Interior

El director de la Policia, Manel Prat, afirma que els Mossos d'Esquadra seguiran treballant sense treva en la lluita contra el tràfic d'éssers humans

query_builder   24 octubre 2013 20:47

event_note Nota de premsa

El director de la Policia, Manel Prat, afirma que els Mossos d'Esquadra seguiran treballant sense treva en la lluita contra el tràfic d'éssers humans

  • Avui han finalitzat les II Jornades sobre Crim Organitzat: Tràfic d’Éssers Humans
  • Més de 300 persones es formen en tràfic d'éssers humans a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
 
Prevenir i acabar amb el Tràfic d’Éssers Humans (TEH) és una lluita complexa i que requereix d’un treball transversal entre els cossos policials, administracions i entitats, tant a nivell local com internacional. En la cloenda de les II Jornades sobre crim organitzat dedicades al TEH i organitzades per l’ISPC, el director general de la Policia, Manel Prat, ha reafirmat el compromís de la policia a Catalunya “que seguirà treballant sense treva en la lluita contra el crim organitzat i no tolelarem aquells que s’aprofiten dels més vulnerables per fer diners, explotant-los en l’àmbit sexual o laboral a través de la por, la coacció i la mentida”.
 
Prat també ha volgut explicitar “el nostre compromís amb les víctimes perquè sàpiguen que mantenim la fermesa i la determinació per acabar amb el seu patiment, i amb les entitats del tercer sector, que ens ajuden en l’acolliment d’aquestes víctimes; sens dubte aquest és un dels àmbits amb més recorregut per fer”.
 
També el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC), l’intendent Verger, ha recordat que “la víctima, que és al centre del problema, perquè el viu i el pateix, també ha d’estar en el centre de la solució”; Verger ha afegit que “només posant tota l’atenció en les víctimes aconseguirem resultats positius i els podrem restituir els seus drets vulnerats; la seva especial situació de vulnerabilitat ens obliga a abordar el problema des del coneixement, la sensibilitat i l’empatia”.
 
La Directora de l’ISPC, Núria Aymerich, ha presidit la cloenda de les II Jornades sobre crim organitzat, acompanyada del director general de la Policia, Manel Prat, del cap del Cos de Mossos d’Esquadra,  el comissari Josep Lluís Trapero, i el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, l’intendent Antoni Verger. Més de 300 persones, entre les quals una representació de policies d'arreu d'Europa, policies locals de tot Catalunya, membres del Cos de Mossos d'Esquadra, diferents representants de l’administració pública i especialistes del món judicial i universitari, entre d’altres, han pogut aprofundir al llarg de tres dies el seu coneixement sobre el fenomen del tràfic d'éssers humans, una de les manifestacions més greus del crim organitzat.
 
Els diferents ponents han coincidit que l'enfocament des d'un punt de vista transversal és definitiu a l'hora d'entendre i combatre aquest fenomen que es calcula que pateixen milers de víctimes al món. El treball en xarxa amb altres cossos policials, organismes, i administracions constitueix una altra de les fortaleses en la lluita contra el Tràfic d’Éssers Humans i precisament des de fa anys els Mossos d’Esquadra han establer la internacionalització com una de les principals estratègies, tal i com assenyalava Manel Prat en el discurs de cloenda.
 
Les jornades han permès conèixer amb detall la situació del TEH a nivell global i a Catalunya, les eines per combatre aquest crim mitjançant la cooperació amb entitats com Europol o organismes d'àmbit transnacional, la coordinació entre cossos policials i les ONGs, un dels puntals fonamentals de la lluita contra el TEH. Un altre dels aspectes tractats és com la fiscalia i la judicatura aborden la investigació o la instrucció de causes de tràfic d'éssers humans i com funcionen i s’han realitzat les investigacions de diferents tipus de xarxes de tràfic d'éssers humans, com ara les del països de l'est, les xineses, o les nigerianes. Les pràctiques utilitzades a cossos policials francesos, suecs, o al Regne Unit també van ser objecte de les jornades.
 
Aquesta és la segona edició de les Jornades monogràfiques dedicades al Crim organitzat que programa l’ISPC; el 2011 més de 300 persones van conèixer amb més profunditat el fenomen de les màfies i els instruments de què es disposa per lluitar contra aquest tipus de delinqüència especialitzada i transnacional.
 
L’ISPC programa cada any diferents jornades amb l’objectiu d’oferir espais de coneixement, de debat i d’anàlisi que permeten als cossos i els professionals de la seguretat, les empreses o la societat civil, actualitzar coneixements, divulgar novetats o analitzar amb profunditat aspectes relacionats amb la seguretat.

1  

Imatges

Foto

Foto 3571