Direcció General de Comunicació

Biobancs

El Govern impulsa la recerca biomèdica amb la creació de la Xarxa Catalana de Biobancs

query_builder   15 octubre 2013 16:59

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la recerca biomèdica amb la creació de la Xarxa Catalana de Biobancs

  • Els biobancs proporcionen l’accés a les fonts biològiques de les quals depèn la recerca en biomedicina i l’avenç de la biotecnologia
  • Actualment a Catalunya hi ha 13 biobancs autoritzats pel Departament de Salut que potenciaran sinergies en la recollida i cessió de mostres
El Govern ha aprovat aquest matí un decret pel qual s’articula un nou model de gestió dels biobancs, mitjançant la creació, de la Xarxa Catalana de Biobancs. L’objectiu és promoure a Catalunya el desplegament d’estructures de recerca amb valor afegit, mitjançant la creació d’entorns cooperatius amb un radi d’acció molt més ampli que el puguin tenir els biobancs o col•leccions quan actuen de manera individual.
 
El Pla de Govern 2012-2014 preveu l’optimització del sector de la recerca biomèdica i les seves estructures, que han de disposar d’una dimensió que els faci viables i permeti el treball en xarxa.

En aquest sentit, els biobancs són una part essencial de les infraestructures de recerca en biomedicina, en tant que bioinstal•lacions que proporcionen l’accés a les font biològiques de les quals depèn la recerca i el desplegament de les ciències de la salut i l’avenç de la biotecnologia.  

La nova regulació articula el sistema d’autorització per a la constitució i el funcionament dels biobancs mitjançant la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut (Programa de Recerca i Innovació) i els requisits bàsics de la seva organització, dins el marc que va configurar la Llei de recerca biomèdica.

Actualment, el Departament de Salut ha autoritzat 13 biobancs, que es podran adherir a la Xarxa i gaudir d’una sèrie d’avantatges i sinergies. Això contribuirà,   d’una banda, a potenciar la cessió de mostres, que és l’objectiu principal de l’activitat que duen a terme els biobancs, i que és un element fonamental per al progrés de la recerca biomèdica; i d’altra banda, a fomentar polítiques de formació en l’àmbit de la recerca biomèdica, promoure col•leccions d’especial interès, vetllar pel compliment de la qualitat de les normes ètiques, legals, científiques i tècniques i, apropar els biobancs a la comunitat científica i donar-les a conèixer a la societat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia