·         El cap del Govern ha explicat que no va anar ahir al lliurament de les Medalles de Foment del Treball, perquè “la màxima institució de Catalunya no podia quedar en segon ordre”
 
·         El cap de l’Executiu, que avui visita el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, s’ha reunit a Sort amb alcaldes i empresaris de la zona per avaluar l’estat de la comarca després de les riuades del juny passat
 
·         Artur Mas expressa el suport de la Generalitat als Jocs d’Hivern i anuncia un pla de formació per a esportistes olímpics d’hivern
El president Mas, en un moment de la reunió amb alcaldes i empresaris del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell
El president Mas, en un moment de la reunió amb alcaldes i empresaris del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat avui en declaracions als mitjans de comunicació que va decidir no assistir a l’acte de lliurament de les Medalles de Foment del Treball, que es va fer ahir a Barcelona, en considerar que “les condicions en què se m’havia convidat havien canviat” i que “la Generalitat, com a màxima institució del país, no podia quedar en segon ordre”. “La meva feina és preservar el prestigi de la institució”, ha reblat.
 
Artur Mas ha dit que va saber “poques hores abans” aquest canvi en les condicions protocol·làries de l’acte, segons les quals la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, era qui presidia aquell acte. I ha afegit que, per “no crear un precedent dolent”, va decidir delegar en el conseller d’Empresa i Ocupació, “amb qui la Generalitat va estar perfectament representada”.
 
El president ha explicat que “no ho vaig fer enfadat, ni molest” i “no va ser un cop de puny sobre la taula”, sinó que va decidir no ser-hi perquè a Catalunya els actes els presideix el president de la Generalitat, llevat que hi assisteixi la Casa Reial, el president de l’Estat, o els presidents del Senat i del Congrés, que són els que protocol·làriament estan per davant.
 
El cap del Govern ha afirmat que Foment del Treball “no té cap responsabilitat” del que va passar, com “tampoc en té cap responsabilitat la Generalitat de Catalunya, a la qual se li van canviar les condicions poques hores abans”. “Qui en té la responsabilitat és el Govern espanyol”, ha conclòs, i ha afegit que “ells prenen la seva decisió i jo, la meva”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació des de Sort, després de reunir-se amb alcaldes i empresaris de la comarca, amb els quals ha analitzat les actuacions dutes a terme per pal·liar els efectes de les riuades del mes de juny passat.
 
Informe de deslleialtats
A preguntes dels periodistes, el president s’ha referit a l’informe sobre deslleialtats fet públic pel Govern aquesta setmana i ha subratllat que “s’ha treballat dintre del Govern, on hi ha consellers de Convergència i d’Unió”. Artur Mas ha destacat especialment el paper de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i del Departament de Governació en l’elaboració de l’informe.
 
Respecte als impagaments de l’Estat que s’hi recullen, el cap de l’Executiu ha assenyalat que “hi ha deutes que són immediatament exigibles i d’altres que es poden exigir amb una mica més de termini, però tots són deutes”. Entre els primers, el president s’ha referit als 759 milions d’euros en infraestructures corresponents a les inversions previstes en la disposició addicional tercera de l’Estatut. Artur Mas ha recordat que “ens els deuen des de fa tres anys, el senyor Zapatero va marxar sense pagar-los i quan va arribar el senyor Rajoy no els va ni reconèixer”.
 
Pla de Formació per a esportistes d'esports d'hivern
Pel que fa a la seva reunió amb els alcaldes i els empresaris de Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, el president ha informat que, entre d’altres temes, han parlat sobre els Jocs Olímpics d’Hivern i ha expressat el suport del Govern de la Generalitat perquè es puguin celebrar. Artur Mas ha dit que entenia les raons de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i de l’Ajuntament “per actuar amb molta prudència i serenitat en aquest tema, perquè quan et presentes a uns Jocs no és per perdre, sinó per guanyar”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha anunciat que, a través de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, “farem un pla específic de formació per a esportistes d’esports d’hivern”, perquè “aquesta és una mancança que ens han assenyalat els responsables olímpics”.
 
La visita del president al Pallars Sobirà i l’Alt Urgell s’ha iniciat aquest matí a l’Ajuntament de Sort, on, acompanyat del delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, s’ha reunit amb l’alcalde del municipi i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, i la resta de membres del consistori. Un cop finalitzada aquesta trobada, el cap de l’Executiu s’ha reunit amb alcaldes i empresaris de la comarca, a l’Oficina de Turisme del Pallars Sobirà.
 
A la tarda, el president de la Generalitat anirà a la Ribera d’Urgellet (Alt Urgell), on a les 16.30 hores té previst visitar les instal·lacions del projecte Blanca Pirineus. El president Mas finalitzarà la seva agenda a la Seu d’Urgell, on, acompanyat de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, inaugurarà les III Jornades de Reflexió Educativa a la Seu d’Urgell i Andorra, organitzades pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Catalunya.
 

1  

Imatges

Reunió alcaldes i empresaris

Reunió alcaldes i empresaris 551