L’Institut Català de les Dones ha iniciat aquest mes un programa de formació per facilitar eines per millorar la gestió de la seva vida a les dones que són ateses per la xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) de la demarcació de Tarragona. En concret s’ofereixen 13 sessions, gestionades a través de cadascun dels SIAD locals, i es preveu que en total se’n podran beneficiar prop de 200 dones.
 
L’any passat aquests serveis van atendre un total de 2.056 dones. Es van fer 1.113 atencions psicològiques i 999 jurídiques. De total de dones ateses, 631 es trobava travessant una situació de violència masclista.
 
En concret es tracta dels serveis dels ajuntament de Reus, Calafell, Tarragona, El Vendrell, Valls, Cambrils, Salou, i dels Consells Comarcals del Baix Penedès, Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Camp.
 
Els SIAD ofereixen  informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres. La Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista estableix el context de treball i el desenvolupament territorial d’aquests serveis i els defineix com a serveis que incrementen l’eficàcia en l’actuació envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència masclista.
 
L’Acord Marc de col·laboració entre l’ICD i les entitats municipalistes, la Federació de Municipis de Catalunya, i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques per al desplegament dels SIAD té l’objectiu d’enfortir les polítiques locals de suport a les dones i promoure la consolidació d’espais de referència que atenguin les seves demandes. Aquest marc de col·laboració i coordinació interinstitucional respon a criteris d’equilibri  territorial i universalitza l’accés a aquests serveis. Catalunya compta amb un total de 100 serveis d’aquestes característiques.