• L’interès de la convocatòria va fer esgotar les places en pocs dies
Garantir la seguretat en les activitats multitudinàries, aquelles que tenen una assistència superior a 1.000 persones, és un dels aspectes més crítics d’aquests esdeveniments. Els diferents actors implicats: organitzadors, administracions, cossos operatius i assistencials, han de col·laborar estretament per garantir la seguretat dels assistents davant de possibles accidents o actes il·lícits. Amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement en la planificació d’aquests actes la Jornada sobre seguretat en activitats multitudinàries aplega avui prop de 400 persones a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).
 
La directora de l’ISPC, Núria Aymerich, ha destacat en l’obertura de la jornada que “el seu enfocament transversal respon a la necessitat d’aprofundir en el coneixement per garantir la seguretat en aquest tipus d’esdeveniments. Si cal, a més, en un futur podrem fer aproximacions més específiques en els diferents àmbits”.
 
Per aportar una visió multidisciplinària es compta amb experts dels àmbits de seguretat, de bombers, de mobilitat, d’ordre públic, de l’autoprotecció - protecció civil i sanitari, tots ells representants dels diferents organismes, públics i privats, que participen en el procés de disseny, legalització, control i explotació dels esdeveniments multitudinaris. Així doncs, són presents avui en la jornada els Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de Barcelona, el 112, la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Metro de Barcelona, i diferents empreses del sector privat que participen en la planificació de grans esdeveniments.
 
El seminari ha començat amb una taula rodona sobre la normativa vigent en l’àmbit de la seguretat en actes multitudinaris, com són els espectacles i les activitats recreatives, activitats esporàdiques o puntuals i grans esdeveniments. Joan Gallart, cap del Servei de Prevenció dels Bombers de la Generalitat, ha moderat la taula i en la introducció d’aquesta ha reflexionat sobre la varietat de formats i espais on es desenvolupen aquestes activitats i la conseqüent dificultat per parametritzar o reglar les condicions i mesures de seguretat necessàries i adients per a cada cas. Així, Gallart també ha explicat com es treballa des del Servei de Prevenció de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, per concretar les diferents tipologies d’actes i determinar-ne els nivells de seguretat pertinents.
 
Per la part de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), el subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Sergio Delgado, ha moderat la segona taula de treball en la que es proposa facilitar als assistents una visió general dels dispositius operatius i de planificació específics que es preveuen en motiu d'activitats multitudinàries de risc, per tal d'aclarir les diferencies entre ells i les seves dependencies. Des del punt de vista de la Protecció Civil, és bàsica la tasca de difusió a la ciutadania de normes bàsiques de comportament en activitats massives, per tal d’evitar incidents i, en cas d’una emergència, gestionar el comportament de la massa de forma que es pugui dur a terme una evacuació o un confinament segurs. També és bàsic el model de gestió de la informació entre els diferents cossos operatius per tal de tenir una visió global i acurada del que succeeix en un esdeveniment d’aquest tipus.
 
Els assistents a la jornada provenen majoritàriament del cos de Bombers i de bombers voluntaris de la Generalitat, de Barcelona o bombers d’empresa, del Cos de Mossos d’Esquadra i de les policies locals de Catalunya, a més de tècnics i voluntaris de protecció civil, professionals de l'àmbit acadèmic o personal d'empreses relacionades amb l’organització d’esdeveniments multitudinaris, entre d'altres.
 
L’ISPC, com a centre de creació i transferència del coneixement del sistema de seguretat pública de Catalunya té, entre les seves finalitats, formar els col·lectius de seguretat i de la gestió de riscos i emergències que formen part del sistema de seguretat pública de Catalunya i promocionar l’estudi i la recerca en l’àmbit de la seguretat.
 
 
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.

1  

Imatges

Foto

Foto 3464