• El cap de l’Executiu denuncia que la deslleialtat institucional de l’Estat “augmenta progressivament” i que “l’operació de recentralització trobarà en Catalunya un obstacle permanent”
  • En la sessió de control del Parlament, destaca que hi ha molts arguments que demostren que el Govern de l’Estat espanyol “és un impediment molt important per a la recuperació econòmica d’aquest país”
El president Mas, en un moment de la sessió de control
El president Mas, en un moment de la sessió de control
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha referit aquest matí des del Parlament de Catalunya al veto a la seva participació al Fòrum Econòmic de la Mediterrània Occidental, remarcant que “no hi ha problemes protocol·laris, sinó imposicions protocol·làries que generen problemes”.
 
Després que el Govern espanyol hagi impedit que el president Mas pronunciés unes paraules de benvinguda a l’acte inaugural del Fòrum, que se celebra avui al Palau de Pedralbes, el cap de l’Executiu ha volgut remarcar que el problema generat no té com a causa el protocol, sinó que la realitat és que “hi ha un govern que posa unes determinades condicions i l’altre intenta defensar i mantenir la dignitat i el prestigi de la institució”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha defensat que “un president de Catalunya, quan es fa un acte en una institució seu de la Generalitat, amb coorganització nostra, pugui parlar”, i ha explicat que ha anat a rebre els ministres participants a l’acte, així com el president Mariano Rajoy, “per intentar ser educat, com li correspon al president de la Generalitat", en un signe “que sigui, precisament, de no crear tensió afegida”.
 
 
Deslleialtat institucional
 
En referència a la relació que l’Estat espanyol manté amb la Generalitat de Catalunya, el president Artur Mas ha denunciat que “la deslleialtat institucional augmenta progressivament”, perquè cada dia “va a més”. El cap de l’Executiu ha lamentat l’incompliment sistemàtic de l’Estat pel que fa als deutes que té amb la Generalitat en camps com la Llei de la Dependència, on Catalunya finança el 80% del que costa i no el 50%, com està estipulat en la llei estatal. “Si no denunciem això, estem posant a la intempèrie la gent gran, les persones dependents i els discapacitats del nostre país”, ha dit el president, subratllant que “nosaltres hem de donar la cara sense recursos i tresoreria davant la gent que ho passa més malament”.
 
En la llista d’incompliments, el president també ha citat els 759 milions d’euros que l’Estat espanyol deu a Catalunya en concepte d’infraestructures des de 2011, “i que Rajoy, després de dos anys de governar, ni ens reconeix”. Uns recursos, ha dit, que podrien resoldre molts dels problemes actuals de Catalunya, com les beques menjador, els programes de la pobresa o la mateixa Llei de la dependència.
 
En resposta al grup parlamentari del Partit Popular, el president també ha retret al ministre Montoro que hagi restat 1.700 milions d’euros de tresoreria a Catalunya i li ha demanat que “desbloquegin d’una vegada les polítiques actives d’ocupació per ajudar els aturats catalans a poder trobar feina i formar-se”. “Tenim mil arguments per demostrar que vostès són un impediment i molt important, almenys a efectes de Catalunya, per a la recuperació econòmica d’aquest país”, ha respost el president a la líder del PP.
 
 
Voluntat recentralitzadora de l’Estat espanyol
 
Durant la sessió de control, i en resposta a la pregunta del grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya, el president de la Generalitat també ha alertat de la voluntat recentralitzadora que està mostrant el Govern de Rajoy i ha assegurat que “l’operació de recentralització de l’Estat espanyol trobarà en Catalunya un obstacle permanent”. El president ha assenyalat que aquesta voluntat augmentarà “a mesura que l’Estat perd sobirania a Europa” per tal de “recuperar sobirania interior, en detriment de les autonomies”, i ha recalcat que Catalunya serà una de les comunitats autònomes que no ho permetrà.
 
Un dels terrenys on aquesta política estatal s’està aplicant és en el camp de l’educació, per això el cap de l’Executiu ha dit que el primer que farà el Govern és “combatre jurídicament als tribunals les lleis que s’aproven per part del Govern espanyol”, i que afecten negativament el conjunt de la població catalana, i, “aplicar les lleis catalanes en la mesura que les tinguem”. En aquest sentit, Mas ha defensat que s’aplicarà a fons la Llei d’Educació de Catalunya, que es va aprovar amb un ampli consens, a diferència de la llei espanyola, que ha assegurat que “està condemnada a tenir un recorregut molt curt en el temps”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha parlat de les beques menjador, assegurant que “s’està fent un esforç addicional” i que “hi haurà més diners ara i també de cara al futur pressupost del 2014”.
 
També ha estat centre de debat l’actuació dels Mossos d’Esquadra en la detenció d’un empresari al barri del Raval. En resposta a la CUP i a ICV, el president ha remarcat que no hi haurà “cap encobriment” del cas, però també ha demanat que no hi hagi “cap prejudici sobre el funcionament d’una policia democràtica”. “S’ha de fer una investigació interna dins el cos per saber què va passar i s’ha de fer tenint en compte tots els fets sencers”, ha reblat.

1  

Imatges

Sessió de control

Sessió de control 93