Territori

Catalunya impulsa més de 500 activitats durant a la Setmana de la Mobilitat Sostenible, dedicada aquest any a l'aire net

query_builder   20 setembre 2013 14:12

event_note Nota de premsa

Catalunya impulsa més de 500 activitats durant a la Setmana de la Mobilitat Sostenible, dedicada aquest any a l'aire net

 • El Departament de Territori i Sostenibilitat organitza per segon any consecutiu el  concurs fotogràfic Apunta’t al Clic Mob a Instagram 
 • Per conscienciar la ciutadania de la importància de mantenir l’aire net TES realitzarà una campanya informativa de control de vehicles bruts a Sant Cugat del Vallès
 • El departament també ha editat un catàleg d’activitats adreçades als centres educatius
 
 
 
A tot Catalunya s’organitzen més de 500 activitats durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebra des d’aquest diumenge i fins al 29 de setembre sota el lema 'Aire net - Fes el pas!'. Durant aquests 8 dies, diferents institucions i associacions proposen diverses activitats per buscar noves formes de mobilitat més sostenibles, segures i saludables amb l’objectiu d’augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit.
 
Enguany s’ha assolit un rècord d’adhesions, amb un total de 289 (222 municipis i 67 entitats i empreses), xifres que constaten que Catalunya és un dels territoris europeus amb una participació més elevada. En total, s’han organitzat 1.422 activitats permanents (un 11% més que l’any passat), 198 caminades (un 8% més que al 2012), 218 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta (12% més) i 7 curses (4 interurbanes, 2  urbanes i 1 escolar).
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha organitzat per segona vegada el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Apunta’t al Clic Mob!”. El concurs està obert del 16 al 30 de setembre. Els participants hauran de publicar imatges obre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2013. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals:
 
 • 1r premi general: Una estada per a dues persones a l’hotel de Vall de Núria (inclou: cremallera, dormir i esmorzar una nit, forfet per a dues persones 2 dies i entrada al parc lúdic) més un atles topogràfic de l’ICC.
 
 • 2n premi general: Un paquet familiar per gaudir d’un dia a Vall de Núria (inclou: cremallera, forfet -sense assegurança- per a una família -2 adults i 2 nens-, lloguer de material per a 4 persones i entrada al parc lúdic per a 4 persones) més un atles topogràfic de l’ICC.
 
 • 3r premi general: 2 entrades per a Portaventura (inclou el transport en tren dins l’àmbit de Catalunya) més un atles topogràfic de l’ICC.
 
A més, les fotografies que incloguin les etiquetes georeferenciades: #mobilitat2013_ATMbarcelona, #mobilitat2013_ATMtarragona, #mobilitat2013_ ATMlleida i #mobilitat2013_ATMgirona participaran al premi que s'ofereix per a cadascun dels àmbits territorials esmentats i que consisteix en un abonament personal de transport públic integrat per tot l’any 2014. Les imatges amb aquestes últimes etiquetes també podran optar als premis generals.
 
Una altra de les novetats és el catàleg d’activitats per a centres educatius, elaborat per TES, un recull d’activitats sobre mobilitat sostenible que inclou una mostra representativa de:
 
 • Bones pràctiques educatives: com treballen els centres educatius la temàtica de mobilitat.
 • Propostes d’activitats més curtes per a treballar durant la Setmana de Mobilitat Sostenible i Segura.
 • Recursos educatius classificats en diversos temes per a treballar la temàtica de la mobilitat a l’aula o fora d’aquesta.
 
A més, i coincidint amb el lema de la campanya d’aquest any, el DTES també farà una campanya de control de vehicles bruts a Sant Cugat del Vallès, del 23 al 27 de setembre. S’instal·larà un punt de control on un tècnic del departament acompanyat de la Policia Local del municipi comprovarà les emissions dels tubs d’escapament dels vehicles a través d’un opacímetre, aparell que mesura les partícules que provoca la combustió del motor. Es tracta d’una campanya informativa i de conscienciació on cada conductor que hi participi rebrà un informe amb les emissions dels seu vehicle i l’estalvi de combustible que comportaria fer-hi millores.
 
També s’instal·larà a Girona una de les unitats mòbils de control de l’aire que té el DTES, i que es podrà visitar durant tota la setmana. Estarà ubicada a la plaça de Catalunya.
 
A més, a totes les demarcacions es duran a terme uns cursos de conducció eficient organitzats per l’Institut Català d’Energia. L'objectiu de l'activitat es sensibilitzar els conductors de turismes de les diferents tècniques de conducció que es poden utilitzar i de l’estalvi de combustible que pot suposar una conducció eficient.
 
 
Activitats a tot el territori
 
Les activitats que es realitzen durant la setmana estan repartides per tot el territori. A Barcelona es faran més de 215 activitats; a Girona més d’un centenar; a Lleida s’acosten a les 150 i a Tarragona a les 100.
 
A Barcelona hi ha 100 adhesions (85 ajuntaments i 15 empreses / operadors; s’han organitzat 755 activitats permanents (131 més que l’any passat); 69 caminades en 45 municipis; 92 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 2 curses de transport, una urbana i una altra d’interurbana.
 
A Girona hi ha 67 adhesions (53 ajuntaments, 2 consells comarcals, 8 entitats i 4 operadors); 242 mesures permanents (15 més que l’any passat); 44 caminades en 29 municipis; 53 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana.
 
A Lleida hi ha 83 adhesions (56 ajuntaments, 9 consells comarcals i 18 entitats); 256 mesures permanents (64 més que l’any passat); 62 caminades en 47 municipis; 47 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana i una altra d’escolar.
 
I a Tarragona i Terres de l’Ebre hi ha 39 adhesions (28 ajuntaments i 11 empreses / operadors); 169 mesures permanents (2 més que l’any passat); 23 caminades en 17 municipis; 27 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i 1 cursa de transport interurbana i una d’urbana.
 
Els objectius principals de la setmana són:
 
 • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
 • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
 • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
 • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
 • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
 
Tota la informació relacionada amb la Setmana de la Mobilitat de 2013 es pot consultar al web www.mobilitat.net.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 145