El president Mas ha lliurat el Premi Justícia de Catalunya a Martín Rodríguez Sol
El president Mas ha lliurat el Premi Justícia de Catalunya a Martín Rodríguez Sol
  • El president Mas ha encapçalat l’acte institucional amb motiu del Dia de la Justícia a Catalunya, durant el qual ha fet una crida a la pulcritud en l’observança de les regles del joc

  • El president ha lliurat el Premi Justícia de Catalunya a l’exfiscal superior Martín Rodríguez Sol, així com les medalles d’honor i les mencions honorífiques a persones que han destacat pels seus serveis excepcionals a la justícia
 
  • En el discurs d’agraïment en nom dels guardonats, Rodríguez Sol ha destacat que “les lleis mai poden ser cadenes per impedir somiar, han de ser camins de pau que ens permetin arribar on vulguem arribar”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat avui, durant l’acte institucional amb motiu del Dia de la Justícia a Catalunya, la importància “d’adaptar les grans regles del joc a l’evolució natural de les societats” i ha subratllat que “és un immens error utilitzar els marcs legals per impedir o deixar en segon pla el que han de ser solucions basades en la voluntat política”.
 
En aquesta línia, el cap de l’Executiu també s’ha referit a la reunió que ha mantingut aquest matí amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i ha assenyalat que li han dit que “aquesta gran regla del joc que és la Constitució no s’ha de veure com un marc definitiu i delimitat estrictament i mil·limètricament per la convivència”.
 
Durant l’acte amb motiu del Dia de la Justícia a Catalunya, que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap del Govern, acompanyat del conseller de Justícia, Germà Gordó, ha distingit l’exfiscal superior de Justícia de Catalunya Martín Rodríguez Sol amb el Premi Justícia de Catalunya. Així mateix, ha entregat les medalles d’honor i les mencions honorífiques a persones que han destacat pels seus serveis excepcionals a la justícia. Amb les medalles d’honor han estat distingits el jurista Ramon Camp i Batalla i els magistrats Miguel Julian Collado Nuño, Félix Vicente Azón Vilas i Carles Cruz Moratones. Tots quatre han estat vocals del Consell General del Poder Judicial en el període 2008-2013 i amb el guardó se’ls reconeix la seva trajectòria professional. Les mencions honorífiques han correspost a l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, i al Grup Europeu de Magistrats per la Mediació a Espanya (GEMME).
 
Martín Rodríguez Sol ha pronunciat unes paraules d’agraïment, en nom de tots els guardonats, i ha remarcat que “les lleis mai poden ser cadenes per impedir somiar, han de ser camins de pau, camins de serenitat, que ens permetin arribar on vulguem arribar”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha afirmat, durant el seu discurs, que quan hi ha persones o institucions que es pronuncien a favor d’adaptar les regles del joc “de vegades són anatemitzades”, però s’ha mostrat convençut que “amb el pas del temps, les persones que tenen el coratge de pronunciar-se en aquest sentit d’anar adaptant els marcs legals a les circumstàncies canviants i l’evolució natural de les societats seran les que hauran encertat amb el diagnòstic”.
 
Pulcritud en les regles del joc
En un altre moment del seu parlament, Artur Mas ha fet una reflexió sobre la pulcritud en l’observança de les regles del joc i ha advertit que “ens trobem de manera progressiva, a mesura que la nostra democràcia es va assentant, que des de determinats estaments de la política o dels mitjans de comunicació o de la combinació dels dos es pressiona ambientalment els estaments judicials per condicionar les seves resolucions”. Així mateix, ha denunciat que “això passa també al revés, que des d’alguns estaments de l’àmbit de la justícia de vegades s’utilitzen determinats mecanismes i també mitjans de comunicació per intervenir en el que és el debat polític o ideològic”. “Ni una cosa ni l’altra són bones, perquè les dues alteren la pulcritud de les regles del joc”, ha reblat.
 
En l’acte amb motiu del Dia de la Justícia a Catalunya també ha intervingut el president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Javier Hernández García, que ha pronunciat la conferència Algunes reflexions sobre la justícia i els jutges. També hi han assistit el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada.
 
El Govern va instituir el Dia de la Justícia a Catalunya, mitjançant un decret de l’any 2002, amb la finalitat d’afavorir l’apropament entre l’Administració de justícia i la ciutadania i de ressaltar el valor de la justícia en un estat de dret. Enguany, el Govern va determinar el 25 d’octubre com a data per a aquesta celebració.
 
 
 

2  

Imatges

Premi Rodríguez Sol

Premi Rodríguez Sol 917

Foto de grup

Foto de grup 1220