En aquest àmbit, Agricultura està treballant de forma prioritària en tres aspectes fonamentals: un nou Decret d’Ordenació d’explotacions ramaderes, un nou programa informàtic que permetrà categoritzar les explotacions ramaderes i el disseny d’un Pla de Controls de bioseguretat
 
El conseller d’Agricultura ha qualificat la sanitat animal com “una qüestió d’economia de país
moment de la cloenda
moment de la cloenda
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia,  Miquel Molins, ha clausurat avui la jornada dedicada al control de la salmonel·la al llarg de la cadena càrnia, organitzada per les associacions de la cadena de producció càrnia de Catalunya, ASFAC, FECIC i PORCAT.
 
Aquesta jornada es va plantejar arran del conjunt de treballs que han estat desenvolupant les associacions esmentades al llarg dels últims mesos en la identificació de propostes per millorar la situació de la cadena productiva en relació amb la salmonel·la.
 
En aquest treball es defineixen els aspectes que cada subsector representat -pinsos, producció porcina i producció i transformació càrnia- considera que pot millorar en el conjunt de la cadena per reduir la incidència de la salmonel·la, sempre amb la mirada posada en els requisits de l’exportació de carn i amb la intenció d’avançar-se a possibles restriccions que podrien sorgir en el comerç internacional de carn, relacionades amb aquest aspecte.
 
El conseller Pelegrí ha obert la seva intervenció en l’acte felicitant les associacions de la cadena de producció càrnia  per aquesta iniciativa, ja que “uns nivells d’excel·lència impecables en matèries com la higiene i la seguretat alimentàries no s’aconsegueixen sense una actuació integral al llarg de tota la cadena alimentària”.
 
I ha insistit en què “només una sanitat animal impecable ens pot permetre garantir les nostres produccions i exportacions. Avui per avui, l’única barrera comercial és la sanitat animal. Perquè som el primer clúster agroalimentari d’Europa i això significa que estem davant d’una qüestió d’economia de país. Crec que ja ho he dit en altres ocasions: “amb les coses de menjar no s’hi juga”; perquè ens hi va la salut de la població i perquè ens hi va l’economia de tot un sector i una indústria agroalimentària de les més potents d’Europa”.
 
Per això, ha explicat el conseller, “des del DAAM treballem, en col·laboració amb el Departament de Salut, per tal de garantir la seguretat dels aliments.”
 
L’increment de brots i casos de salmonel·la en humans associats a la salmonel·la per consum d’aliments va ser determinant perquè es legislés a nivell comunitari, l’any 1992, sobre el control d’agents zoonòtics i, en particular sobre salmonel·la, establint i regulant els plans de vigilància l’any següent (2003). Cal ressaltar que la salmonel·losi porcina no té res a veure amb la salmonel·losi aviària, ja que es comporta de manera molt diferent.
 
Departament i sector units pel control de la salmonel·losi porcina
 
Segons Josep Maria Pelegrí, “si volem dur a terme un programa de control de salmonel·la a nivell de granja, el primer que hem de fer és millorar la bioseguretat de les granges. Vull posar un accent especial en aquesta matèria perquè des del DAAM estem fent un esforç important en això”. I ha assegurat que des del seu Departament s’està  treballant de forma prioritària en tres aspectes fonamentals:
 
-           per a publicar un nou Decret d’Ordenació d’explotacions ramaderes,
-           en un nou programa informàtic (el de Gestió Telemàtica Ramadera –GTR-) que permetrà categoritzar les explotacions ramaderes
-           i en el disseny d’un Pla de Controls de bioseguretat
 
El control de la salmonel·la en carn de porc de moment no està regulat per normativa europea, però, en canvi, el sector (i el DAAM que li’n dóna tot el seu suport) vol avançar-se a la publicació de la normativa i afegir un plus de qualitat sanitària als seus productes atesa la importància de les exportacions i la competitivitat en el comerç exterior en aquest sector.
 
“Catalunya, amb unes produccions de porcí superiors a les de Bèlgica, Holanda, Àustria o el Regne Unit, i que depèn totalment dels mercats exteriors, ha d’actuar i el sector carni, conscient d’aquestes necessitats, ja ho ha començat a fer”, ha dit el conseller.
 
I ha conclòs: “sense normativa d’obligat compliment, la lluita i el control d’una amenaça com la salmonel·losi porcina els ha d’afrontar el propi sector. Però si hi ha voluntat i es demostra un interès clar per avançar, des del DAAM hi posarem tots els mitjans possibles per a facilitar-ho: controls, programes d’higiene i de bioseguretat, gestió telemàtica ramadera, Decret d’Ordenació d’explotacions ramaderes...“.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Imatges

moment de l'acte

moment de l'acte 603