Cultura

Àlex Susanna, nou director de l'Institut Ramon Llull

query_builder   3 octubre 2013 18:42

event_note Nota de premsa

Àlex Susanna, nou director de l'Institut Ramon Llull

  • El conseller de Cultura Ferran Mascarell ha comunicat avui el canvi després de la renúncia de Vicenç Villatoro
Fotografia: El conseller Mascarell i el nou director de l'IRL, Âlex Susanna
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha nomenat el fins ara director adjunt de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, com a nou director de l’ l’Institut Ramon Llull (IRL) després que el fins ara director, Vicenç Villatoro, hagi comunicat al conseller la seva renúncia per motius personals.
 
El conseller Mascarell ha destacat la feina feta per Vicenç Villatoro al capdavant de la institució: “En aquests dos anys i mig la feina s’ha fet molt correctament a l'IRL. Vull agrair la tasca de Vicenç Villatoro; recollim totes les seves propostes. Actualment comptem amb una institució per enfortir la marca cultura catalana internacionalment”.
 
El nou director de l’IRL, Àlex Susanna, ha explicat quin és el seu objectiu principal al capdavant de la institució: “L’Institut Ramon Llull és un dels instruments d’Estat més eficaços que tenim i a mi m’agradaria incrementar el seu paper per mostrar-nos el món i explicar els procés actual del nostre país”.
 
Vicenç Villatoro ha estat director de l’IRL des del 31 de gener de 2011. Al llarg d’aquests dos anys i mig, el Ramon Llull ha consolidat la presència de la cultura catalana a l’exterior. Com a exemples paradigmàtics, el Ramon Llull ha assentat la presència de creativitat catalana a la Biennal d’Art de Venècia i s’ha iniciat la presència d’un pavelló català a la Biennal d’Arquitectura (2012).
 
Vicenç Villatoro ha explicat les raons de la seva renúncia: “Me’n vaig per raons de dinàmica biogràfica, per la pròpia biografia literària hi ha coses que no es poden deixar per a endavant. No tinc cap sensació de desertar. Em doldria perdre els llaços amb l’IRL. Per tant, m’agradaria contribuir-hi. M’hi sento vinculat i espero que em facin servir”.
 
Els autors catalans han continuat consolidant-se en el mercat internacional gràcies a les traduccions la literatura catalana és ja presència fixa als grans salons i cites d’editorials internacionals. En aquest sentit, destaca la participació la literatura catalana com a convidada al Saló Internacional del Llibre de Quebec 2012, la presència de Barcelona com a ciutat convidada al Salon du Livre de París 2013 i el focus català previst l’any vinent a la Fira del Llibre de Göteborg 2014.
Pel que fa a la presència catalana a universitats internacionals, s’han consolidat els estudis de llengua i cultura catalana a universitats de tot el món. Més de 6.500 alumnes estudient català mitjançant els lectorats de les universitats amb qui l’IRL té conveni.
 
Àlex Susanna, escriptor, crític i gestor cultural
Nascut a Barcelona el 1957, ha estat professor de literatura catalana i de teoria de la literatura a la Universitat Rovira i Virgili (1982-1992). Com a empresari i gestor cultural, va fundar i dirigir l'editorial Columna (1985-1999) i la discogràfica Columna Música (1997-2000).
 
Ha estat fundador i director del Festival Internacional de Poesia de Barcelona (1984-2000), director de cultura de l'Institut Ramon Llull (2002-2004), des d'on va impulsar les candidatures de Catalunya com a país convidat a les fires de Guadalajara i Frankfurt i on des del març de 2011 ocupava la direcció adjunta.
 
Ha estat també director de la Fundació Caixa Catalunya (2004-2009) i director de cultura de l'Obra Social de CatalunyaCaixa (2009-2011) a La Pedrera, on va desenvolupar un ampli programa d'exposicions internacionals i de difusió de la música contemporània.
La seva obra de creació consta de deu poemaris, traduïts a nombroses llengües, quatre volums de dietaris i traduccions d'autors com T.S Eliot (Quatre quartets, 2010), Apollinaire (Cal·ligrames, 2009), Valéry (Monsieur Teste, 1982) i Aragon (Irene, 1980). És autor també de monografies i crítica d'art, membre de l'Acadèmia Europea de Poesia, i el 2008 va ser nomenat "Chevalier des Arts et des Lettres" pel govern francès
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia:El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i  Àlex Susanna, nou director de l'Institut Ramon Llull

Fotografia:El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i Àlex Susanna, nou director de l'Institut Ramon Llull
JPG | 3571

Fotografia: El conseller Mascarell amb Àlex Susanna i Vicenç Villatoro, director entrant i sortint de l'IRL

Fotografia: El conseller Mascarell amb Àlex Susanna i Vicenç Villatoro, director entrant i sortint de l'IRL
JPG | 3216