• Afirma que la voluntat de no fer més retallades, la reducció de les bestretes del model de finançament i un objectiu de dèficit injust fan necessari buscar noves vies d’ingressos
  • Assegura que la despesa departamental del  2014 serà igual que la del 2013, i no es reduirà més la despesa
  • Explica que la prioritat del pressupost és la despesa social i que per això s’han augmentat algunes partides com la RMI
  • Demana a l’oposició responsabilitat i “no posar pals a les rodes”
 
En una entrevista a El Món a Rac1, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat que la situació d’impagaments a les farmàcies catalanes té dues vessants. D’una banda, encara no han arribat els diners del Mecanisme de Pagament a Proveïdors, que el Govern espanyol havia promès per a finals de setembre. Aquesta partida incloïa les factures impagades de tres mesos de l’any passat. “Això es pagarà segur, però es va endarrerint, no em pregunti per què el Ministerio no concreta una data”, ha dit el conseller. D’altra banda, a això se li han sumat canvis unilaterals que el Ministerio de Hacienda ha fet al FLA, i pels quals no han fet efectiu el pagament de 1.700M corresponents a l’ampliació de l’objectiu de dèficit del 0,7% a l’1,58%. Aquests diners són els que permeten a la Generalitat fer front als pagaments de cada mes. “No els paguen els tres mesos de l’any passat i nosaltres tampoc els podem pagar perquè no tenim liquiditat”, ha aclarit.
 
El titular d’Economia ha mostrat preocupació per la situació dels farmacèutics i ha assegurat: “Només hi ha una instància que té la possibilitat de pagar si vol: el Govern espanyol. Jo vull pagar i no puc, el Govern de Madrid pot pagar i no vol”.
 
El conseller ha afegit que aquesta dependència del Tesoro espanyol deixa el Govern català en una situació de debilitat: “Jo sóc partidari de dir les coses com són. És un Govern al qual diàriament li estan erosionant competències. A mi no m’agrada gens i crec que als catalans tampoc.”
 
Pressupostos pel 2014
Sobre els Pressupostos pel 2014 presentats ahir al Parlament, Mas-Colell ha dit que la prioritat és no fer noves retallades i que per això la xifra de despesa departamental per a l’any vinent és un 0,2% superior a la xifra de la pròrroga del 2013. “No podem dir als ciutadans que això s’ha acabat, però sí els podem dir que hi ha un sòl i que d’aquest sòl no es baixarà”, ha explicat.  
 
Per garantir que no disminueixi la despesa, el responsable de les finances catalanes ha confirmat que s’actuarà per la via dels ingressos: “S’ha de complir amb l’objectiu de l’1% de dèficit, ens han rebaixat en 500 M els ingressos que vénen del model de finançament, per tant, s’han de generar 2.000 M.” Mas-Colell ha explicat per què no consten en els Pressupostos els ingressos de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut:  “Hem preferit no posar en els pressupostos línies de conflicte polític evident, però això no vol dir que disminuïm la batalla política per aconseguir aquests ingressos, tenim d’altres fronts polítics relacionats amb el finançament.”
 
Preguntat sobre les concessions i la venda d’actius previstes pel 2014, el conseller ha anunciat que hi ha un grup de treball transversal que està analitzant les vies possibles per aconseguir aquests ingressos “o la diferència entre aquesta quantitat i el que es pugui aconseguir per la via de l’acció política”. Mas-Colell ha recordat que el 2012 la situació econòmica era més difícil que l’actual: “Es va dir que faríem una certa quantitat d’ingressos per vendes d’edificis i concessions i es van fer, i en un context econòmic molt més difícil”.
 
Mas-Colell també ha posat l’accent en una altra de les prioritats del Pressupost, la despesa social. El conseller ha explicat que la profunditat i l’allargament de la crisi han obligat a augmentar algunes partides com la destinada a la Renda Mínima d’Inserció (RMI): “Agradarà molt a Madrid, que està tractant de centrifugar despesa, de fet, des del 2010 les transferències finalistes de l’Estat han baixat més d’un 60% i, a més, s’ho apunten com una reducció de despesa pública.”
 
El conseller ha demanat la col·laboració de l’oposició i “no posar pals a les rodes” per poder augmentar els ingressos que permetran no haver de retallar despesa: “El país no s’acaba, el futur és llarg, toca col·laborar. L’objectiu fonamental és mantenir la despesa i això té implicacions.”
 
Sobre la consulta, el conseller ha dit que hi ha prevista una partida ampliable per fer-la, però que “això no serà l’impediment perquè es faci o
no”. Sobre el calendari polític del proper any, el conseller ha dit que “els que ens ocupem de la hisenda i la logística estem ajudant a fer possible tota la resta”.
 
Pel que fa a la Hisenda pròpia, Mas-Colell ha confirmat que es crea un nou cos tècnic de gestors tributaris, format per una trentena de persones, “és l’única cosa que es fa per a la creació de noves estructures de funcionaris” i  ha recordat que l’ATC només té 325 funcionaris enfront dels 3.500 de l’Agencia Estatal de Administración Tributaria a Catalunya.  
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 174