Interior

Espadaler i Pelegrí fan un balanç positiu de la Campanya Forestal 2013 i alerten que encara hi ha risc d'incendi, especialment al terç sud

query_builder   17 octubre 2013 17:39

event_note Nota de premsa

Espadaler i Pelegrí fan un balanç positiu de la Campanya Forestal 2013 i alerten que encara hi ha risc d'incendi, especialment al terç sud

FOTO
 
  • Una climatologia favorable i l’esforç humà del personal dels departaments implicats (Interior i Agricultura) i de les agrupacions de defensa forestal (ADF) permet tancar amb èxit la campanya forestal d’aquest estiu
  • Tot i que la campanya ha finalitzat, cal no abaixar la guàrdia davant d’episodis meteorològics extrems com podrien ser vents forts a la part sud de Catalunya
  • El Conseller Espadaler fet una especial menció “a la professionalitat de la capacitat de resposta de tots els agents humans i materials” que lluiten contra el foc, i “la coordinació estreta entre els diferents col·lectius i cossos” que intervenen en la prevenció i l’extinció dels incendis forestals
  • El conseller Pelegrí ha anunciat que demà es publica una ordre que regula els instruments d’ordenació forestal que afavorirà la prevenció d’incendis
 
 
 
Els consellers d’Interior, Ramon Espadaler, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, han comparegut avui en Comissió al Parlament de Catalunya a petició del propi Govern per informar sobre el balanç de la campanya d’incendis forestals 2013.
 
La campanya d’incendis forestals d’aquest estiu s’ha caracteritzat per una meteorologia amb temperatures moderades i lleugerament més plujosa que no ha complicat la situació. Aquesta climatologia favorable sumada al dispositiu de la Campanya 2013 i l’esforç humà del personal dels departaments d’Agricultura i d’Interior, permet tancar la campanya forestal amb un balanç positiu.
 
Com és habitual durant el període de Campanya Forestal, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) ha reforçat el seu dispositiu habitual de lluita contra els incendis forestals, tant pel que fa als recursos personals com materials.
 
Segons ha valorat el Conseller Espadaler, “tanquem una campanya amb un balanç positiu si el comparem amb els darrers anys”. Espadaler també ha destacat “que no haguem hagut de lamentar cap víctima mortal i que el nombre d’hectàrees cremades sigui un dels més baixos de la darrera dècada”, comparable a les campanyes 2010 i 2011.
 
Enguany, la campanya ha estat marcada per la priorització dels esforços en el període de màxim risc, que es van anar incorporant al dispositiu habitual de la DGPEIS de forma esglaonada fins a arribar al total de recursos disponibles precisament durant els mesos de màxim risc d’incendi forestal, a partir del mes de juliol. Espadaler ha destacat que “la modulació s’ha demostrat encertada, permetent-nos a cada moment que haguem pogut comptar amb els mitjans materials i humans necessaris i imprescindibles quan realment feien falta”.
 
Per aquesta raó, i amb la previsió del risc d’incendi forestal que va fer el Cos de Bombers el passat mes d’agost, el Govern de la Generalitat va decidir ampliar el període de contractació de 709 auxiliars d’ofici forestal fins al 15 de setembre, tot responent al plantejament del Govern per a la Campanya Forestal 2013, que ja s’anunciava com a modulable, és a dir, adaptada sempre als condicionants meteorològics i de risc. En la mateixa línia, s’ha disposat del reforç en els mitjans aeris fins al 30 de setembre.
 
Aquesta Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat han continuat apostant per l’estratègia de fer front els incendis forestals a través de l’atac contundent des del primer avís. Això significa un tren de sortida amb més dotacions terrestres i, sobretot, el suport dels mitjans aeris des del primer moment, per tal d’evitar que els conats vagin a més.  Un exemple clar el trobem a l’incendi d’Aiguamúrcia, on hi van treballar fins a 18 dotacions aèries.
 
 
 
Campanya Forestal 2013: els mitjans aeris
Els mitjans aeris prenen una especial importància en el dispositiu de Campanya Forestal, per moltes raons. Una d’elles és la disminució del temps d’arribada als incendis. Segons ha destacat el conseller Espadaler en la seva intervenció, “el 80% dels incendis que han estat atesos per un mitjà aeri, ho han estat en menys de 20 minuts” des de l’arribada de l’avís a la Sala Central de Bombers. El criteri de la seguretat ha estat un altre dels motius claus en el disseny de la campanya forestal i en la importància donada als mitjans aeris. Seguretat per a les persones, tant per a les participants en les tasques d’extinció dels incendis com a aquelles persones que s’hi poden veure involucrades perquè hi visquin a prop, per exemple.
 
 
Millora de la gestió forestal
Per la seva banda, el conseller Pelegrí ha destacat “els esforços que s'estableixen des de diferents àmbits per promoure la millora de la gestió forestal i els aprofitaments de la biomassa a través del nou Pla General de Política Forestal de Catalunya 2013-2020”. En aquest sentit, ha remarcat que el Govern esta alineat amb el concepte de bioeconomia promogut per l’Estratègia Forestal 2020 de la Unióì Europea que identifica l’ús eficient i competitiu de la biomassa com un dels seus pilars.

Pelegrí ha explicat que  "la gestió forestal garanteix la persistència de les masses forestals compatibilitzant-la amb l’aprovisionament de béns i serveis dels boscos i terrenys forestals de forma sostenible en el temps, tot afavorint la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, el desenvolupament socioeconòmic del territori i la prevenció dels incendis".
 
El conseller Pelegrí ha anunciat la propera presentació del Pla estratègic per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola a Catalunya que estan elaborant conjuntament Els Departaments d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i d’Empresa i Ocupació, i que està dirigit per un Grup de Treball Interdepartamental (GTI), amb la col∙laboració del conjunt d’actors del sector.
 
 *Adjuntem en pdf nota de premsa amb gràfics

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en pdf

Nota de premsa en pdf
PDF | 231