- La passada matinada s’han registrat els sismes percebuts més àmpliament per la població. A les 1:29 hores s’ha registrat un sisme de magnitud 4,1 i a les 1:06 hores s’ha registrat un 3,9
- El telèfon d'emergències 112 ha rebut 129 trucades relacionades amb els sistems aquesta passada nit
- Des del dia 8 de setembre s’han produït uns 400 petits sismes, però fins al moment no s’han assolit valors d’intensitat sísmica susceptibles de produir danys materials ni personals
- Protecció Civil de la Generalitat disposa d’un Pla Especial d’Emergències per Sismes (SISMICAT) que s’activaria en fase d’alerta o emergència si s’arriba a magnituds properes a 5 graus o bé apareixen les primeres esquerdes en edificacions
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), continua fent un seguiment constant de l’evolució de la sèrie de sismes iniciats el passat 8 de setembre, i es manté en contacte permanent amb els municipis de la zona del Montsià i del Baix Ebre i en coordinació amb l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), els cossos operatius i el telèfon d’emergències 112. Protecció Civil està fent seguiment permanent a l’expectativa de donar una resposta ràpida i eficaç en cas que es produís un sisme de més intensitat.
Aquesta passada matinada s’han registrat els dos sismes més àmpliament percebuts per la població. A les 1:06 hores s’ha registrat un sisme de 3,9 i, poc després, a les 1:29 hores, s’ha produït un sisme de 4,1, que ha arribat a percebre's a municipis de l’interior de Terres de l’Ebre, com ara la Sènia, que es troba a 30 km de la costa. És el sisme més àmpliament percebut, de major intensitat, fins al moment.
La nit de dimarts 1 d’octubre es va produir el sisme de major magnitud registrat fins ara. L’Institut Geològic de Catalunya va informar d’un 4,2 produït a les 5:02 hores, que va ser mínimament percebut per la població.
Segons l’Institut Geològic de Catalunya, l’activitat sísmica en aquesta zona s’està produint en una falla a l’interior del mar davant la costa de Castelló i això redueix la probabilitat d’un sisme de gran magnitud d’acord als criteris tècnics geològics. Tot i això, la zona és d’un perill sísmic no menyspreable i, per tant, des de l’IGC tampoc es descarta un sisme de major magnitud i repercussió dels que s’han produït fins ara. Les eines actuals no permeten predir la tendència exacta de la sèrie sísmica, és a dir, si es mantindrà o desapareixerà l’activitat sísmica en els propers dies.
Cada vegada que arriba un avís de sisme de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), Protecció Civil a través del CECAT inicia el protocol de comprovacions fent les trucades corresponents al telèfon 112, als diferents cossos operatius i a les policies locals per confirmar si hi ha hagut trucades de la ciutadania, o bé s’han produït danys materials o personals.
Fins ara, Protecció Civil no ha activat el Pla Especial d'Emegències Sísmiques de Catalunya (SISMICAT) perquè no s’ha arribat a la magnitud de sisme ni hi ha constància que s’hagin produït els danys (esquerdes) que comportarien la seva activació immediata i l’aplicació de mesures de protecció de la població.
El SISMICAT dóna resposta ràpida i eficaç en cas que es produeixi un sisme important a qualsevol punt de Catalunya amb l'objectiu de minimitzar els possibles danys a persones, béns i medi ambient, i que permeti restablir els serveis bàsic per a la població en el menor temps possible. La sèrie sísmica produïda fins al moment no ha requerit l'activació d'aquest pla.
Des de Protecció Civil es vol traslladar un missatge de tranquil·litat i de prudència a la població. Protecció Civil recomana que la ciutadania estigui atenta a la informació d’autoritats i canals oficials de les administracions públiques i fer seguiment de l’evolució sísmica.
Així mateix, es recorda que en cas de sisme important s’ha d’evitar sortir a l’exterior en els primers moments ja que es podrien despendre objectes de façanes o balcons. Cal situar-se al costat de parets mestres o sota objectes sòlids si el sisme sacseja la vivenda. Si percebeu olor a gas, tanqueu la clau de pas. Mantingueu la tranquil·litat en tot moment i recordeu que el 112 és el telèfon d’emergències. Si sortiu a l’exterior, per possible afectació a l’edifici, situeu-vos lluny de parets i facanes. Podeu consultar tots els consells per risc sísmic al web de Protecció Civil www.gencat.cat/interior/sismes i fer seguiment en continu al seu twitter @emergenciescat.