La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Benestar Social i Família, ha dut a terme avui a Vic, amb la col·laboració del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), la quarta de les jornades que té previst realitzar aquest any sobre seguretat i riscos a Internet i en l’ús de les xarxes socials.
Aquestes jornades es dirigeixen a professionals especialitzats en infància i adolescència amb la finalitat de què disposin de coneixements i eines per proporcionar i fomentar un ús segur d’Internet i les xarxes socials, tant als infants i adolescents dels quals tenen cura, com als seus pares, acollidors o guardadors.
El programa d’aquestes jornades inclou informació sobre Internet, les xarxes socials i les plataformes existents per infants i adolescents; els riscos i les vulneracions dels drets dels infants i els adolescents a la xarxa i els sistemes de control parental existents.
Les primeres sessions d’aquest cicle van tenir lloc al mes de juny a Amposta i a Barcelona i al setembre a Girona i al novembre d’aquest any es repetiran a Tarragona i Lleida, amb la voluntat d’arribar a més de 250 professionals. Aquesta formació s’emmarca en un conveni de col·laboració entre la DGAIA i el CESICAT, signat l’any passat, que té per objecte la producció de materials, la publicació i promoció de continguts i material audiovisual en els mitjans de comunicació o la realització d’estudis en l’àmbit de la seguretat en l’ús de les noves tecnologies per part dels infants i adolescents.
Com a resultat d’aquesta col·laboració, la DGAIA acaba de publicar una nova directriu sobre els riscos en l’ús d’Internet i xarxes socials pels infants i adolescents sota la protecció de la Generalitat de Catalunya. Aquesta directriu està adreçada a tots els equips i serveis especialitzats en la infància i l’adolescència i té per objecte establir els criteris d’actuació i recomanacions en relació als riscos en l’ús d’Internet i les xarxes socials, garantint tant el dret a la llibertat d’expressió dels infants i adolescents com la seva protecció davant de continguts nocius per al seu desenvolupament integral, la qual cosa fa que sigui necessari crear un espai de seguretat en l’ús d’Internet.
En aquesta directriu s’identifiquen els riscos per als infants i els adolescents en l’accés i ús d’Internet i noves tecnologies, les eines de filtratge i de control, els consells per a infants i adolescents i per a pares, mares i educadors i educadores, així com pàgines web i enllaços per a la navegació segura.
Sobre el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT)
El CESICAT és l’organisme executor del Pla nacional d’impuls de la seguretat TIC aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 17 de març de 2009.
Un dels seus objectius, segons aquest pla, és vetllar per la protecció dels ciutadans i ciutadanes a la xarxa, amb una atenció especial als col·lectius amb més riscos, com per exemple els infants i els joves. En aquest sentit, el CESICAT, juntament amb la Fundació Protégeles, són els gestors del Safer Internet Programme de la Comissió Europea en l’àmbit de l’Estat espanyol.
1