Servei Meteorològic de Catalunya

Fortes tempestes escombren tot Catalunya divendres a la tarda

query_builder   5 octubre 2013 11:52

event_note Nota de premsa

Fortes tempestes escombren tot Catalunya divendres a la tarda

 

Al llarg de la tarda de divendres les tempestes han estat intenses a molts sectors del país i sovint han anat acompanyades de calamarsa o pedra i de fortes ventades

 
Divendres a la tarda un front de tempestes ha creuat tot el Principat d’oest a est, provocant xàfecs forts a molts sectors del país. En la majoria de casos la precipitació ha caigut durant poca estona, menys de mitja hora en general, però la forta intensitat ha permès que s’acumulessin quantitats abundants (superiors als 20 mm) a diversos sectors del país. A banda de la forta intensitat de la precipitació, cal subratllar la gran quantitat de descàrregues elèctriques, així com la calamarsa o pedra que va caure en alguns sectors. Puntualment també es van produir ratxes de vent molt fort associades a les tempestes, probablement causades per esclafits, sobretot en alguns punts del Lluçanès i de la plana de Vic, on s’han produït danys en localitats com Manlleu o Torelló.
 
La jornada havia començat amb cel molt ennuvolat arreu del país i una temperatura elevada, amb xafogor intensa prop del litoral. Tot i que al llarg del matí ja es van produir precipitacions entre dèbils i moderades, especialment a l’extrem nord-est i en punts del Pirineu occidental, les tempestes més importants van afectar Catalunya entre primera hora de la tarda i el vespre. Van arribar des de la Franja de Ponent a partir de les 2 del migdia i poc més de 6 hores després ja s’allunyaven per la Costa Brava.
 
Així doncs, al llarg de la tarda van anar creuant el país de ponent a llevant, provocant xàfecs forts de curta durada i acumulant quantitats de precipitació molt irregulars. Tot i que va ploure arreu del país, mentre que en alguns sectors es van superar clarament els 20 mm, en d’altres zones la precipitació va ser inferior a 1 mm. Aquesta irregularitat es va observar fins i tot en punts diferents d’una mateixa comarca.

Acompanyant els xàfecs, es va produir un perceptible descens de la temperatura. Si bé la matinada de divendres havia estat de ple estiu a molts sectors del país, amb mínima superior als 20 ºC a bona part del litoral i prelitoral, la nit de divendres a dissabte ha estat clarament més fresca, amb valors entre els 15  i els 20 ºC prop de la costa i inferiors als 15 ºC a l’interior.
 
El mapa següent mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya el divendres 4 d’octubre. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de precipitació vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques).
mapa_precipitació
Les estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) on es van superar els 25 mm de precipitació acumulada al llarg del divendres 4 d’octubre van ser les següents:
 
 
Estació
Comarca
PPT acumulada 04/10/2013 (mm)
Sasseuva (2.228 m)
Val d'Aran
50,5
Molló
Ripollès
44,1
Vielha e Mijaran
Val d'Aran
40,0
Santa Pau (XOM)
Garrotxa
38,8
Vila-rodona
Alt Camp
36,6
Viladrau
Osona
36,1
Albanyà - Lliurona (XOM)
Alt Empordà
34,2
Vilanova del Vallès
Vallès Oriental
33,8
Mieres (XOM)
Garrotxa
33,2
Ivars d'Urgell (XOM)
Pla d'Urgell
32,5
Viu de Llevata (XOM)
Alta Ribagorça
32,2
Castellnou de Seana
Pla d'Urgell
32,0
la Seu d'Urgell
Alt Urgell
29,1
Oix-Vila (XOM)
Garrotxa
29,0
Maià de Montcal - Can Garriga (XOM)
Garrotxa
28,4
les Planes d'Hostoles (XOM)
Garrotxa
28,0
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
27,5
Castell de Peralada (XOM)
Alt Empordà
27,0
Cabanes
Alt Empordà
26,9
Alcanar
Montsià
26,4
Mataró - Vista Alegre (XOM)
Maresme
26,3
Oliola
Noguera
25,7
Mollerussa
Pla d'Urgell
25,6
Anglès
Selva
25,5
Organyà
Alt Urgell
25,4
 
Pel que fa a la intensitat de precipitació, que va ser l’aspecte més destacat de les tempestes, la taula següent inclou totes les estacions de la XEMA que van superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts) al llarg de la tarda de divendres:
 
 
Estació
Comarca
PPT màxima 30 min
(mm)
Vilanova del Vallès
Vallès Oriental
27,8
Castellnou de Seana
Pla d'Urgell
25,9
la Granadella
Garrigues
23,2
Vila-rodona
Alt Camp
22,4
Castelldans
Garrigues
22,2
Oliola
Noguera
21,2
Aitona
Segrià
20,4
Torredembarra
Tarragonès
20,3
Nulles
Alt Camp
20,0
 
 
La taula següent, que mostra la precipitació màxima enregistrada en només 1 minut, mostra com en alguns casos la precipitació va ser extremadament intensa:
 
 
Estació
Comarca
PPT màxima 1 min
(mm)
la Granadella
Garrigues
5,5
Vilanova del Vallès
Vallès Oriental
5,1
Vinyols i els Arcs
Baix Camp
3,3
Castellnou de Seana
Pla d'Urgell
3,3
Tornabous
Urgell
3,3
Aitona
Segrià
3,0
Tàrrega
Urgell
3,0
 
 
A banda dels registres de precipitació, cal remarcar la intensa activitat elèctrica de les tempestes. Al llarg de la jornada de divendres, la XDDE (Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques) va enregistrar fins a 14.657 llamps núvol-terra, dels quals 4.296 van caure sobre el Principat. Per comarques, les més afectades van ser l’Alt Camp (256 llamps), el Tarragonès (255 llamps), el Vallès Oriental (245 llamps) o la Noguera i la Segarra (244 llamps cadascuna). El mapa següent mostra la seva distribució espacial i temporal. S’hi pot veure novament com les tempestes van escombrar Catalunya de ponent a llevant, afectant l’extrem oest durant les hores centrals del dia (tons verds), les comarques centrals durant la tarda (tons grocs) i, finalment, la franja litoral ja de cara al vespre (llamps representats de color taronja). Les hores de la llegenda estan expressades en UTC, de manera que cal sumar dues hores per obtenir l’horari oficial d’estiu.
 
descàrregues elèctriques
Al llarg del cap de setmana el temps serà més estable. Tot i això, fins dilluns encara seguirem sota la influència de la pertorbació que va originar les tempestes de divendres, amb vents de component nord i oest a nivell de superfície i aire fred a capes més altes de l'atmosfera. Aquests ingredients faran que dissabte i diumenge encara hi hagi nuvolades i alguns ruixats al litoral i prelitoral central i, durant les tardes, també a l'interior de la meitat est. Localment podran ser d'intensitat forta, anar acompanyats de tempesta i també de calamarsa. A la resta del país l'ambient serà assolellat, tot i que amb boires matinals a l'interior i intervals de núvols al vessant nord del Pirineu que podran arribar a deixar alguna precipitació minsa.
 
El pas del sistema frontal també ha comportat un clar descens de les temperatures, que amb els vents de component nord encara baixaran una mica més de cara a diumenge, assolint valors més propis d'aquesta època de l'any.
Per altra banda, la tramuntana i el mestral bufaran moderats a l'Empordà i les Terres de l'Ebre respectivament, així, la situació marítima es mantindrà alterada al nord de la Costa Brava i les onades podran superar els 2,5 metres d'alçada.
 
Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de pluja i per estat de la mar.
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
5 d'octubre de 2013

3  

Fitxers adjunts

nota informativa

nota informativa
PDF | 707

Precipitació

Precipitació
PNG | 261

Descàrregues elèctriques

Descàrregues elèctriques
PNG | 183