- El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest matí la signatura d’un protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya
- El protocol estableix, entre altres qüestions, les pautes d’actuació per detectar, identificar, assistir i protegir les víctimes, i coordina l’actuació entre les institucions catalanes implicades

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí que “Catalunya vol posar el seu gra de sorra per identificar-se com un territori, en el conjunt d’Europa, que vol lluitar contra el tràfic d’éssers humans” i que, en la mesura que aquesta pràctica no està eradicada, “vol tractar bé les víctimes i les vol protegir”, esdevenint un “bon exemple en aquest terreny”.
“Tenim l’obligació ètica i moral d’ajudar aquestes víctimes”, ha reblat el president, després d’encapçalar al Palau de la Generalitat la signatura d’un protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya.
El protocol signat té com a finalitat desenvolupar i adaptar, dins de l’àmbit territorial de Catalunya, el Protocol marc estatal, subscrit el 28 d’octubre de 2011 entre el Govern de l’Estat, el Consell General del Poder Judicial i la Fiscalia General de l’Estat, i les directrius del Parlament Europeu i del Consell. I, alhora, té per objecte establir les pautes i mecanismes d’actuació coordinada entre les diferents institucions signants per tal de detectar, identificar i donar assistència i protecció a les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya.
L’han signat la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fiscalia Superior de Catalunya, el Consell General del Poder Judicial, el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.
El president ha qualificat el tràfic d’éssers humans com “una forma moderna d’esclavitud” i ha subratllat que és important que, des de Catalunya, “es doni un signe clar que nosaltres volem posar tots els recursos disponibles a lluitar contra aquesta pràctica”. I ha afegit que un altre dels punts clau en aquesta lluita és aconseguir “mentalitzar i sensibilitzar la societat” d’aquest problema.
Durant el seu parlament, el cap de l’Executiu ha recordat el tràgic naufragi de fa uns dies a l’illa de Lampedusa, a Itàlia, on van morir més de tres-centes persones, destacant que “prop de casa nostra, a les costes Canàries, però també a les costes peninsulars, també hem tingut les nostres Lampeduses”. El cap de l’Executiu ha subratllat la commoció social que crea una tragèdia d’aquesta magnitud, però ha volgut remarcar que això no ens ha de fer oblidar les víctimes que, com passa sovint en el tràfic d’éssers humans, moren d’una en una o en grups més reduïts.
Per últim, el president de la Generalitat ha agraït l’actitud de totes les entitats que han signat el protocol, per aconseguir unir-se per un tema que també afecta els territoris socialment avançats, i ha destacat, especialment, “el paper clau que el teixit associatiu del nostre país té amb les víctimes”, en temes com la integració, l’atenció sanitària o l’assistència jurídica, entre altres.
Nota: S'adjunta el protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans que s'ha signat
1