El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha destacat avui que “prevenir i acabar amb el tràfic d’éssers Humans és una empresa molt difícil que traspassa fronteres i exigeix cooperació interdepartamental complementada necessàriament amb els altres cossos de policia, la judicatura, la fiscalia i un gruix important de la societat civil”. “El TEH és la pitjor xacra que patim com a societat moderna, i en la seva lluita hi estem implicats tots” ha afegit.
Espadaler ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de les II Jornades sobre Crim Organitzat: Tràfic d’Éssers Humans, que ha explicat “donen compliment al Protocol de Protecció de les víctimes de TEH a Catalunya que va signar el president de la Generalitat la setmana passada, adaptant a la realitat catalana el protocol marc de l’estat (2011), i que es basa en la protecció dels drets humans, prioritza l’assistència i la protecció de les víctimes i coordina l’actuació entre les institucions catalanes implicades”.
Durant el seu discurs el titular d’Interior ha dit que “aquest conveni posa l’accent en tres aspectes importants que són d’una banda informar els ciutadans del deure que tenen de denunciar possibles delictes en aquest àmbit, per altra banda cal fer un esforç en la prevenció mitjançant campanyes de sensibilització i finalment, el conveni també posa en valor la necessitat de cooperació de les diferents entitats i organitzacions que treballen en aquest tema”.
Finalment Espadaler ha destacat que un altre aspecte fonamental és la restitució de les persones victimitzades per aquest tipus de delictes sobretot els nens que ha qualificat de “els més febles entre els febles”.
Per la seva banda, la directora de l’ISPC, Núria Aymerich, ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha manifestat la voluntat que “aquestes jornades serveixin per aprofundir en el coneixement d’una de les manifestacions més greus del crim organitzat que és el tràfic d’éssers humans”.
A l’acte d’inauguració també hi han assistit el cap Cos de Mossos d’Esquadra,el comissari Josep Lluís Trapero, el cap de l’Escola de Policia de Catalunya, el comissari Antoni Permanyer, i el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, l’intendent Antoni Verger, entre d’altres.
El Tràfic d’Éssers Humans (TEH) amb la finalitat d’explotació laboral i sexual és una de les manifestacions més greus del crim organitzat i la seva lluita és, des de fa anys, una prioritat del Govern de la Generalitat. L' SPC, com a centre de transferència del coneixement en seguretat, dedica la segona edició de les Jornades sobre crim organitzat a aquest fenomen delictiu amb l’objectiu d’aprofundir i compartir coneixements, tant a nivell local com internacional.
Les jornades aplegaran més de 320 persones, entre les quals una representació de policies d'arreu d'Europa, també policies locals de tot Catalunya i membres del Cos de Mossos d'Esquadra.
Hi haurà diferents representants de l’administració pública i especialistes del món judicial i universitari, entre d’altres.
Les conferències facilitaran la visió multidisciplinària del fenomen i en podrem conèixer millor la situació a nivell mundial.
En les jornades es tractarà sobre les causes, els models de lluita a diferents països d’Europa, els protocols d’actuació existents o la col·laboració entre la policia, l’Administració i la societat civil en la lluita contra el TEH i les seves víctimes. Entre els conferenciants comptarem amb la col·laboració de representants de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC), d’Europol, de l’Agència contra el Crim Organitzat del Regne Unit o de cossos policials catalans, espanyols, francesos i d’Estocolm; representants de la fiscalia i la judicatura també explicaran com s’investiga i es lluita contra les organitzacions criminals i diferents especialistes exposaran l’atenció a les víctimes de TEH.
El departament d’Interior i el Cos de Mossos d’Esquadra disposen des de fa temps programes de lluita contra el TEH i han estar capdavanters en la incorporació de nous mecanismes de prevenció i de resposta; la Policia de la Generalitat va ser pionera a nivell estatal en crear una unitat policial d’investigació dedicada en exclusiva a la lluita contra aquest fenomen i durant els darrers anys ha dut a terme nombroses investigacions, algunes d’elles amb molts bons resultats, tant en la vessant d’explotació sexual com laboral.
Precisament especialistes de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra exposaran en les jornades l’experiència en dues de les principals investigacions que han dut a terme els últims anys.
Aquesta és la segona edició de les Jornades monogràfiques dedicades al Crim organitzat que programa l’ISPC; el 2012 més de 300 persones van conèixer amb més profunditat el fenomen de les màfies i els instruments de què es disposa per lluitar contra aquest tipus de delinqüència especialitzada i transnacional.
L’ISPC programa cada any diferents jornades amb l’objectiu d’oferir espais de coneixement, de debat i d’anàlisi que permeten als cossos i els professionals de la seguretat, les empreses o la societat civil, actualitzar coneixements, divulgar novetats o analitzar amb profunditat aspectes relacionats amb la seguretat.