Salut

El laboratori de l'Agència de Salut Pública a Girona amplia l'abast d'acreditació amb mètodes de detecció ràpida de diversos microorganismes patògens

query_builder   15 octubre 2013 11:03

event_note Nota de premsa

El laboratori de l'Agència de Salut Pública a Girona amplia l'abast d'acreditació amb mètodes de detecció ràpida de diversos microorganismes patògens

 
Les noves tècniques permetran escurçar el temps
entre la sospita d’un perill alimentari i la seva confirmació
 
El laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Girona està acreditat per l’Entidad Nacional de Acreditación (ENAC) des de l’any 1999 i periòdicament passa auditories per part d’aquest organisme. A mes de juny va tenir lloc una auditoria de reavaluació, on es va revisar el treball realitzat pel laboratori durant els darrers cinc anys. Com en altres ocasions, aquesta auditoria s’ha superat amb èxit.
 
Amb ocasió de la visita d’auditoria, el laboratori va ampliar l’abast de l’acreditació en diverses tècniques de detecció ràpida de microorganismes patògens, que facilitaran l’obtenció de resultats analítics en casos de sospita de contaminació d’aliments i escurçaran el temps transcorregut entre la sospita d’un perill i la seva confirmació. Aquestes tècniques són la investigació i el recompte de Listeria monocytogenes per microbiologia clàssica, la investigació d’E.coli O157:H7, de Salmonella spp. i de Vibrio parahaemolyticus mitjançant tècniques de PCR.
 
El laboratori de Girona va ser el primer laboratori de Catalunya i un dels primers de l’estat espanyol, en obtenir l’acreditació per a la detecció de virus de la Hepatitis A i Norovirus dels genogrups I i II. En aquesta auditoria, el laboratori no només ha mantingut la seva acreditació en aquests paràmetres, sinó que a més ha aconseguit el reconeixement per part d’ENAC de l’adeqüació de la tècnica analítica a la norma ISO de referència en virus, publicada durant el mes de maig de 2013.
 
Des del punt de vista de la salut pública, cal destacar que l’ASPCAT, amb la seva xarxa de laboratoris, disposa d’una important eina de diagnòstic cada vegada més àmplia i eficient, amb qualitat reconeguda oficialment per organismes nacionals i internacionals. L’acreditació de tècniques analítiques permet mantenir l’activitat laboratorial dintre dels estàndards exigibles de fiabilitat per a la presa de decisions, tant pel que fa als programes de vigilància rutinaris com a les actuacions en cas d’alerta o emergència de salut pública.