
Pelegrí: “hem de compartir per a avançar i mantenir el lideratge internacional de Catalunya en l’àmbit de la sanitat vegetal”
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del conseller delegat de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presentat avui, a Lleida, el SmartFruit IPM International Congress, que se celebrarà a Barcelona, del 2 al 4 de febrer.
Aquest Congrés és una iniciativa del DAAM, en col·laboració amb el sector productiu i el sector de la comercialització de productes fitosanitaris, que té com a objectiu compartir els avenços en recerca aplicada per a la gestió integrada de plagues entre investigadors de tot el món, productors i administracions, i que aplegarà els millors experts del món en la matèria.
El conseller ha obert la seva intervenció fent palès que “el nostre sector, i ara més que mai, està demostrant la seva capacitat real per a liderar l’economia de Catalunya, és un sector dels més estables de la nostra economia i alhora també del país, un sector de futur i de país, capdavanter en l’agenda política i en la reactivació econòmica, i que es consolida dia rere dia com un dels clústers agroalimentaris més importants d’Europa”.
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha afegit que, conscient d’això, el Govern català manté i referma la seva aposta per ell i treballa per a garantir-ne la competitivitat i futur, que excel·leix i ha d’impulsar encara més factors com la innovació, la recerca, la transferència, una excel·lència que, entre altres factors, també passa per un i molt important com és la sanitat vegetal i per posicionar el nostre país entre els capdavanters en recerca aplicada per a la millora de la sanitat vegetal”.
En aquest sentit, el conseller ha subratllat que “hem de compartir per a avançar i mantenir el lideratge internacional de Catalunya en l’àmbit de la sanitat vegetal”.
Pelegrí ha explicat que, en aquesta línia, s’inscriuen iniciatives com l’SmartFruit IPM International Congress, que se celebrarà al Palau de Congressos de Montjuïc, a Barcelona, del 2 al 4 de febrer, i que aplegarà experts internacionals en gestió de plagues en cultius fructícoles. “Així, una de les principals zones productores de fruita d’Europa com és Catalunya acollirà aquest important i innovador Congrés Internacional que presentem a Lleida, una de les regions agroalimentàries més dinàmiques de Catalunya, de l’Estat i d’Europa”, ha assenyalat.
El conseller ha remarcat que “SmartFruit marcarà una fita històrica en el món de la sanitat vegetal perquè aplegarà una setantena dels millors experts del món en les seves especialitats, esdevenint un cop més punt mundial de referència en matèria de sanitat vegetal i en l’àmbit agroalimentari en general. Només cal veure l’ambiciós programa del Congrés per a fer-se una idea de l’abast d’aquesta iniciativa del DAAM. Entre els ponents, a més d’investigadors catalans, un col·lectiu de prestigi que ha contribuït a posicionar el nostre país entre els capdavanters en recerca aplicada per a la millora de la sanitat vegetal, n’hi ha de Nova Zelanda, dels Estats Units, Mèxic, Xile, Itàlia, Holanda, Hongria, de França i de l’Estat espanyol. A més, com ha indicat Josep Maria Pelegrí, s’espera rebre assistents de diferents punts d’Europa, però també d’Amèrica del Sud, d’Amèrica Central i del nord d’Àfrica”.
“Barcelona és una ciutat intel·ligent, una smart city, i amb SmartFruit hi tindrem l’oportunitat de compartir aquestes experiències que es tenen arreu del món concretar-les i transferir-les a tot el sector, transferir-li la necessària innovació, més en el sector que preserva la qualitat del que mengem, la traçabilitat i la seguretat alimentària, cada cop més exigides pel consumidor, un consumidor global que exigeix una sanitat vegetal global, i per això també resulta cabdal la lluita contra les plagues que afecten les nostres produccions”, ha apuntat Josep Maria Pelegrí.
D’aquí que el Pelegrí hagi destacat la importància de la gestió integrada de plagues en cultius fructícoles, que és l’objecte d’aquest congrés, i més tenint en compte que l’any vinent, el 2014, arrenca amb l’entrada en vigor de la Directiva comunitària d’ús sostenible de fitosanitaris, que incorpora un esperit de preservació del medi ambient i de la salut a l’hora de produir aliments.
“Catalunya, una de les principals zones productores de conreus fructícoles d’Europa, manté una preocupació constant per l’ús òptim de productes agroquímics per raons econòmiques, mediambientals, i també relacionades amb la salut laboral i els consumidors”, ha remarcat el conseller, per a afegir que, a més, la FAO considera la producció integrada com el millor sistema per a protegir els cultius. Aquest sistema de control, que consisteix a utilitzar diferents mètodes de lluita amb un ús mínim de plaguicides, s’estén de manera que, actualment, a Catalunya hi ha més de 30 mil hectàrees de conreus dedicades a la producció integrada.
Josep Maria Pelegrí també ha recordat que a Catalunya s’ha desenvolupat el programa Fruit.net, generat conjuntament pel sector productiu, el Departament i l’IRTA, així com les universitats, que treballa per la definició d’una estratègia completa de control de plagues, malalties i fisiopaties en fruiters.
En aquest context, com ha assenyalat Pelegrí, naix SmartFruit IPM International Congress, per tal de compartir els avenços en recerca aplicada per a la gestió integrada de plagues entre investigadors de tot el món, productors i administracions, un debat en què també hi participaran fabricants d’inputs agrícoles, assessors agraris, comercialitzadors, periodistes, etcètera, i en què es posaran sobre la taula les necessitats de mantenir un nivell de producció que permeti abastir la població amb productes sans i de qualitat, amb la voluntat de sostenibilitat econòmica i mediambiental.
“L’objectiu final d’aquesta inquietud compartida és que els resultats i millores qualitatives que se’n deriven, així com el producte agroalimentari final que arribi a les taules, a les llars dels consumidors, sigui de l’òptima qualitat esperada i desitjada. I a això també hi ha de contribuir aquest Congrés, que us presentem i estic convençut que així serà”, ha conclòs el conseller, qui també .
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.



