• El protocol d’entesa entre l’Escola l’Administració Pública de Catalunya (EAPC) i l’École Nationale d’Administration Publique del Quebec (ÉNAP) fomenta la col·laboració en matèria de formació de treballadors públics.
  • La vicepresidenta s’entrevista amb el president del Parlament del Quebec i palesa “un gran interès i simpatia envers el procés sobiranista català”.
Signatura de l'acord entre EAPC i ÉNAP
Signatura de l'acord entre EAPC i ÉNAP.
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha signat avui un acord general de cooperació en matèria de formació dels professionals del sector públic entre l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) i l’École Nationale d’Administration Publique (ÉNAP) del Quebec. Per mitjà d’aquesta col·laboració, les dues institucions han subscrit la voluntat de renovar el protocol d’entesa que les uneix i el desig de desenvolupar, a través de l'ensenyament, mitjançant la investigació o per mitjà de la formació contínua i el perfeccionament, pràctiques i coneixements d'avantguarda propis d'aquest camp d'intervenció per a l’organització i el futur dels assumptes públics.
 
L’acord s’ha signat a la seu de l’ÉNAP i ha estat subscrit per part quebequesa pel màxim responsable de la institució, Nelson Michaud. Els dos organismes es comprometen a treballar conjuntament tant en el pla acadèmic com en el pla institucional amb mesures com ara l’intercanvi d’estudiants, la realització de projectes de recerca, el perfeccionament en la gestió de personal docent o l'intercanvi d'experiències pel que fa a la gestió de les respectives direccions de negocis internacionals i de les estratègies de cooperació internacional.
 
La segona jornada d’estada de la vicepresidenta al Quebec s’ha iniciat poc abans amb un esmorzar de treball amb el ministre responsable d’Institucions Democràtiques i de Participació Ciutadana, Bernard Drainville.
 
Reunió amb el president del Parlament del Quebec
 
Donant continuïtat a la densa agenda de contractes del viatge institucional al Quebec, la vicepresidenta Joana Ortega es va reunir la tarda d’ahir (nit en hora catalana) amb Jacques Chagnon, president de l’Assemblea Nacional quebequesa. Chagnon, que pertany al Partit Liberal actualment en l’oposició a la regió, va trametre a la vicepresidenta  la seva simpatia envers Catalunya i un interès profund per consolidar els llaços de col·laboració amb Parlament català.
 
Posteriorment a l’entrevista amb el president del Parlament, Joana Ortega va mantenir una reunió amb el ministre d’Administració Governamental i president del Consell del Tresor, Stéphane Bédard, amb qui va compartir reflexions sobre la reforma i la modernització de la funció pública, l’establiment d’un codi ètic a l’administració i les normes de foment de la transparència.
 
Simpatia i confiança en la culminació del procés sobiranista
 
La vicepresidenta Joana Ortega ha fet una valoració molt positiva dels contactes duts a terme fins ara en el viatge oficial al Quebec que encapçala. “Hem sostingut entrevistes amb membres dels dos partits majoritaris de la regió, el Partit Quebequès i Partit Liberal, i la recepció per part dels representants polítics quebequesos ha estat fraternal i molt cordial”, ha manifestat Ortega. “Es palesa un gran interès en el procés sobiranista català i l’opinió majoritària dels representants polítics i de la població és de simpatia i confiança pel que fa a la seva culminació”, ha afegit la vicepresidenta.
 
Joana Ortega va trametre ahir la invitació conjunta de la presidenta del Parlament català a la primera ministra del Quebec, Pauline Marois, per tal que  prengui part de la Comissió sobre el Dret de Decidir. Marois s’hi va mostrar molt interessada i agraïda i va manifestar que estudiarà l’opció de participar-hi en funció del calendari polític quebequès.
 
La primera ministra Marois, així mateix, va demanar detalls sobre el procés sobiranista en què està immers Catalunya i sobre les negociacions a tots els nivells que s’estan duent a terme per tal de permetre la consulta. També va compartir amb la delegació catalana les dificultats en la relació entre els executius quebequès i canadenc, com ara les intromissions del Govern federal per establir un criteri de majories reforçades en el resultat de les consultes populars. Marois va desitjar que aquesta visita serveixi per enfortir la relació bilateral entre els dos països.
 
En una altra de les trobades institucionals realitzades ahir, el Ministre d’Afers Exteriors i Comerç, Jean-Françoise Lisée, va destacar les bones relacions econòmiques entre Catalunya i el Quebec. Lisée va manifestar el seu convenciment en la línia que “tota persona sincera reconeixerà que Catalunya sempre formarà part de la UE com el Quebec sempre estarà integrat a la zona NAFTA de lliure comerç de l’Amèrica del Nord”.

1  

Imatges

Signatura de l'acord entre EAPC i ÉNAP

Signatura de l'acord entre EAPC i ÉNAP 3040