Catalunya ha tornat a demostrar l’excel·lència del seu sistema de recerca amb 4 projectes Proof of Concept concedits per l’European Research Council (ERC) en la primera convocatòria del 2013. Els investigadors que han estat reconeguts amb aquests ajuts, de 150.000 euros cadascun, són Frank Koppens (Institut de Ciències Fotòniques), Mel Slater (ICREA de la Universitat de Barcelona), Paul Christou (ICREA de la Universitat de Lleida) i Miquel Costas (Universitat de Girona). A l’Estat espanyol, els únics 4 Proof of Concept atorgat han estat els d’investigadors catalans i Catalunya és el tercer país d’Europa, juntament amb Alemanya, en rebre més reconeixements.
Aquest finançament permetrà als investigadors disposar d’uns recursos addicionals per posar en pràctica el potencial innovador i comercial de les idees generades en els seus projectes i apropar la seva recerca al mercat.
Els ajuts de l’European Research Council (ERC) tenen per objectiu d’enfortir l’excel·lència científica a Europa i el seu lideratge a nivell mundial. Fins ara Catalunya ha obtingut 118 projectes de les diferents convocatòries de l’ERC des de la seva creació al 2007, entre els quals 9 Proof of Concept.
En la convocatòria del 2013 l’European Research Council ha reconegut 33 projectes arreu d’Europa, 4 dels quals a Catalunya, un percentatge que representa el 12% dels ajuts concedits. En les dues edicions anteriors del Proof of Concept Catalunya havia obtingut 5 projectes.
Tot i que Catalunya només representa l’1,5% de la població de l’espai europeu de recerca, en els darrers sis anys el sistema d’R+D també ha captat prop del 3% de les concessions de les cinc edicions Starting grants resoltes i el 2,8% de les cinc edicions Advanced grants.
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha destacat que els resultats de la primera convocatòria del Proof of Concept 2013 demostra que “l’excel·lència del sistema català de recerca està plenament consolidada i quan els nostres investigadors competeixen amb els millors d’Europa i el món ho fan, com s’ha vist, amb resultats molt brillants”. Castellà ha afegit que aquests reconeixements “demostren també la capacitat de transformar la nostra recerca d’excel·lència en idees innovadores que poden tenir un impacte en el mercat i, per tant, impulsar la productivitat i el creixement econòmic en el futur”.
1