Servei Català de Trànsit

Prop de 450.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona per la festivitat de Tots Sants

query_builder   30 octubre 2013 16:35

event_note Nota de premsa

Prop de 450.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona per la festivitat de Tots Sants

 • La C-16, la C-17, la C-14, l’A-2, la C-55, l’AP-7 i l’N-145 són les vies que podran registrar més problemes circulatoris
 • Un total de 1.651 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la fluïdesa i mantenir la seguretat a les carreteres catalanes durant aquests tres dies festius 
 • Durant la sortida de dijous a la tarda i divendres al matí i també durant el retorn de diumenge a la tarda el carril bus-VAO de la C-58 estarà obert per a tots els vehicles, funcionant com dos carrils addicionals
 
Amb motiu de la festivitat de Tots Sants d’aquest 2013, el Servei Català de Trànsit (SCT), amb el suport i la col·laboració de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, estableix un dispositiu especial de trànsit a partir de les 15.00 hores d’aquest dijous, 31 d’octubre, i fins a les 24.00 hores de diumenge 3 de novembre. Enguany Tots Sants cau en divendres, fet pel qual es desplega un dispositiu per a tres dies de festa.
 
L’objectiu principal és minimitzar les possibles complicacions viàries en una operació en què es calcula que uns 450.000 vehicles sortiran entre dijous a la tarda i el matí de divendres de l’àrea metropolitana de Barcelona. Pel que fa al retorn, l’SCT preveu que es concentrarà la tarda del diumenge 3 de novembre.
 
Aquests dies festius amb motiu de Tots Sants ja suposen una operació especial de tardor-hivern, en la qual la mobilitat es concentra de forma generalitzada cap a les zones de l’interior i de muntanya. A més, aquest període festiu té la característica d’incloure’s en la temporada de bolets i per aquest motiu, hi poden haver complicacions en les vies d’accés als indrets en què es practica aquesta activitat. També cal destacar que aquests dies hi ha les tradicionals visites als cementiris, cosa que pot provocar problemes en els accessos d’alguns d’ells.
 
Previsió de dies, franges horàries i vies amb més problemes de mobilitat
 
De l’anàlisi dels històrics de l’SCT de períodes festius similars d’anys anteriors es pot preveure que les franges horàries més conflictives d’aquests dies festius amb motiu de Tots Sants seran:
 
 • Dijous 31 d’octubre a la tarda - 17.30-21 h (operació sortida)
 • Divendres 1 de novembre al matí - 10.30-14.00 h (operació sortida)
 • Diumenge 3 de novembre a la tarda - 17.00 - 21.30 h (operació retorn)
 
La previsió és que hi haurà una elevada intensitat de trànsit i, per tant, podran presentar problemes viaris la C-16, la C-17, la C-14, l’A-2, la C-55 i l’AP-7. També serà complicat l’accés a Andorra per l’N-145:
 
 
SORTIDA: DIJOUS 31 D’OCTUBRE I DIVENDRES 1 DE NOVEMBRE
 
VIA
TRAMS AMB MÉS PROBLEMES DE TRÀNSIT
AP-7
Tram nord: Mollet del Vallès - la Roca - Granollers
AP-7
Tram sud: El Papiol – Martorell
C-16
Berga – Cercs
C-14
Oliana – Organyà
N-145
La Seu d’Urgell – Andorra
 
 
 
RETORN: DIUMENGE 3 DE NOVEMBRE
 
VIA
TRAMS AMB MÉS PROBLEMES DE TRÀNSIT
AP-7
Tram nord: Sant Celoni - La Roca del Vallès
AP-7
Tram sud: Gelida - Martorell
C-16
Túnel del Cadí – Berga
C-14
Organyà
C-55
Manresa
A-2
El Bruc
 
 
També convé destacar que les tradicionals visites als cementiris el dia 1 de novembre poden provocar complicacions viàries puntuals en els accessos d’aquests recintes, com el de Collserola o Montjuïc.
 
 
Mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit
 
L’SCT, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, establirà una sèrie de mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit per incrementar la capacitat viària. D’aquesta manera, es vol evitar o minimitzar l’acumulació de vehicles a les vies durant aquests dies festius:
 
 
DIA
VIA
Tram designació, mesura i sentit
DIJOUS
(31/10)
C-16
 Berga nord - Cercs. Cancel·lació del carril lent sentit nord
DIVENDRES
(01/11)
C-16
 Berga nord - Cercs. Cancel·lació del carril lent sentit nord
 DIUMENGE
(03/11)
C-16
 Riu de Cerdanya.  Carril d’incorporació sentit sud
C-16
Cercs - Berga.  Cancel·lació del carril lent sentit sud
C-16
 Cruïlla Berga. Carril addicional sentit sud
C-55
 Castellgalí. Cancel·lació del carril lent sentit sud
AP-7
 Sant Celoni - La Roca.  Carril en sentit contrari a l’habitual en sentit sud
 
 
També convé destacar que durant la sortida del 31 d’octubre a la tarda –des de les 16.00 fins a les 22.00 h- i del divendres 1 de novembre al matí –des de les 9.00 fins a les 15.00 h- el carril bus-VAO de la C-58 entre la Meridiana i Ripollet estarà obert en sentit Ripollet, funcionant com dos carrils addicionals de l’autopista del Vallès per tal d’incrementar la capacitat viària d’aquest eix. El mateix passarà durant el retorn de diumenge 3 de novembre, que, a partir de les 16.00 i fins a les 22.00 h, aquest carril entre Ripollet i la Meridiana estarà obert però en sentit Barcelona. Per tant, durant la sortida de dijous a la tarda i divendres al matí i el retorn de diumenge a la tarda podran circular pel viaducte vehicles amb menys de tres ocupants i, en la senyalització d’accés, l’usuari trobarà aquests missatges: OBERT A TOTS ELS VEHICLES/PROHIBIT CAMIONS 7,5 TONES
 
En operacions especials l’SCT gestiona el carril bus-VAO en funció de les necessitats de la mobilitat per a tots els vehicles independentment del nombre d’ocupants, excepte aquells que no poden circular per carrils addicionals com els camions.
 
 
Mesures especials de regulació de transport de mercaderies a les carreteres de Catalunya
 
Amb la mateixa finalitat que s’adopten les mesures especials, el Servei Català de Trànsit estableix per a l’any 2013 una sèrie de mesures genèriques recollides a la Resolució INT/2955/2012, de 21 de desembre (modificada parcialment per la Resolució INT/768/2013, de 8 d’abril). Aquestes es troben publicades al DOGC núm. 6287, de 7-01-2013 i al DOGC núm. 6352, de 10-04-2013 respectivament. Les restriccions genèriques i també les especifíques d'aquesta festivitat es poden consultar a:
 
 
D’altra banda, cal recordar també la Resolució  INT/768/2013, de 8 d’abril  que, amb les excepcions corresponents, limita la circulació de vehicles pesants per la N-II a Girona, en els següents termes:
 
S’estableix la mesura de restricció a la circulació amb caràcter temporal, per a tots els dies de l’any entre les 0.00 i les 24.00 hores, a la N-II entre el PK 692,05 a Vidreres i el PK 773,5 a la Jonquera, en ambdós sentits, que es detalla tot seguit:
 
Es prohibeix la circulació dels vehicles o conjunts de vehicles de transport de mercaderies de 4 o més eixos, en servei o no, i s’estableix amb caràcter preferent, per als vehicles afectats per la prohibició, l’itinerari paral·lel, delimitat per l’AP-7, entre les sortides número 9, Maçanet de la Selva, i número 2, La Jonquera (sud).
 
 
Obres
 
També recordem que s’estan fent obres en alguns punts de la xarxa viària i que cal extremar la precaució si se circula per aquests trams que poden tenir afectada l’amplada de la plataforma, amb carrils més estrets i revolts en els quals quedarà limitada la velocitat:
 
  
Demarcació de GIRONA
N-260 Pas alternatiu semafòric a Sant Joan de les Abadesses per reparació a causa d’un esfondrament.
Demarcació de LLEIDA
N-230 Pas alternatiu semafòric a Vielha per reparació a causa d’un esfondrament.
Demarcació de TARRAGONA
T-11 i A-7 Obres de reordenació dels accessos al tram Reus-Aeroport-Vila-seca.
 
 
Efectius tècnics i humans per al pont de Tots Sants
 
Durant aquesta operació especial de Tots Sants, efectius tècnics i humans del Servei Català de Trànsit i de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra gestionaran i controlaran la mobilitat i vetllaran per la seguretat dels usuaris de la via pública durant la sortides i el retorn:
 
 • 12 tècnics de gestió i informació del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)
 • 1 avió bimotor de vigilància i informació del trànsit
 • 1 helicòpter de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària
 • 4 equips mòbils d’informació viària de l’SCT distribuïts per les vies més conflictives
 • 8 equips de senyalització i actuació de mesures especials de trànsit

El dispositiu especial dels Mossos d’Esquadra de Trànsit amb motiu de la festivitat de Tots Sants 2013 s’iniciarà a les 14.00 hores de dijous, 31 d’octubre, i finalitzarà a les 24.00 hores de diumenge, 3 de novembre.

 
Durant aquests dies, es desplegaran un total de 1.651 agents dels Mossos d'Esquadra per tot el territori.
 
Els Mossos d’Esquadra també establiran 1.149 punts de presència, tant en vies de màxima mobilitat com en vies secundàries. Es faran 420 controls d’alcoholèmia,  347 de casc i cinturó,  186  de transport i  196 de velocitat.
 
 
Consells i conscienciació
 
L’SCT difondrà, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres i autopistes catalanes, informació sobre la situació viària i consells de seguretat viària. En concret, el següent consell: COPILOT NO PERMETIS DISTRACCIONS
 
A més, l’SCT també recordarà la importància de passar la ITV i mantenir en bon estat el vehicle per tal de preservar la seguretat dels conductors i conductores en els seus desplaçaments: PER LA TEVA SEGURETAT PASSA LA ITV
 
D’altra banda, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, el web www.gencat.cat/transit i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.
 
 
                                                                                            
 
 

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA EN PDF

NOTA DE PREMSA EN PDF
PDF | 876