint-se a la manca de gas de roca mare a Catalunya i a que l’impacte ambiental que genera aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs no és socialment assumible. El conseller ha explicat que el Govern ha volgut analitzar detalladament les possibilitats i l’impacte d’aquesta tecnologia d’extracció d’hidrocarburs a Catalunya, i que com a conseqüència d’aquest procés “s’ha descartat la fracturació hidràulica com a tecnologia aplicable al territori català” i que, “a dia d’avui, només s’estan tramitant aquells permisos que no depenen de la Generalitat”.
 
Igualment, el conseller ha fet referència a la “feblesa competencial” que té Catalunya en aquesta matèria. Puig ha recordat que en l’actualitat el ministeri d’Indústria, Energia i Turisme està tramitant quatre permisos que afecten territori català i d’altres comunitats autònomes, i ha anunciat que demanarà per escrit al ministeri que no els autoritzi, com a mínim pel que fa al territori català. En cas que el ministeri els autoritzi, Puig ha anunciat que la Generalitat “recorrerà la decisió”.
 
En la seva intervenció, el conseller ha volgut advertir que la introducció del gas de roca mare en els mercats internacionals pot afectar alguns sectors exportadors de l’economia catalana, com ara el sector químic, degut a l’abaratiment dels costos energètics dels seus competidors. Per això, Puig ha anunciat que s’endegarà una línia d’acció per analitzar quines mesures es poden posar en marxa perquè la indústria catalana no perdi competitivitat davant de la indústria nord-americana.
 
Finalment, el conseller també ha explicat que el Govern ha encarregat al Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) un estudi per determinar els aspectes crítics que ha d’abordar la política energètica del Govern per avançar cap a un model energètic sostenible i de futur a llarg termini.