FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
El conseller Pelegrí ha presidit, aquest matí, l’acte de lliurament de certificats d’Empresa Sostenible a Os de Balaguer
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, del president del Consorci Leader Noguera - Segrià Nord, Pere Prat, i del vicepresident d’Adrinoc i coordinador del projecte, Joaquim Felip, ha presidit, aquest matí, al Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer), el II acte de lliurament d’un certificat d’Empresa Sostenible a noranta petites i mitjanes empreses beneficiàries d’ajuts Leader a Catalunya. Aquest distintiu és el reconeixement al procés d’implantació de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial que han dut a terme en el marc del projecte de cooperació interterritorial Gestió Sostenible Rural (GSR). 
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció congratulant-se del fet que 90 organitzacions s’hagin sumat a l’aposta compartida pels diferents territoris Leader de Catalunya per a fomentar una nova cultura empresarial a les organitzacions del món rural, i ha recordat que, des de 2009 fins a l’actualitat, el projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural (2009-2013) ha promogut la integració voluntària de polítiques de responsabilitat social empresarial a 258 petites i mitjanes empreses dels territoris rurals, beneficiàries d’ajuts Leader de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, com a fórmula per a garantir la seva sostenibilitat i, per extensió, la del territori. I això significa -com ha afegit Pelegrí- que, entre les convocatòries d’ajuts Leader 2009, 2010, 2011 i 2012, els tècnics dels grups Leader han acompanyat, assessorat i implantat el projecte Gestió Sostenible Rural a un 21% del total d’empreses que han optat a un ajut Leader.
 
El conseller ha destacat que Gestió Sostenible Rural ha estat impulsat des de l’inici pel DAAM de la Generalitat de Catalunya, que va incorporar el foment de la Responsabilitat Social Empresarial en els territoris rurals dins de les línies estratègiques del PDR 2007-2013 i en el mateix procediment de gestió dels ajuts Leader. “I ho vam fer perquè des del Departament considerem que promoure la Responsabilitat Social Empresarial en les petites i mitjanes empreses dels territoris rurals pot suposar que les nostres empreses i activitats econòmiques estiguin molt més preparades per a anticipar-se als canvis que requereixi el mercat i, per tant, millorin la seva competitivitat i també  contribueixin a la valorització i cohesió social del territori”.
 
En aquest context, ha assenyalat Josep Maria Pelegrí, el Departament ha optat per a afavorir amb majors recursos del PDR, en el menor dels casos amb un 5% addicional d’ajut, les inversions d’aquelles empreses i activitats econòmiques que aposten per contribuir al desenvolupament responsable i equilibrat del territori. “En certa manera, des del DAAM ens vam avançar a l’actual voluntat del Govern de la Generalitat  de promoure que les empreses catalanes apostin per una competitivitat responsable i sostenible com a estratègia innovadora de millora contínua, diferenciació i posicionament en el mercat, fomentant així la reactivació del model de cohesió social”, ha remarcat.
 
I per a finalitzar, Pelegrí ha volgut ressaltar la importància de comptar, en aquest projecte, amb el suport i la col·laboració de l’organització internacional Global Reporting Initiative (GRI), amb qui hem signat un conveni per a què “aquestes empreses que caminen cap a l’excel·lència posin en valor les seves organitzacions publicant el 2012 la seva primera memòria de sostenibilitat”. Val a dir que GRI, amb seu a Amsterdam, és una organització independent, creada l’any 1997 a iniciativa de Nacions Unides, l’objectiu de la qual és elaborar directrius d’aplicació voluntària per a tota classe d’entitats, de manera que aquestes informin de forma homogènia sobre la dimensió econòmica, social i mediambiental de les seves activitats, productes i serveis.
 
A més del lliurament dels diplomes, l’acte d’avui es completarà amb una jornada de debat i reflexió dels territoris rurals per a avançar cap a models de desenvolupament intel·ligent, en línia amb l’estratègia 2020 de la Unió Europea (UE). En aquest marc, s’inscriu la conferència “Catalunya, territori socialment responsable”, a càrrec d’Eva Rovira, responsable de RSE de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i del Treball Autònom; una taula rodona en què, sota el títol ‘Estratègies per a la consolidació de Territoris Intel·ligents’, explicaran la seva experiència les comarques del Ripollès, la Garrotxa i el Priorat; i un darrer panell d’experiències d’empreses socialment responsables. La jornada clourà amb una degustació de producte local, amb la col·laboració del projecte Gustum, de cooperació Leader, també impulsat pel DAAM, que fomenta el desenvolupament rural a través de la promoció dels productes agroalimentaris de qualitat que es produeixen en el territori i de la seva sinèrgia amb la restauració, el turisme i el comerç.
 
El primer acte de reconeixement a les empreses del programa es va celebrar l’any passat a Barcelona.
 
Val a dir que la Gestió Sostenible Rural està coordinada per l’Associació de Desenvolupament Rural de la Zona Nord-oriental de Catalunya i finançada per la mesura 421 de l’Eix 4 Leader del PDR de Catalunya. D’aquesta manera, en el marc de les convocatòries d’ajuts Leader 2011 i 2012, el conjunt d’aquestes noranta empreses han dut a terme un programa individualitzat de millora en els àmbits econòmic, ambiental i social de les seves organitzacions, que, segons la voluntat de cada territori, ha condicionat o bé l’obtenció d’un percentatge addicional d’ajut o bé la totalitat de l’ajut. Acompanyades durant tot el procés per personal tècnic especialista en RSE dels 13 territoris, les empreses han apostat per la implantació de sistemes de gestió avançats (planificació estratègica, sistemes de qualitat, processos d’innovació...), per a l’anàlisi dels impactes ambientals i de la satisfacció dels seus grups d’interès (millora de les condicions sociolaborals dels treballadors, aplicació de polítiques de conciliació, anàlisi de la satisfacció del client, compra responsable...).
 
GESTIÓ SOSTENIBLE RURAL ha desenvolupat també múltiples accions encaminades a difondre el concepte de la Responsabilitat Social Empresarial entre els diferents agents socioeconòmics dels territoris Leader. Al llarg dels darrers quatre anys, s’ha organitzat més de 90 actes de sensibilització, s’ha impartit diferents cursos formatius a empreses, s’ha programat visites d’intercanvi empresarial, i s’ha publicat diferent material divulgatiu i pedagògic. Així mateix, el projecte compta amb un observatori de la RSE al món rural, amb més de 10.000 visites l’any: www.gsrural.org, i amb una plataforma d’innovació oberta per al món rural: www.smartrural.org.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 526