FOTO
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, activa de forma preventiva, la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències per sismes (SISMICAT). El conseller ha pres aquesta decisió a la reunió que ha mantingut aquesta tarda a Alcanar amb els alcaldes de la zona afectada. Segons el titular d’Interior, "no ens trobem davant un cicle natural, sinó davant una situació induïda, és per això que malgrat que no es compleixin els supòsits necessaris per activar-lo, davant el neguit que  ha generat i la demanda de les entitats locals, activem el Pla en fase d'alerta".
 
En aquest sentit, Espadaler ha manifestat que s’activa el pla “per dotar-nos d'aquells mecanismes i de cobertura per afrontar aquest episodi de sismes" i ha afegit que s’exigirà transparència a l'empesa perquè "és de crucial importància per fer una anàlisi exhaustiva d’allò que ha passat i sobretot per poder preveure el que pot passar”.
 
El SISMICAT dóna resposta ràpida i eficaç en cas que es produeixi un sisme important a qualsevol punt de Catalunya amb l'objectiu de minimitzar els possibles danys a persones, béns i medi ambient, i que permeti restablir els serveis bàsic per a la població en el menor temps possible. Un dels objectius d'aquest pla és tranquil·litzar a la ciutadania i que se senti segura, i en aquest sentit, estan activades les mesures preventives. L’activació del pla implica, entre altres coses:
 
1. La creació d’un comitè tècnic que es reunirà setmanalment per fer un seguiment dels sismes. El comitè estarà format per membres de Protecció Civil, d’Institut Geològic de Catalunya, els diferents cossos operatius (Mossos, Bombers, Creu Roja, SEM) i tots aquells agents municipals implicats. Les reunions es faran a la delegació del Departament d’Interior a Tortosa.
 
2. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) donarà informació continuada a les autoritats locals i es reforçarà mentre duri la fase d'alerta.
 
3. Tots els cossos operatius estaran activats en fase d’alerta.
 
A la reunió han assistit l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat; l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor; l’alcade de Deltebre, Jose Emilio Bertomeu; l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Balagué; el president del Consell Comarcal del Montsià i alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Joan Martí; i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler. També hi han estat presents el delegat del Govern de la Generalitat a Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich; el director de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), Antoni Roca, i el cap de Sismologia de l’IGC, Xavier Goula, entre d’altres autoritats.
 
Des de Protecció Civil es vol traslladar un missatge de tranquil·litat i de prudència a la població. Protecció Civil recomana que la ciutadania estigui atenta a la informació d’autoritats i canals oficials de les administracions públiques i fer seguiment de l’evolució sísmica.
 
Segons l’Institut Geològic de Catalunya, l’activitat sísmica en aquesta zona s’està produint en una falla a l’interior del mar davant la costa de Castelló i això redueix la probabilitat d’un sisme de gran magnitud d’acord als criteris tècnics geològics. Tot i això, la zona és d’un perill sísmic no menyspreable i, per tant, des de l’IGC tampoc es descarta un sisme de major magnitud i repercussió dels que s’han produït fins ara. Les eines actuals no permeten predir la tendència exacta de la sèrie sísmica, és a dir, si es mantindrà o desapareixerà l’activitat sísmica en els propers dies.
 
Així mateix, es recorda que en cas de sisme important s’ha d’evitar sortir a l’exterior en els primers moments ja que es podrien despendre objectes de façanes o balcons. Cal situar-se al costat de parets mestres o sota objectes sòlids si el sisme sacseja la vivenda. Si percebeu olor a gas, tanqueu la clau de pas. Mantingueu la tranquil·litat en tot moment i recordeu que el 112 és el telèfon d’emergències. Si sortiu a l’exterior, per possible afectació a l’edifici, situeu-vos lluny de parets i façanes. Podeu consultar tots els consells per risc sísmic al web de Protecció Civil www.gencat.cat/interior/sismes i fer seguiment en continu al seu twitter @emergenciescat.