dddd
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Vicens Estañol, ha presidit, aquest migdia, el 50è aniversari de la Cooperativa  Agrícola de Garriguella.
 
El conseller ha obert la seva intervenció felicitant l’entitat per aquesta efemèride perquè, com ha dit, “avui posem en valor l’herència d’uns pocs viticultors que tot just fa 50 anys iniciaven un projecte cooperatiu que es manté molt i molt viu, perquè sempre heu estat fidels a la feina ben feta i l’estima a la terra i al que feu; i cooperatives com la vostra ens ensenyen que el futur està en trobar i potenciar allò que ens fa singulars per a créixer i fer-nos un lloc. Sou una cooperativa molt important per a l’economia del poble, la seva major indústria, un orgull per a Garriguella. La majoria de la gent de poble hi ha tingut alguna relació: al celler, a la verema, amb la propietat de la terra, amb la vinculació amb el turisme que atrau,... Sou motor econòmic”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha volgut destacar que la cooperativa “ha anat canviant, adaptant-se”, i que, si bé la constitució de l’empresa es va complicar pel retard en la concessió de crèdits i la divisió dels propietaris de vinyes, ha aconseguit convèncer i aglutinar els esforços i el treballs de tothom, i també ha remarcat la importància d’aconseguir la DO Empordà, i que avui és “una de les cooperatives vinícoles amb més tradició i amb més superfície a l’Empordà. Pelegrí també ha ressaltat la tendència cap a l’alta gama, cap a l’enologia, l’enoturisme i la internacionalització; la priorització de la qualitat a la quantitat, i que per fer-ho ha apostat per les noves tecnologies, una aposta que li ha permès obrir-se pas al món, i que la via de futur passa precisament per qualitat, innovació i internacionalització.
 
Així, el conseller ha insistit en la importància de l’Agricultura del coneixement: “la innovació ens dóna valor afegit, ens ajuda a diferenciar-nos, a ser més competitius (reduir costos i processos), a adaptar els nostres productes als mercats de destí, etcètera, ens ajuda a obrir mercats amb garanties. I l’empresa agrària catalana és un clar exemple de coneixement i generació d’innovació, però no es té aquesta percepció social, i pràcticament una de cada tres empreses agràries incorpora innovació. A més, complementàriament, aquestes empreses innovadores ho són amb molta més intensitat que la mitjana dels sectors i molt per sobre que les empreses innovadores del sector industrial alimentari”. Pelegrí també ha insistit en la necessitat de captar recursos de la Comissió Europea (RIS3 i Horizon 2020) en aquesta línia.
 
En matèria d’internacionalització, Pelegrí ha assenyalat que “el sector agroalimentari és un dels més dinàmics en exportació a Girona, la dimensió i antiguitat són factors clau per a exportar més, el 33,6% de les pimes agroalimentàries gironines exporten mentre que en el conjunt de Catalunya és un 25,7% i, segons PIMEC, les pimes gironines que exporten facturen cinc cops més i tenen el triple de treballadors. A més, la viticultura és un mercat molt atractiu per als inversors i els emprenedors i té un marcat component cultural”. 
 
A més, Josep Maria Pelegrí ha reiterat l’aposta del Departament per les cooperatives, la importància del Pla de cooperatives i la necessitat de cooperatives grans i fortes, “una cooperativa forta, amb una clara visió empresarial, formada, capaç d’assessorar els seus socis sobre què, com i amb quins mitjans pot fer més competitiva la seva explotació, una cooperativa oberta, que col·labora, s’integra o fusiona amb d’altres per a maximitzar esforços i recursos, una cooperativa que educa, que mostra i ensenya tant la necessitat de conservar els nostres espais agraris com la de consumir una de les dietes més saludables del món, la mediterrània, que es conrea aquí”.
 
Pelegrí també ha recordat que proposarà al Govern català que presenti recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 13/2013 estatal de foment de la integració de cooperatives, ara que el Consell de Garanties Estatutàries ja ha emès el dictamen preceptiu corresponent, per la vulneració de competències exclusives de la Generalitat de Catalunya. “L’Estat intenta minimitzar el nostre autogovern i la nostra capacitat de decidir amb polítiques recentralitzadores que perjudiquen al sector, com hem vist també amb la PAC que estan aprovant. L’esmentada normativa és una mesura innecessària i ineficaç per a solucionar el problema de l’atomització del sector cooperatiu, i a més el seu finançament és indefinit i compta amb els recursos de les administracions autonòmiques”.
 
Josep Maria Pelegrí també s’ha referit a la reforma energètica i al sobrecost que les noves tarifes fixades per l’Estat suposarà per al sector i, en aquest sentit, ha fet palès que “cal reconsiderar l’actual sistema de costos energètics, totalment inassolible per al nostre sector agroalimentari; posa en perill tant la seva continuïtat com la seva modernització i eficiència. Assessoreu-vos per a mirar quina nova estratègia us permet pal·liar els sobrecostos en les factures.
 
El conseller ha clos la seva intervenció reiterant la felicitació a la Cooperativa  Agrícola de Garriguella, i destacant la valentia i l’emprenedoria de les empreses agroalimentàries catalanes i la bona acollida dels seus productes als mercats internacionals: “som un sector amb moltes possibilitats si treballem bé, i ho estem fent. Moltes gràcies i seguiu així!”.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.