Més de 35 activitats a les zones rurals de Catalunya aquest mes de novembre
  
Els 13 Grups d´Acció Local Leader, finançats pel Departament i la UE, organitzen  i participen en actes, fires i jornades per a divulgar els seus projectes en desenvolupament territorial, amb temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, els joves, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
Un dels objectius principals dels Grups d´Acció Local (GAL) és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica a les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions dels mes de novembre destaca la participació del projecte GUSTUM en la Fira Orígens d’Olot, fira agroalimentària de productes de qualitat, que se celebrarà els dies 9 i 10 de novembre. Cal destacar que aquest any hi assisteixen 27 productors sota el paraigües del projecte de cooperació Leader  Gustum. Serà una posada en escena important tenint en compte que Gustum aporta 27 dels 73 expositors del certamen. Fira Orígens està molt especialitzada en producte local artesà i de qualitat, a la qual hi assisteix un públic també molt especialitzat que busca aquest producte. Durant el matí del dia 10 es realitzarà tres sessions de tast dels productes GUSTUM, a càrrec d’Albert Marimon, nomenat millor cuiner de l’any en el Fòrum Gastronòmic de Girona.
 
Altres actuacions d’aquest mes de novembre són les següents:
 
Fira de Tots Sants. Oliana
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc:  1 de novembre, a Oliana.
-          Horari: tot el dia.
-          Breu descripció: participació en la “Fira de Tots Sants”, en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM, amb un estand de degustació i promoció de productes locals.
 
 
Taula experiències Smart. Per a un Pirineu Sostenible i Responsable
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
L’acte s’organitza conjuntament amb el Consorci CEDER Pallars Ribagorça.
-          Data i lloc:  11 de novembre, a la seu del CETAP, a La Seu d’Urgell.
-          Horari: de 10:00 hores a 13:00 hores.
-          Breu descripció: jornada en col·laboració amb el Consorci CEDER Pallars Ribagorça en el marc del projecte de cooperació catalana GESTIÓ SOSTENIBLE RURAL.
 
 
Fira de Sant Andreu. Organyà
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc:  23 i 24 de novembre. Organyà.
-          Horari: tot el dia.
-          Breu descripció: participació en la “Fira de Sant Andreu”, en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM, amb un estand de degustació i promoció de productes locals.
 
 
Jornada Àngel Inversor
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc:  26 de novembre. Seu del CETAP. La Seu d’Urgell.
-          Horari: de 9:30 a 13:00 hores.
-          Breu descripció: jornada impulsada amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, amb l’objectiu de detectar les necessitats dels emprenedors del territori i d’oferir possibles vies de finançament.
 
Programa Fem Empresa (Ràdio Seu)
(Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya)
-          Data i lloc:  27 de novembre. La Seu d’Urgell.
-          Horari: de 12:00 a 13:00 hores.
-          Breu descripció: participació del grup Leader en el programa de ràdio “Fem Empresa”, dedicat a facilitar tot tipus d’informació a les empreses i emprenedors del territori.
 
Jornada Territori SMART: Avancem cap a un territori més responsable, més intel·ligent
(Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
-          Data i lloc: 12 de novembre. Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tortosa.
-          Horari:  de les 10:00 hores a les 14:00.
-          Breu descripció: jornada orientada a  fomentar i posar en valor la gestió de la Responsabilitat Social Empresarial de tots els agents tractors del territori. L’objectiu d’aquesta jornada és presentar el projecte GESTIÓ SOSTENIBLE RURAL als agents tractors del territori, per tal de donar-lo a conèixer i sensibilitzar les administracions de la necessitat d’aplicar polítiques de Responsabilitat Social, tant en la gestió interna com fomentant la seva aplicació en tot el territori, donant exemple i fent difusió dels beneficis de dur a terme aquesta aplicació.
 
http://www.arca-dr.cat/pdf/Programa jornada_bemo.pdf
 
Jornada de foment del turisme i el sector agroalimentari del Baix Ebre.
(Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià)
-          Data i lloc: 29 de novembre. Viver d’empreses Baix Ebre Innova. Camarles.
-          Horari: de 9:00 hores a 20:00.
-          Breu descripció:  jornada que es desenvolupa en el marc del projecte 7 Comarques, amb la col·laboració del Consorci i que va orientada a donar a conèixer el potencial agroalimentari i turístic del territori. Hi tindran lloc diferents ponències i taules rodones tranversals, i al  llarg de la jornada es podrà assaborir diferents productes del territori gràcies al projecte de cooperació catalana GUSTUM.
 
 
6a Jornada “Temps per a nosaltres”, organitzada per la Federació d’Associacions de dones de les Garrigues
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i Lloc: 8 de novembre, a la Casa Miravall, a Juneda.
-          Horari: de 21:00 a 00:30 hores.
-          Breu descripció: Festa Anual de la Federació d’Associacions de dones de les Garrigues. El Consorci hi participa a través del projecte de cooperació catalana GUSTUM, amb l’elaboració d’un sopar-degustació amb productes del territori.
 
 
Xerrada “Sense feina l’autoocupació és la solució. Recursos per a emprendre”
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i Lloc: 12 de novembre, a l’Oficina Jove de les Borges Blanques.
-          Horari: de 18:00 a 20:00 hores.
-          Breu descripció: xerrada organitzada en el marc del projecte de cooperació catalana ODISSEU, per tal de promoure l’autoocupació entre els joves del territori, així com mostrar els recursos necessaris per a emprendre. L’objectiu de la trobada és incentivar l’emprenedoria entre els joves de la comarca per tal que puguin desenvolupar la seva activitat en el propi territori.
 
Xerrada “Taller d’habilitats emprenedores”
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i Lloc: 19 de novembre, a l’Oficina Jove de les Borges Blanques.
-          Horari: de 19:00 hores a 20:30.
-          Breu descripció: xerrada organitzada també en el marc del projecte de cooperació catalana ODISSEU, per a mostrar les habilitats necessàries per a emprendre, amb l’objectiu d’incentivar l’emprenedoria entre els joves de la comarca per a què puguin desenvolupar la seva activitat en el propi territori.
 
 
Xerrada “Generació d’idees de negoci”
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
-          Data i Lloc: 26 de novembre, a l’Oficina Jove de les Borges Blanques.
-          Horari: de 19:00 hores a 20:30.
-          Breu descripció: nova xerrada en el marc del projecte ODISSEU, per a promoure l’autoocupació entre els joves així com demostració de recursos per a emprendre, per tal d’incentivar l’emprenedoria entre els joves de la comarca per a què puguin desenvolupar la seva activitat en el propi territori.
 
Arranca – programa pel foment de l'emprenedoria juvenil
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
-          Data i lloc: les sessions es desenvoluparan a l’Oficina Jove de la Noguera, a Balaguer, els dies:
13 de novembre:  jornada “Màrqueting. Català i empresa, ja estàs al dia?”
20 de novembre: jornada “Ajuts a la creació, ampliació i millora de l'empresa i la Responsabilitat Social Empresarial”
27 de novembre: jornada “Noves oportunitats – taula d'experiències i visita a empreses”
-          Horari: de 10:00 hores a 14:00.
-          Breu descripció: sessions organitzades amb l’objectiu de donar a conèixer diferents eines de gran utilitat per als possibles emprenedors/res del territori, a més d’explicar el funcionament dels ajuts Leader i com comunicar les polítiques de Responsabilitat Social que s’apliquen a les empreses. Val a dir que la jornada del dia 27 comptarà amb un seguit de visites a empreses del territori que explicaran la seva idea empresarial i com l'han duta a terme amb èxit dins d'un entorn rural.
 
Tast d'oli d'oliva a l'escola Salvador Espriu
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
-          Data i lloc: 7 de novembre, a l’Escola Salvador Espriu, de Vallfogona de Balaguer.
-          Horari: de 15:00 hores a 16:30.
-          Breu descripció: tast d'oli d'oliva als alumnes de cicle mitjà i cicle superior. Aquesta acció s’emmarca en el projecte de cooperació catalana GUSTUM.
 
Càpsula formativa pels autònoms
(Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 11 de novembre, a la Cambra de Comerç de Berga.
-          Horari:  de 09:30 hores a 12:30.
-          Breu descripció: drets i obligacions de l’autònom. Avantatges i inconvenients dels autònoms, i tràmits de constitució. Jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació “VIVERS D’EMPRESES RURALS”.
 
 
Dones emprenedores al Berguedà.
(Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central)
-          Data i lloc: 15 de novembre, a la seu de Logos Berguedà, a L’Ametlla de Merola.
-          Horari:  de 10:30 hores a 12:30.
-          Breu descripció: jornada al voltant de les dones emprenedores rurals. Indicadors, visió de futur i economia rural. Jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació “VIVERS D’EMPRESES RURALS”.
 
Jornada “El paper de les Administracions Públiques en la gestió de la Responsabilitat Social”
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya, ADRINOC)
-          Data i lloc: 4 de novembre, a la Sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, a Barcelona.
-          Horari:  de 9:00 a 12:45 hores.
-          Breu descripció: la jornada té com a objectiu donar a conèixer diferents maneres de gestionar la responsabilitat social per part de les administracions públiques; abordar la gestió de la responsabilitat social des d’una doble vessant: d’una banda des de la perspectiva externa impulsant actuacions que afavoreixin el desenvolupament social i el respecte al medi ambient en el territori, i de l’altra promovent accions de millora dins de la pròpia organització. En aquesta jornada, hi va participar el gerent d’ADRINOC, Jordi Terrades, per a explicar el projecte de cooperació Leader Gestió Sostenible Rural.
 
 
Jornada de Gestió Econòmica, projecte “Smart Rural”
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya, ADRINOC,)
-          Data i lloc: 5 de novembre, al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a Figueres.
-          Horari: de 9:30 hores a 14:00 hores.
-          Breu descripció:  jornada formativa per a empreses beneficiàries d’ajuts Leader que tinguin un Pla de Millora. Aquesta formació versa sobre la gestió pressupostària i l’anàlisi de balanços.
 
Sessió Formativa sobre Oli, projecte “Gustum”
(Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya, ADRINOC)
-          Data i lloc: 13 de novembre, a l’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà, a Figueres.
-          Horari: de 10:00 a 13:00 hores.
-          Breu descripció: taller impulsat en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM, on els alumnes aprendran tot el que cal saber de l’oli i realitzaran una breu introducció al tast d’olis.
 
 
La viabilitat econòmica i financera per a la petita empresa
(Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc:
Dia 4 de novembre, al Consorci Ripollès Desenvolupament, a Ripoll.
Dia 6 de novembre, al Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, a Torelló.
-          Horari: de 09:00 hores a 13:00.
-          Breu descripció: des de l’Associació Leader, dins del marc del projecte “Vivers d’Empreses Rurals de Catalunya”, s’organitza un curs sobre la viabilitat econòmica i financera per a les PIMEs on es tractarà el control pressupostari, la tresoreria i l’anàlisi de costos.
 
www.arca-dr.cat/pdf/Programa_ Gestio economica.pdf
 
 
Curs de producció de biomassa
(Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 6 i 7 de novembre, al Castell de Montesquiu.  
-          Horari: de 09:00 a 13:30 hores.
-          Breu descripció: curs de producció de biomassa a càrrec del Centre de Formació Forestal La Solana i CEINR, impulsat en el marc del projecte de cooperació catalana ENERGIA I FOREST.
 
 
Xerrada sobre emprenedoria.
(Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 8 de novembre, al Casal Jove “El Galliner”, a Ripoll.
-          Horari: de 18:00 hores a 20:00.
-          Breu descripció: presentació adreçada als joves emprenedors sobre els “pros” i els “contres” a l’hora d’emprendre.
 
Elaborar un pla de viabilitat
(Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 11 de novembre, al Consorci Ripollès Desenvolupament, a Ripoll.
-          Horari: de 09:00 a 13:00.
-          Breu descripció: jornada on aprendre tot el que cal saber per a elaborar un pla de viabilitat.
 
Rehabilitació, sostenibilitat i autosuficiència de les masies
(Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 12 de novembre, al Consorci Ripollès Desenvolupament, a Ripoll.
-          Horari: de 10:30 hores a 13:00.
-          Breu descripció: jornada dirigida a tota persona que es vulgui informar sobre temes de sostenibilitat i recomanacions d’estalvi energètic. Aquesta formació pertany al projecte de cooperació catalana MASIES + SOSTENIBLES..
 
Jornada sobre gestió energètica municipal en zones rurals
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 12 de novembre, a la seu del serveis centrals del DAAM, a Barcelona.
-          Horari: de 9:00 hores a 14:00.
-          Breu descripció: curs de gestió impulsat en el marc del projecte de cooperació catalana ENERGIA I FOREST i  adreçat a tècnics municipals.
 
www.arca-dr.cat/pdf/Programa_ Gestio energetica_provisional.pdf
 
Xerrada sobre tècniques de venda
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura)
-          Data i lloc: 14 de novembre, a la Fundació Eduard Soler, a Ripoll.
-          Horari: de 10:30 a 12:30.
-          Breu descripció: curs de formació específica sobre què cal saber per a vendre.
 
Jornada per empresaris, autònoms i emprenedors
(Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
-          Data i lloc: 7 de novembre, a Concactiva. Montblanc.
-          Horari: de 17:00 a 20:00.
-          Breu descripció: aquesta jornada s’ha programat en el marc del projecte de cooperació catalana “Vivers d’Empresa Rurals de Catalunya” per a analitzar les darreres novetats fiscals introduïdes per les Lleis 11/2013 i 14/2013, l’actualitat per als nous emprenedors en l’àmbit laboral, la successió de negocis familiars, la visió jurídica i els Ajuts Leader del DAAM.
 
 
Jornada per a tècnics en gestió de vivers i transferència de coneixements. Visita al Viver Celleristes i jornada de gestió de vivers
(Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia)
-          Data i lloc: 14 de novembre, al Viver de Celleristes de la Conca de Barberà i Concactiva.
-          Horari: de 10:00 a 14:00 hores.
-          Breu descripció: en el marc del projecte de cooperació catalana “Vivers d’Empresa Rurals de Catalunya”, es realitzarà una jornada de models de gestió de Vivers d’Empresa Rurals per a intercanviar experiències i modelatges de gestió.
 
Jornada Priorat: territori sostenible i turisme, claus de futur
(Consorci Leader Priorat – Baix Camp)
-          Data i lloc: 26 de novembre, a la Cartoixa de Scala Dei.
-          Horari: de 8:30 a 14:00 hores.
-          Breu descripció: jornada que pretén difondre actuacions desenvolupades en turisme sostenible i paisatge.  
 
Jornada Oleoturisme
(Consorci Leader Priorat – Baix Camp)
-          Data i lloc: 16 de novembre, a Reus.
-          Horari: de 10:00 hores a 13:00.
-          Breu descripció: jornada que pretén difondre les actuacions desenvolupades a la comarca en l’àmbit de l’oleoturisme i debatre sobre les actuacions futures en el sector.
 
Campanya d’introducció de l’oli verge extra a els escoles
(Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars – Ribagorça)
-          Data i lloc: 11 de novembre, a Ribera de Cardós.
-          Horari: de 11:30 hores a 13:00 hores.
-          Breu descripció: jornada formativa a l´Escola Els Minairons, de Ribera de Cardós. Taller sobre què cal saber de l´oli i introducció al tast d´olis. Continguts:
L´olivera i l´oliva: varietats / recollida / transport al molí.
Elaboració de l´oli: sistema tradicional / sistema actual.
Tipus d´olis que hi ha al mercat i diferències de qualitat.
Etiquetatge i conservació de l´oli d´oliva verge extra.
Beneficis per a la salut.
Iniciació al tast d´olis: conceptes bàsics.
Tast de 3 olis d´oliva.
Acció Oleum, impulsada en el marc del projecte de cooperació catalana GUSTUM.
 
 
Comunicar a l’Alt Pirineu. Jornades per al Foment de l’Autoocupació dels joves i l’intercanvi entre professionals de la comunicació i les TIC
(Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars – Ribagorça)
-          Data i lloc: 14 de novembre, al Centre d’Interpretació del Pallars Sobirà, a Sort.
-          Horari: de 10:00 a 12:00 i de 16:00 a 18:00 hores.
-          Breu descripció:
Matí de 12h a 14h:  taula d’experiències de professionals de la comunicació i estudiants de secundària.
Tarda de 16h a 18h: taller “Mapa d’oportunitats dels professionals de la comunicació a l’Alt Pirineu”.
Jornada impulsada en el marc del projecte de cooperació catalana ODISSEU.
 
Participació en les X Trobades Gastronòmiques de Castelldefels.
(Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell)
-          Data i lloc: 4 de novembre, al Palau de congressos de l'Hotel Don Jaime, a Castelldefels
-          Horari: 18:00 hores.
-          Breu descripció: Xerrada conjunta amb el cuiner Albert Marimon, del restaurant La Cava de Tàrrega (Cuiner de l’any 2013). L’objecte de la xerrada és parlar sobre la vinculació de la cuina amb el producte local.
 
Taller Xocolata. Cicle Aliments, Persones i territori
(Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell)
-          Data i lloc: 6 de novembre. El Gat del Rosal , a Tàrrega
-          Horari: 18:00 hores
-          Breu descripció: taller realitzat per artesans de la comarca, adreçat al consumidor final, i en què s’explicarà com fer bombons artesans.
 
Sessió Formativa de l’oli a l’escola.
(Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell)
-          Data i lloc: 12 de novembre, a l’Escola Ignasi Peraire de Mollerussa
-          Horari: 9:30-11:00 hores.
-          Breu descripció: taller sobre l’oli d’oliva verge extra. Què és? Com s’obté? Tipus d’olis. També es realitzarà un tast d’oli. Acció de la Campanya d’introducció de l’Oli d’Oliva Verge Extra a les escoles
 
Xerrada sobre qualitat i comercialització en el Curs d’Agricultura Ecològica.
(Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell)
-          Data i lloc: 13 de novembre, a la Cooperativa de Maials.
-          Horari: 17:00 hores.
-          Breu descripció: xerrada en la qual s’abordarà el tema de la promoció i la comercialització del producte agroalimentari ecològic.
 
Taller de cervesa artesana . Cicle Aliments, persones i territori.
(Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell)
-          Data i lloc: 20 de novembre. El Gat del Rosal. Tàrrega
-          Horari: 18:00 hores.
-          Breu descripció: un altre taller realitzat per artesans de la comarca, adreçat al consumidor final, i en el qual s’explicarà com es fa la cervesa artesana i es durà a terme un tast maridatge de cerveses i formatge.
 
Jornada Tècnica Internacionalització:  Què, qui, com.
(Consorci Leader Urgell-Pla d’Urgell)
-          Data i lloc: 20 de novembre, a l’Escola Agrària de Tàrrega
-          Horari: 9:00 hores
-          Breu descripció: jornada per a tractar la possibilitat del petit productor per a iniciar-se en la internacionalització, i inclosa en el Seminari de Valor Afegit.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.