El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha subratllat el valor de la llibertat que representa el president Companys i ha posat de manifest que el “nostre és un projecte col·lectiu, ho ha estat sempre i el testimoni de Companys així ho corrobora. El nostre ha estat sempre un país que s’ha caracteritzat per aquesta recerca de la llibertat i sobre la base de la llibertat construir un projecte de progrés col·lectiu”.  El conseller Homs ha presidit  la commemoració, al Tarròs, del 73è aniversari de l’afusellament del president Companys, un “acte senzill però necessari”.

Durant el seu parlament, el conseller ha destacat el “valor de la llibertat” i, en aquest sentit, ha assegurat que el president Companys n’ésun testimoni inequívoc”. Segons el conseller, “allò que és essencial és poder disposar de la llibertat individual i col·lectiva de la nostra nació, de la plena i total llibertat de la nostra nació, perquè sense aquesta llibertat no hi haurà el progrés social, ni la justícia que busquem, ni la preservació de la nostra cultura, la nostra identitat i la nostra llengua ni del que som tots plegats”. En aquest punt també ha alertat que "moltes vegades amb les discussions internes que hi ha a Catalunya,  a vegades ens podria passar que ens perdéssim en allò que és essencial".

Fent referència al  “debat molt viu i intens” que s’està produint al nostre país, Homs ha manifestat que “en dies com avui cal subratllar el nivell de pau, convivència i democràcia amb què aquest debat es produeix”.   Per això, el conseller ha apel·lat la necessitat d’agafar el testimoni de Companys “i des d’aquest punt de vista conrear-ho cada dia” ja que és d'aquells que responen al servei per uns ideals, un sentit de sacrifici,  una voluntat de ser i de defensar el país i la societat amb dignitat”.   Segons ha assegurat  Homs  “impressiona molt poder explicar que un país com el nostre, que té totes les seves contradiccions configurades per la pròpia condició humana, ha tingut un president escollit democràticament assassinat. Això impacta”. “Aquest compromís inequívoc de la nostra societat, país, nació amb democràcia és per conrear l’autoestima”, ha afegit.