Empresa i Treball

COMERÇ

Catalunya i País Basc fan front comú davant l'Estat en defensa del model propi comercial

query_builder   7 octubre 2013 13:19

event_note Nota de premsa

COMERÇ

Catalunya i País Basc fan front comú davant l'Estat en defensa del model propi comercial

El secretari general d'Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, amb els directors generals de Comerç de Catalunya i Euskadi i les organitzacions empresarials
 
·        La Generalitat de Catalunya i el Govern Basc, mitjançant les respectives direccions generals de Comerç,  han formalitzat avui  la Declaració de Barcelona en defensa del model de comerç de proximitat i l’equilibri de formats.
 
·        El document posa de manifest el desacord d’ambdós Governs amb la regulació promoguda per l’Estat, i analitza els seus efectes sobre les competències autonòmiques i el model comercial.
 
La Generalitat de Catalunya i el Govern Basc fan front comú davant l’Estat en defensa del seu model comercial. Avui s’ha formalitzat la Declaració de Barcelona , un manifest en defensa model de comerç de proximitat i de l’equilibri de formats que mostra el desacord d’ambdós governs amb la regulació promoguda per l’Estat espanyol. El secretari general del Departament d’Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, ha presidit avui la reunió que ha comptat amb la presència del director general de Comerç, Josep Maria Recasens, el director general del govern Basc, Jon Zarate i dels representants de les patronals de comerciants  i organitzacions empresarials de Catalunya i Euskadi.
 
La Declaració de Barcelona és un manifest en defensa d’un model de comerç urbà i de proximitat, i en equilibri entre els diferents formats de distribució. També mostra el desacord dels governs català i basc amb l’ordenació comercial dictada per l’Estat espanyol. En aquest sentit, adverteix de la implantació d’un model per part del govern central pot posar en perill el model de model de comerç urbà i la destrucció de llocs de treball, així com provocar la desertització de pobles i ciutats. També assenyala la vulneració de competències i la imposició de lleis inconstitucionals que impedeixen als governs la defensa del model comercial i exercir les seves polítiques en aquesta matèria.
 
Concretament, el text analitza diverses mesures i normatives impulsades per l’Executiu Central i que afecten l’àmbit competencial de les Comunitats Autònomes :
 
-       Reial decret Llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, que afecta diferents aspectes de la regulació comercial i competències de les Comunitats Autònomes com és la regulació dels horaris comercials i de diferents modalitats de venda.
 
-       Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures, per a la millora del funcionament, sobre la regulació de la cadena alimentària, que afecta l’àmbit competencial d’inspecció i control de les Comunitats Autònomes a favor d’una Agència d’Inspecció i Control Alimentari de nova creació.
 
-       Pla Integral de suport a la competitivitat del comerç minorista d’Espanya 2013 i avantprojecte de Llei Bàsica de les Cambres Oficials de Comerç, que incideix en competències de diferents àmbits atorgades a aquests òrgans.
 
-       Avantprojecte de Llei pel qual es modifica la Llei 12/2012, de 26 de desembre, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, que incideix en la potestat sancionadora autonòmica.
 
-       Projecte de Llei de garantia de la unitat de mercat, sobre la concessió de llicències d’implantació d’empreses i amb la creació d’una nova estructura que aglutini el control sobre la regulació de l’activitat econòmica.
 
El document compta amb el suport de les següents organitzacions empresarials de Catalunya i Euskadi: Confederació de Comerç de Catalunya; Pimec Comerç;  Euskaldendak (Confederació d’Associacions de Comerciants, hostelers i empreses de serveis d’Euskadi); Plataformes de Comerç Urbà;  i  Euskomer (Confederació Basca de Comerç).
 
Els Governs català i basc tenen la voluntat d’oferir el document a les administracions de tot l’Estat i a les entitats representatives del sector per tal de consensuar un posicionament comú en matèria d’ordenació comercial davant l’Estat espanyol. Aquest primer document, d’anàlisi jurídica, es complementarà amb noves dades sobre els efectes de la normativa promoguda pel Govern Central a la societat.
 
 
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Trobada de directors generals de Comerç de Catalunya i Euskadi

Trobada de directors generals de Comerç de Catalunya i Euskadi
WMV | 4614