Salut

L'1 d'octubre, Dia Internacional de la Gent Gran

query_builder   1 octubre 2013 17:29

event_note Nota de premsa

L'1 d'octubre, Dia Internacional de la Gent Gran

"El futur que volem: el que diu la gent gran", lema de la campanya 2013
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) s’ha adherit a la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran participant en diverses activitats, entre les quals la Jornada organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, "Quan l’esport es fa gran". En el decurs de l’acte, l’ASPACT ha presentat diferents programes creats per a la promoció de la salut entre la gent gran, com el Pla Integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física (PAAS), que desenvolupa un conjunt d’activitats per promoure i potenciar les polítiques d’envelliment actiu i saludable, tant amb accions pròpies com donant suport institucional i/o assessorament a diferents iniciatives externes.
 
Dia Internacional
El Dia Internacional de la Gent Gran va ser promogut per Nacions Unides, amb l’objectiu d’incloure l’envelliment en l’agenda política dels estats membres, a fi de reflexionar sobre l’actual creixent envelliment demogràfic i impulsar polítiques que vetllin per una tercera edat digna i segura.
 
El lema d’enguany: "El futur que volem: el que diu la gent gran", anima a promoure la participació d’aquestes persones en els diferents àmbits de la societat, en tant que representen una gran font de coneixement i són les grans expertes.
 
Catalunya
Segons dades de l’IDESCAT 2012, a Catalunya hi ha 1.303.902 persones de 65 o més anys, que representen el 17,4% de la població. Aquest percentatge, l’any 1986, era d’un 12,6%, la qual cosa demostra el progressiu envelliment de la població. Pel que fa a les persones de 80 o més anys, el nombre és de 410.157, que representa un 5,5%. L’any 2011, l’esperança de vida en néixer era de 82,48 anys (79,53 els homes i 85,31 les dones), una de les més altes a nivell mundial.
 
És important envellir d’una manera saludable, amb l’alimentació adient i practicant algun tipus d’activitat física. L’Enquesta de Salut de Catalunya 2012 mostra que un 19,8% de persones de 65 anys o més menja 5 o més racions de fruita i verdura al dia, seguint les recomanacions; un 60,3% realitza una activitat física habitual i un 81% entre 65 i 69 anys se situen per sobre de les recomanacions de l’activitat física saludable.
 
L’ASPCAT disposa de consells d’activitat física i d’alimentació saludable i segura per a la gent gran al Canal Salut.