• “Mai en 36 anys s’havia produït una situació com aquesta”, ha afirmat el conseller en relació a l’absència del President Mas de l’acte de Foment de Treball per la decisió del govern espanyol que fos la vicepresidenta Sáenz de Santamaria qui presidís l’acte.
 
  • El conseller de la Presidència també ha valorat la retallada de més de 8.000 milions d’euros per a les CA els propers dos anys i ha afirmat que “és una situació d’ofec" que es “sinònim de carregar-se l’estat de benestar”
 
El conseller de la Presidencia, Francesc Homs, ha assegurat aquest matí en relació a l’absència del president Mas anit al sopar de Foment de Treball, que “en tot moment els serveis de protocol de la Presidència de la Generalitat estàvem convençuts que s'anava a un acte organitzat per la societat civil que presidia el president de la Generalitat com ha passat sempre” i que la sorpresa va arribar abans d’ahir quan des del govern espanyol es va comunicar als serveis de protocol que seria la vicepresidenta del govern Soraya Sáenz de Santamaria qui, en absència del president Rajoy, havia de presidir l’acte. "La representació del país, de Catalunya, és quelcom que no es pot posar a disposició de ningú”, ha emfatitzat.
 
En dues entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, Homs ha declarat que “mai s’havia produït una situació com la d’ahir ” i ha recordat que és el primer cop que passa “en 36 anys, des del restabliment de la Generalitat amb el president Tarradellas”. “Sempre hem complert des de la Generalitat” ha comentat, referint-se a les qüestions protocol·làries. El portaveu de la Presidència ha manifestat que tot i que “situacions com les d’ahir n’hi ha hagut en altres moments”, és evident que “imposar” un decret per davant del que ha estat tradició i costum durant 36 anys, és quelcom que “des de la perspectiva del president, de la Presidència de la Generalitat, que vol dir la presidència del país, no es pot acceptar”. “És una qüestió de tenir autoestima per les pròpies institucions, del que representen, no per la persona”, ha afegit. “No són cops de colze d'uns polítics, sinó simplement del que representa un país i, des d'aquest punt de vista, hi ha coses que són indisponibles”
 
En aquest mateix context, el titular de la Presidència de la Generalitat ha ressaltat que tot i que “no és una situació agradable ni ens agradaria que tornés a produir”, el president Mas “va valorar que un precedent d'aquestes característiques, amb el que representa pel conjunt del país i el que després afectaria a qualsevol que vingués al darrere, no el podia assumir.”
 
8000 milions menys per als dos propers anys
 
Pel que fa a la retallada a les comunitats autònomes de més de 8.000 milions d'euros entre el 2014 i el 2015 que el govern espanyol ha enviat a Brussel·les dins del Pla Pressupostari 2014 de les Administracions Públiques, Homs ha manifestat que té la “sensació” que es carreguen els ajustos i retallades a les comunitats autònomes, la qual cosa és sinònim de “carregar-se l'estat de benestar”.  En aquest sentit, el portaveu del Govern creu que el govern espanyol té la “temptació” de presentar que “això de les autonomies és un gran dispendi i de facto està fent una gran operació de recentralització que afecta Catalunya de forma molt particular perquè hi ha elements que són directes en contra de Catalunya, com es cas de la llei Wert”. “Hi ha una intenció d’ofec” ha assegurat.
 
Francesc Homs també s’ha referit també a la situació de les relacions entre Catalunya i Espanya: “Les nostres condicions en aquest escenari són d'una terrible feblesa. No estem en disposició d’imposar res a l'estat espanyol, només estem en disposició de defensar democràticament allò que pensem que representa que vol el poble de Catalunya en el seu conjunt i defensar-ho”. “És un diàleg que costa molt que doni cap mena de fruits”, ha lamentat.