Palau Robert

Una exposició recorda la figura de Damià Mateu i Bisa, fundador de la Hispano-Suiza

query_builder   18 setembre 2013 09:01

event_note Nota de premsa

Una exposició recorda la figura de Damià Mateu i Bisa, fundador de la Hispano-Suiza

L’exposició “Reconeixement a Damià Mateu i Bisa, fundador de la Hispano-Suiza” , que es pot visitar del 19 al 22 de setembre al Jardí del Palau Robert, pretén donar a conèixer la figura d’aquest empresari en escaure’s el 150è aniversari del seu naixement.
probert
La mostra recull  fotografies i textos  d'un dossier de  la Hispano de fa molts anys. El primer apartat detalla la figura de Damià Mateu com a empresari, el segon fa una descripció del personatge i de l’època  a partir d'imatges : la fàbrica, el mite, la marca, la terra, l’aire, el prestigi, l’elegància, la bellesa i  inclou unes imatges finals d'anuncis de l'època.
L’exposició compta amb la col·laboració del Grup Peralada, actual propietari de la marca Hispano-Suiza. Després del seu pas pel Palau Robert de Barcelona, la mostra  es podrà visitar a Peralada.
L’industrial i polític català Damià Mateu va néixer el 1863 a Llinars del Vallès. Juntament amb Marc Birkigt, va fundar, l’any 1904, la  Sociedad Anónima Hispano-Suiza per a la producció d’automòbils de luxe, que va ser pionera en la projecció internacional de la indústria de l’automoció de Catalunya.
Hispano-Suiza va comptar amb fàbriques al carrer de Villarroel i posteriorment a la Sagrera (actual Parc de la Pegaso). De les instal·lacions del carrer de Villarroel, va sortir el 1904  el primer cotxe de la marca, que va ser exportat, adquirit per un client argentí. El mateix any es va presentar al Saló de l’Automòbil de París, on va despertar un gran interès entre els fabricants de tot el món. L’any 1910 el model Copa Catalunya va guanyar diverses competicions esportives.
El 1911 es va crear a França la filial francesa de la companyia, la Societé Française Hispano-Suiza. Amb aquesta filial, la marca va poder atendre millor un mercat molt més receptiu als seus productes que no pas l’espanyol.
Personalitats com el rei Alfons XIII, Ava Gardner o Picasso van escollir cotxes d’aquesta marca automobilística emblemàtica, que va ser tota una revolució en el món de l’automoció. L’any 1946, Hispano-Suiza va ser adquirida per ENASA i les seves instal·lacions del barri de la Sagrera de Barcelona es van destinar a la fabricació dels camions Pegaso.