Justícia

Gordó assevera que el Govern té clara la feina dels jutges de pau i es compromet a treballar-hi conjuntament

query_builder   26 octubre 2013 16:12

event_note Nota de premsa

Gordó assevera que el Govern té clara la feina dels jutges de pau i es compromet a treballar-hi conjuntament

  • El conseller de Justícia ha assistit aquest migdia al lliurament de distincions de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, que agrupa el 80 % dels jutges de pau de Catalunya
  • Al matí, Gordó ha participat en la presentació del llibre El Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha participat avui en el lliurament de les distincions de l’Associació Catalana en Pro de la Justícia, que s’atorguen anualment a diverses persones o entitats que s’han distingit en defensa de la figura dels jutges de pau.
 
Durant el seu parlament, el titular de Justícia ha assegurat que, pel que fa als aspectes que preocupen el col·lectiu, com el futur de la gestió del registre civil o la modificació de la demarcació i planta judicial, “esperem que, des del diàleg, això canviï”.
 
Segons el conseller Gordó, la proposta del Govern central de modificació de les normatives sobre el registre civil i la demarcació i planta judicial va contra la història, la modernitat i la realitat i demostra que hi ha un gran desconeixement sobre la figura del jutge de pau i el seu significat, com també sobre el que hi ha darrera d’aquesta figura de mediació, de justícia i de pau.
 
Nosaltres tenim clara la realitat i la utilitat d’aquests jutjats i treballarem en aquest sentit amb tots vostès”, ha afegit Germà Gordó, “per desenvolupar les competències que estableix l’Estatut”.
 
 
 
La justícia de pau
 
La institució del jutge de pau va néixer el 1855 com a primer esglaó de l’Administració de justícia i constitueix, encara avui, el primer contacte del ciutadà amb el món de la justícia. El jutge de pau no té necessàriament una formació jurídica específica (i el seu perfil és el d’una persona amb seny, l’home bo, que, per arribar a acords entre les parts, aplica tècniques de negociació basades en el sentit comú i en els costums de la gent del poble).
 
El jutge de pau de cada població i el seu substitut són nomenats per a quatre anys per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a proposta del Ple de l’Ajuntament corresponent i per majoria absoluta. Té competències en matèria penal (determinats supòsits de judicis de faltes) i en matèria civil i de registre civil. Entre les seves funcions principals, dins la jurisdicció, cal destacar l’activitat en matèria de registre civil del seu municipi i les tasques d’auxili judicial a altres òrgans judicials (exhorts).
 
A Catalunya hi ha 898 jutjats de pau.
 
Presentació del llibre El Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita, al matí
 
A les 10 hores, el conseller Gordó ha participat en la presentació del llibre El Retaule Gòtic de Sant Quirze i Santa Julita. Una obra, escrita pel Dr. Francesc Rodríguez, que recull el testimoni viu de la història de la parròquia d’aquest municipi vallesà.
 
Editat per aquesta parròquia, el llibre té com a objectiu recaptar fons per fer una reproducció exacta del retaule original, obra de Pere Garcia de Benavarri, que, des del 1916, es conserva al Museu Diocesà de Barcelona.

2  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte d'entrega de distincions

Imatge de l'acte d'entrega de distincions
JPG | 552

Imatge del llibre de El Retaule

Imatge del llibre de El Retaule
JPG | 2804