El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha instat als emprenedors del sector turístic a l’aplicació de les solucions que ofereixen les noves tecnologies digitals en la gestió de les seves empreses i la promoció de la seva oferta. Farré s’ha mostrat convençut que el sector turístic, especialment el d’interior, és un dels que majors avantatges pot obtenir de la bona gestió digital, sobretot a l’hora de “donar a conèixer el valor afegit de la seva oferta, basat en els seus trets específics i diferenciats respecte de models vigents en altres indrets, en la vocació sostenible i respectuosa amb l’entorn i amb la tradició cultural, en la diversitat, i en l’afany de revaloritzar i reequilibrar el territori i de fixar-hi la seva població”. Entre els factors que fan de la utilització de les innovacions digitals un element cada cop més necessari per als empresaris turístics, Farré ha esmentat l’augment de destinacions i de competència; el canvi d’actitud dels turistes, que "busquen, troben, comparen i comparteixen molta més informació"; i el fet que la fidelització dels visitants "ja no només cal treballar-la en l’abans de l’experiència turística, sinó també en el durant i en el després".
Farré ha fet aquestes valoracions en el transcurs de la jornada sobre TIC i turisme que han organitzat els Serveis territorials d’Empresa i Ocupació i la Direcció General de Turisme, amb el suport de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, per tractar de les tendències i solucions TIC aplicades en l’àmbit turístic amb la finalitat de millorar les competències digitals i la competitivitat de professionals i empreses del sector. La jornada ha comptat amb la participació d’una trentena d’empresaris del sector turístic i entitats locals de la plana de Lleida. La cloenda ha anat a càrrec del director dels Serveis territorials d’Empresa i Ocupació, Octavi Miarnau.
Servei d’orientació idigital i eTurisme
La jornada d’avui forma part de les sessions de sensibilització que organitza la Generalitat en el marc del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2013-2016 i de l’eTurisme, un dels projectes tractors que conformen l’estratègia idigital del Govern català.
Idigital té l’objectiu de generar un pol d’innovació digital a Catalunya per fomentar el creixement econòmic. Ramon Farré s’ha referit al idigital com “un dels reptes prioritaris del Govern”, atès que “la producció, la competitivitat, la creació de llocs de treball de qualitat dependran cada cop més de la innovació digital i de la seva aplicació eficaç en les empreses del país”.
Idigital compta amb un servei d’orientació per donar suport a la posada en marxa de projectes d’aplicació de les TIC en l’estratègia de l’empresa. Aquest servei d’orientació comprèn un conjunt de serveis especialitzats a través dels quals experts en orientació tecnològica i homologats per la Generalitat de Catalunya analitzen, de manera neutra i personalitzada, les necessitats de les pimes i micropimes catalanes i els ofereix una diagnosi i una proposta de recomanacions per millorar la seva competitivitat empresarial en temàtiques com ara presència a internet, posicionament web, comerç electrònic, facturació electrònica, introducció a les xarxes socials i seguretat informàtica, entre altres.
Per aconseguir els objectius de idigital s’ha posat en marxa un ventall de projectes tractors adreçats a les empreses i a la ciutadania, un dels quals és l’eTurisme, i, en el marc del qual, es realitzen jornades de sensibilització com la celebrada avui a Lleida, al Centre de Salut i Seguretat Laboral, al Polígon industrial El Segre. A principis d’octubre se’n va organitzar una a Tremp, adreçada als empresaris turístics i entitats locals del Pirineu i Aran.
En la sessió d’avui, la directora de la consultoria especialitzada en gestió de la innovació i en tecnologies de la informació i comunicació Akuaba, Núria Gil, ha analitzat casos reals d’empreses catalanes de l’àmbit turístic que han millorat la seva rendibilitat arran de la utilització d’eines de gestió i de difusió digitals.