Cultura

El conseller de Cultura recorda Toni Catany 'com un artista reconegut internacionalment i profundament compromès amb la cultura catalana'

query_builder   15 octubre 2013 13:19

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura recorda Toni Catany 'com un artista reconegut internacionalment i profundament compromès amb la cultura catalana'

  • Catany va rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstiques de la Generalitat i el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura
 
  • Mascarell: “La immensa obra de Catany perdurarà a la memòria de tots i és un exemple  per a les noves generacions de fotògrafs”
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la mort Toni Catany, fotògraf mallorquí mort als 71 anys.
 
El conseller Mascarell ha recordat Catany “com un dels nostres fotògrafs més reconeguts i valorats a nivell internacional, i una figura profundament compromesa amb la cultura catalana”.
 
Mascarell ha destacat “el seu estil personal i inconfusible de retratar la realitat mitjançant natures mortes, nus i paisatges”. El conseller ha ressaltat la importància del seu llegat i de la seva obra: “La seva feina constant i exigent li ha valgut el reconeixement més enllà de les nostres fronteres. La seva immensa obra perdurarà a la memòria de tots. És un exemple per a les noves generacions de fotògrafs. Sempre ocuparà un lloc preeminent en la fotografia contemporània de Catalunya ”.
 
Catany va ser considerat un dels 100 millors fotògrafs del món per la revista Life. La seva obra va ser exposada en països com els Estats Units, França o el Japó. El 2001 va rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstiques de la Generalitat i el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura. El 2003 va ser distingit amb el Premi Ramon Llull, que atorga el Govern de les Illes Balears.
 
El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va organitzar l’any 2000 l’exposició antològica sobre l’obra de Catany “L’artista en el paradís”. Actualment el MNAC disposa de 58 peces del fotògraf, 12 de les quals són en dipòsit del fons d’art de la Generalitat de Catalunya; la resta van ser donades per l’artista al museu.