El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha inaugurat aquesta tarda l’exposició ‘Mossos d’Esquadra, Segona República i Guerra Civil (1931-1939)’, a l’Edifici de la Generalitat a Girona (Espai Santa Caterina). El conseller ha estat acompanyat per l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús; el comissari general de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació del cos de Mossos d’Esquadra, Joan Miquel Capell; i el comissari cap de la Regió Policial Girona, Joaquim Belenguer.
El conseller ha volgut destacar la voluntat del cos de Mossos d’Esquadra de ser una policia de proximitat, “que neix del poble i serveix al poble”, i alhora ha destacat l’oportunitat de posar en valor també altres objectius: “que tothom conegui la història de la nostra policia”, una policia integral i moderna, i que “en un moment tan difícil per Catalunya els reivindiquem com una estructura d’Estat”.
Per la seva banda, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha aplaudit l’iniciativa del Departament d’Interior de fer aquesta exposició perquè “d’aquesta manera la gent es podrà aproximar a la història de la seva policia” i ha destacat que “els Mossos han estat vinculats sempre a la llibertat, democràcia i catalanitat”.
La mostra és un homenatge als mossos actius durant la Segona República i la Guerra Civil, que van treballar amb lleialtat al servei de la Generalitat i la societat catalana. La seva presentació pública va tenir lloc ara fa un any al Palau Robert, coincidint amb el 80è aniversari de la signatura per part del president Macià del decret que preveia el desplegament territorial dels Mossos d’Esquadra. Ara arriba a Girona on es podrà visitar fins el dia 10 de novembre.
La mostra, que ha estat elaborada pel Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, és un repàs a la seva trajectòria des dels orígens fins a l’actualitat, amb especial atenció al paper jugat pel cos policial durant la Segona República i la Guerra Civil.
L’exposició exhibeix una part dels 16.000 documents, 600 imatges i 600 objectes,
entre els quals uniformes, armes, dibuixos i quadres, que integren el fons del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, en concret aquells que pertanyen al període que dóna títol a l’exposició. Destaquen el primer reglament del cos de Mossos, que data de l’any 1817, uniformes originals de la Segona República, les primeres plaques credencials dels Mossos, i una fitxa d’un mosso d’esquadra que
va estar presoner en un camp de concentració franquista, entre d’altres.
Avui per primera vegada l’exposició ha comptat amb la presència de 2 mossos de la Guàrdia d’Honors i 3 mossos vestits amb l’uniforme de la Segona República i abanderats.