Territori

36 empreses i 29 entitats ambientals participen a Tarragona en el primer marketplace ambiental de la demarcació

query_builder   18 octubre 2013 10:23

event_note Nota de premsa

36 empreses i 29 entitats ambientals participen a Tarragona en el primer marketplace ambiental de la demarcació

  • El Departament de TES i el Club EMAS, a través del projecte Tandem, estimulen la trobada entre el món empresarial i les entitats del tercer sector ambiental
  • Experiències reeixides demostren el benefici mutu aconseguit amb la cooperació
  • Ja s’ha programat un altre marketplace d’aquestes característiques a Sant Cugat del Vallès per al proper mes de desembre
 
 
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, i el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, han obert aquest matí a Tarragona el primer marketplace ambiental territorial que han organitzat el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Club EMAS, amb la col·laboració del Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud –CEICS de la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació URV, la CEPTA i la Cambra de Comerç de Tarragona, en el marc del projecte Tandem.
 
Es tracta d’un espai per:
 
  • Afavorir el contacte i les relacions entre les entitats del tercer sector ambiental i les empreses;
  • Facilitar la presentació de projectes i iniciatives que puguin ser d’interès comú;
  • Facilitar els contactes personals entre els representants de les entitats i els empresaris i/o responsables ambientals o de Responsabilitat Social Corporativa;
  • Promoure la creació conjunta de projectes i iniciatives entre empreses i entitats;
  • Promoure entre les empreses la participació i el suport als projectes de les entitats com un element per desenvolupar i implantar la seva política d’RSC.
 
En aquesta trobada hi participen 36 empreses i 29 entitats ambientals en diferents espais, d’exposició i de contacte. Precisament per facilitar la comunicació entre les parts interessades en els projectes, s’ha dissenyat un espai on entitats i organitzacions han pogut exposar els seus programes o iniciatives. Durant el marketplace també s’estan presentant exemples de col·laboracions ja realitzades o que s’estan duent a terme.
 
 
 
 
Experiències reeixides: un projecte per promoure l’ecoturisme i un altre per promoure la conservació del voltor negre al Prepirineu
 
La col·laboració entre l’agència de viatges Tarannà Club de Viatges i la Xarxa de Custòdia del Territori (xct), organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país, s’ha concretat en el projecte “Viu la terra” per promoure l’ecoturisme en espais gestionats amb acords de custòdia del territori. Es tracta de donar a conèixer aquests espais amb una estratègia turística respectuosa amb l’entorn, sensibilitzant els visitants sobre la importància dels indrets, el seu valor, la necessitat de preservar-los i l’encaix de la custòdia del territori. Aquest projecte pretén respondre a la necessitat de compatibilitzar l’activitat econòmica en un àmbit d’alta importància al nostre país, com és el turisme, amb la conservació i la valorització del nostre territori, tot fomentant un turisme respectuós amb l’entorn, que ajudi a generar una transició cap a l’economia verda. Com a llançament del projecte s’han seleccionat 7 propostes que permeten visitar diferents espais en custòdia, i inclouen un paquet combinat d’activitats ecoturístiques, allotjament rural i àpats amb productes de la terra.
 
Una altra experiència de col·laboració reeixida és la de l’empresa Red Eléctrica, que ha aportat recursos per aplicar tecnologia amb emissors GPS per fer el seguiment dels voltors negres a  la Reserva Nacional de Caça de Boumort, al Prepirineu, fent possible el seu estudi. Amb la implicació de totes les parts interessades també s’ha aconseguit crear una xarxa de punts d’alimentació suplementària que aprofiten les diverses espècies de voltors i altres espècies de fauna, on els pastors estan autoritzats a portar els animals morts, que immediatament són consumits pels carronyaires. El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat i per la Fundació Catalunya–La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte.
 
 
Un marketplace amb continuïtat
 
El marketplace ambiental de Tarragona és el segon que se celebra, després del que es va fer l’any passat a Barcelona. L’èxit de la iniciativa ha dut l’organització a programar diverses trobades arreu del territori. El proper es farà el divendres, 13 de desembre, a Sant Cugat del Vallès.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 102

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia