Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura incentiva l'òptima fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes, així com la sanitat vegetal i animal a Catalunya

query_builder   27 setembre 2013 11:55

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura incentiva l'òptima fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes, així com la sanitat vegetal i animal a Catalunya

FOTO WEB
Imatge de la inauguració de la jornada per part de Miquel Molins.
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, ha inaugurat aquest matí, en el  marc de la Fira Agrària Sant Miquel de Lleida, la jornada ‘Darreres tendències en fertilització, gestió i tractament de dejeccions ramaderes’, inscrita en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DAAM i que forma part de les nombroses activitats que el Departament organitza en aquest certamen.
 
Miquel Molins ha començat la seva intervenció fent palès que “la problemàtica dels nitrats a Catalunya és més un problema de gestió que de quantitat”, i que aquest desequilibri té el seu origen en la intensificació de la ramaderia durant els últims anys, que ha anat deslligant-se progressivament de l’agricultura. En conseqüència, en certes zones els costos de gestió deguts a uns excedents puntuals han donat lloc a males pràctiques d’adobatge. En altres zones, per tal d’evitar impactes negatius a les aigües, cal millorar l’ús dels fertilitzants orgànics i minerals i aprendre a optimitzar les dosificacions d’adob a les terres”; i per això, com ha afegit Molins, es fa evident la necessitat d’utilitzar tecnologia, tant en la seva aplicació a camp com en tractaments previs o finalistes que poden suposar una millora significativa en la gestió i estalvi energètic.
 
D’aquí que des del DAAM s’estigui duent a terme accions divulgatives per a donar a conèixer un nou model de gestió de la fertilització, amb l’objectiu de millorar la utilització dels fertilitzants orgànics i minerals en l’agricultura i fomentar actituds que millorin la seva gestió. “Això ha fet que actualment anem aconseguint més consciència ambiental i una millora de la qualitat dels sòls i les aigües”, ha explicat el director general, qui ha afegit que, no obstant això, invertir la tendència de contaminació dels aqüífers i millorar la gestió de la fertilització i les dejeccions ramaderes no és una fita que es pugui aconseguir d’avui per demà, sinó que “cal continuar treballant, com fins ara, en la bona direcció, però sempre en un mateix sentit per part de tothom”.
 
Així, la jornada d’avui exposa les darreres accions que s’estan realitzant per a introduir al sector totes aquelles alternatives tecnològiques disponibles que implementen millores i que ajuden a donar solucions per a la gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització; i consta de quatre blocs representatius de cadascuna de les accions: línies bàsiques per a l’ús eficient dels nutrients en ramaderia i agricultura, presentació del nou projecte LIFE+ que la Comissió Europea (CE) ha concedit al DAAM que permetrà millorar l’eficiència en la gestió del nitrogen en zones amb una elevada concentració ramadera, la presentació del web “Biogàs al dia” que vol oferir dades actualitzades del funcionament i rendiments de les plantes de biogàs agroindustrial existents a Catalunya i que es farà visible a través d’un portal web dins de l’entorn de Ruralcat, i el darrer bloc difon el projecte Life+ MANEV concedit per al període 2011-2014 i que té per objectiu millorar la protecció del medi ambient, així com la sostenibilitat de la ramaderia, potenciant l’ús de tecnologies de tractament en diferents zones d’Europa amb excedents de dejeccions ramaderes.
 
Miquel Molins també ha volgut recordar que el DAAM, en la seva tasca d’establir i fomentar mecanismes de transferència tecnològica, divulgació, coordinació i foment del treball en xarxa per tal que el sector adopti les millors tecnologies disponibles, ha posat en marxa l’Oficina de la fertilització i tractament de les dejeccions ramaderes, la finalitat de la qual és promoure la gestió eficient en la fertilització agrícola i la gestió de les dejeccions ramaderes. L’Oficina és una plataforma per al treball en xarxa que es fa visible a través d’un portal web dins de l’entorn de Ruralcat. A més, el Departament ha presentat un nou Pla estratègic de fertilització agrària i gestió de les dejeccions ramaderes a Catalunya (2013-2016), que ha de permetre un creixement i desenvolupament sostenible del sector, sempre acompanyant-lo de mesures de gestió i valorització dels nutrients produïts per la ramaderia intensiva, i que ha de millorar els estàndards de qualitat ambientals.
 
Val a dir també que, com ha exposat Molins, el nou projecte LIFE+ que la CE ha concedit al DAAM permetrà millorar l’eficiència en la gestió del nitrogen en zones amb una elevada concentració ramadera, tindrà una duració de quatre anys fins a finals de 2017. Està coordinat pel DAAM i hi participen com a socis beneficiaris l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Centre de la Propietat Forestal (CPF), l’Institut d’Investigacions i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i la Fundació Mas Badia. L’execució del projecte suposarà un cost total de 2.367.610 €, dels quals la CE en subvenciona 1.177.877 €.
 
I quant al projecte Life+ MANEV coordinat per la Societat Aragonesa de Gestió Agroambiental (SARGA), Miquel Molins ha assenyalat que aquest té com a objectiu millorar la protecció del medi ambient, així com la sostenibilitat de la ramaderia, potenciant l’ús de tecnologies de tractament en diferents zones d’Europa amb excedents de dejeccions ramaderes. Aquest projecte té un pressupost total de 4.165.832 € i el cofinançament europeu és de 2.076.153 €.
 
6a Jornada de sanitat vegetal
 
D’altra banda, el subdirector general d’Agricultura, Joan Gòdia, ha inaugurat aquest matí, en el marc del mateix certamen firal, la ‘6a Jornada de Sanitat Vegetal’, inscrita també en el PATT i que un any més ha organitzat el Servei de Sanitat Vegetal del DAAM. Aquesta jornada esdevé de gran interès per al sector atès els temes que aborda, com la incidència i les mesures per a combatre la plaga del foc bacterià, la problemàtica de la restricció de determinats fitosanitaris, i les novetats de l’aplicació a Catalunya de la Directiva comunitària d’ús sostenible dels plaguicides, que obliga els agricultors a seguir els principis de la gestió integrada de plagues a partir de l’ 1 de gener de 2014.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge.

Imatge.
JPG | 140