
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, del director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del conseller delegat de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, ha participat, aquest migdia, en la inauguració de la fira Fruit Attraction, que té lloc a Madrid fins divendres, i ha visitat el certamen.
Josep Maria Pelegrí ha volgut incidir en la importància del sector fructícola català com un dels pilars bàsics del pes del sector agroalimentari de Catalunya en el seu conjunt, un sector estratègic per a l’economia del país i un dels pilars de la seva internacionalització, i ha recordat que només l’any 2012 el cens d’empreses exportadores va créixer en 2.732 companyies fins a 46.000 grups exportadors, i va ser el segon exercici consecutiu en què els mercats internacionals van guanyar terreny a l’Estat com a principal client de les nostres empreses. El 54,3% de les vendes a l’exterior va superar el 45,7% de les que es van quedar al mercat estatal. I en el sector agroalimentari el salt qualitatiu i quantitatiu encara ha estat més gran fins al punt que, l’any passat, les empreses agroalimentàries catalanes van exportar per un valor de 7.914 M€, un 14,5% més que el 2011 i un 45% més que el 2009. De fet, va ser un dels sectors exportadors més dinàmics de la indústria catalana. A més, la taxa de cobertura, que és el percentatge d'importacions que es poden pagar amb les exportacions, s'ha incrementat en un 40,25% del 2005 al 2012, i el 2013 gairebé es troba en un punt d'equilibri.
Val a dir que, en els últims cinc anys, Catalunya ha incrementat un 58% les vendes de fruita de pinyol a l'exterior, pel fet que la producció catalana i, especialment la de la regió de Lleida i la vall de l'Ebre, ofereix una qualitat de l'oferta reforçada per una reconversió varietal i una millora dels processos productius que s'està traduint en un increment de la superfície destinada a aquests cultius. I entre els anys 2005 i 2012 les exportacions de Catalunya, en la seva major part efectuades des de Lleida, es van incrementar en gairebé un 60%, fet que ha permès que en els darrers anys Catalunya hagi estat capaç de desbancar Itàlia com a líder en exportacions i la nostra fruita està present a les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat.
Com ha remarcat Pelegrí, “queda clar, doncs, que Catalunya és un gran exportador de fruita. Els nostres principals mercats exteriors de destinació, tant de poma i pera com de préssec i nectarina són, per ordre d'importància, França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Rússia i els Països Baixos. I Orient Mitjà també és una destinació que està adquirint importància en els últims anys”.
No obstant això, Josep Maria Pelegrí manté que “el marge de millora encara és gran i cal treballar en molts aspectes. De fet, ara, un cop negociada la PAC, ens hem de posar a treballar per a reforçar el nostre teixit productiu amb la recerca i la innovació, i per a dedicar-nos a internacionalitzar el nostre sector”, que seran les dues grans prioritats de la Comissió Europea (CE), com li va apuntar, en una reunió recent, el comissari europeu d’agricultura i desenvolupament rural, Dacian Ciolos.
Josep Maria Pelegrí ha incidit en què “Catalunya és una de les principals zones productores de conreus fructícoles d’Europa, i ara, amb el futur nou pla europeu, ens toca alinear-nos als seus objectius tant per a poder captar els fons com per a poder introduir els nostres interessos. En aquest sentit, hi tenim molt de guanyat, especialment en el sector hortofructícola. La Comissió ha demanat a l’AREFLH que li enviï les propostes que tenim en aquest àmbit, una gran notícia per al sector i sobre la qual hem de treballar plegats i de valent”, ha afirmat Pelegrí, actual president de l’AREFLH, principal associació de regions europees productores de fruites, llegums i hortalisses integrada per 26 regions de 6 Estats europeus, i qui ha recordat que “el DAAM treballa en un Pla d’Internacionalització, per a ajustar-ho tot en un mateix marc integrador, útil i col·laboratiu. Cal ser conscients que per a què els nostres productes tinguin una millor capacitat d’entrada a països tercers cal donar-los-hi un valor afegit. Les sinèrgies entre innovació i internacionalització són molt estretes”.
Cal recordar també que en l’esmentada reunió amb Ciolos, el conseller, li va traslladar els objectius i el programa d’acció de la nova presidència d’AREFHL i la preocupació del sector per l’impacte que pot comportar la nova PAC sobre el conjunt del sector horto-frutícola, i sobre les polítiques regionals en matèria d’Agricultura. Pel que fa als objectius prioritaris de la presidència catalana de l’AREFHL, Pelegrí ha remarcat la necessitat de buscar una “major complicitat amb al Comissió Europea en l’objectiu comú de construir una Europa millor, també per a les regions productores i pel sector productor de fruita llegums flor i planta ornamental i oli d’oliva i, alhora, reforçar la implicació del sector productiu i d’incrementar l’intercanvi d’experiències entre les organitzacions de productors regionals amb l’objectiu de millorar-ne la productivitat”.
Finalment, Josep Maria Pelegrí també ha insistit en la rellevància que té per a la competitivitat del sector un element com és la recerca i, en aquest sentit, el Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència (R+I+T) agroalimentària de Catalunya 2013-2020 aprovat pel Govern català, així com importants iniciatives pioneres per al sector endegades a Catalunya com el programa Fruit.net, generat conjuntament pel sector productiu, el Departament i l’IRTA, així com les universitats, que treballa per la definició d’una estratègia completa de control de plagues, malalties i fisiopaties en fruiters; SmartFruit IPM International Congress, que aplegrarà al febrer, a Barcelona, els millors experts mundials en gestió integrada de plagues en cultius; el recentment inaugurat Fruitcentre, primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa; o Agrotecnio.
Participació catalana a Fruit Attraction de la mà del Departament
El Departament, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), organitza la participació de 22 empreses catalanes del sector de la fruita en aquesta edició de la fira Fruit Attraction, que tindrà lloc a Madrid del 16 al 18 d'octubre.
L'organització d'un espai empresarial de Catalunya en aquest saló té com a objectiu donar suport a les empreses catalanes d’aquest sector en la tasca de promoció comercial, a més de facilitar la difusió sobre el sector de la fruita del nostre país als operadors visitants.
A més dels estands per a cada empresa, s’ha habilitat l’espai Catalunya Meeting Point, que PRODECA posa a disposició de les empreses i associacions que requereixin d’un punt de trobada en aquesta fira, per a celebració de reunions i contactes amb operadors comercials.
La col·laboració amb Afrucat, l’associació empresarial de la fruita a Catalunya, ha estat renovada per a un saló que està orientat al professional del sector de la distribució i la comercialització d'horta i de fruita.
Aquest any, com a novetat, també s’ha organitzat, avui 16 d’octubre i en exclusiva per als expositors catalans i operadors internacionals convidats, l’esdeveniment B2Cat, durant el qual, empreses catalanes i operadors internacionals podran establir un contacte de proximitat, mentre poden degustar un menú-còctel de productes catalans maridats amb vins i caves de les denominacions d’origen de Catalunya. L’esdeveniment, d’una durada aproximada de dues hores, tindrà lloc al nucli de connexió entre els pavellons 5 i 7 – Fruit Fusió –, a partir de les 19:30 hores, i s’hi projectarà un vídeo institucional de Catalunya. Es tracta d’un esdeveniment de networking, al qual cada expositor hi podrà convidar dos operadors internacionals, i que el DAAM, a través de PRODECA, posa al servei de l’empresariat fructícola català per tal que puguin estrènyer llaços amb els seus clients més importants a través d’una acció comercial/institucional que, alhora, pretén reafirmar Catalunya com a potència agroalimentària als ulls dels principals operadors de fruita mundials.
Així mateix, i aprofitant el marc de la fira, el Departament també hi presentarà SmartFruit IPM International Congress, un esdeveniment que se celebrarà a Barcelona, del 2 a 4 de febrer de 2014, i que aplegarà investigadors, experts, productors, assessors agraris i fabricants d’inputs agrícoles al voltant de la gestió integrada de plagues en cultius fructícoles.
SmartFruit IPM International Congress
SmartFruit IPM International Congress és una iniciativa del Departament, en col·laboració amb els productors de fruita i el fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris, que naix amb l’objectiu d’incrementar el valor de la producció en tota la cadena.
L’entrada en vigor de la normativa comunitària sobre gestió integrada de plagues representa una oportunitat per a l’intercanvi de coneixements i experiències per a l’obtenció de productes sans en un entorn saludable.
SmartFruit IPM International Congress reunirà assessors, productors i experts en sistemes de gestió integrada de plagues d’Amèrica Central i del Sud, del nord i el sud de la Mediterrània, de la Península Ibérica, i de Centre Europa, per a conèixer noves experiències i noves tècniques que millorin el rendiment dels conreus fructícoles. També serà una trobada d’ assessors, productors i canals de distribució i comercialització, dels esmenats països, per a posar en comú les estratègies que satisfacin les necessitats del consumidor.
Empreses catalanes participants a Fruit Attraction:
- Actel, SCCL, de Lleida
- Afrucat OKI, de Lleida
- Afrucat, de Lleida
- Agropecuària i Secció de Crèdit de Soses SCCL, de Soses (Segrià)
- Cerima Cherries SL, de Tivissa (Ribera d’Ebre)
- Consell Regulador DOP Pera de Lleida, de Lleida
- Copa Trading SA, de Miralcamp (Pla d’Urgell)
- Efoodprintservices SL | Juncosa de les Garrigues (Les Garrigues)
- Exportadora d’Agris d’Alcanar S. Coop. SL, d’Alcanar (Montsià)
- Font Badia SL, de Torres de Segre (Segrià)
- Fruits de Ponent, SCCL, d’Alcarràs (Segrià)
- Fruits Sant Miquel, SL, de Soses (Segrià)
- Frutas Diego Martínez e Hijos, SL, de Mercabarna – Barcelona
- Frutas Leridanas, SA – Frulesa, de Vilanova de la Barca (Segrià)
- Grup Fruiter de Benissanet SCCL, de Benissanet (Ribera d’Ebre)
- IGP Poma de Girona – Girona Fruits, de Canet de la Tallada (Baix Empordà)
- IGP Poma de Girona – Giropoma, de Canet de la Tallada (Baix Empordà)
- Molnar Fruits SAT 1401 CAT, de Vila-sana (Pla d’Urgell)
- Seròs-Fruits SCCL | Seròs (Segrià)
- Torné Casals SA | Lleida
- Trecoop Fruites SCCL, de Sudanell (Segrià)
- Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)
Un sector agrari de pes a Catalunya
La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de cultiu, la importància relativa en la producció estatal, i l'orientació exportadora.
Respecte de la resta de l'Estat, Catalunya ha exportat, en el 2012, el 40% dels préssecs, el 37% de les nectarines, el 67% de les peres. i el 69% de les pomes; i els principals destinataris són la Unió Europea (UE), Rússia i Orient Mitjà.
El sector de la fruita disposa, a més de més de 2,5 milions de m3 de capacitat frigorífica al llarg del territori català, amb un calendari de comercialització que abasta tot l'any, amb una època, la que va de maig a octubre, especialment intensa.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.



