Fins ara calia una punxada al dit del donant per saber si el seu nivell d’hemoglobina li permetia donar sang. A partir d’ara ja només cal una punxada

 

La nova tècnica, que s’està implantat a tot Catalunya, evita la punxada i fa més còmoda la donació

 

 

El Banc de Sang i Teixits (BST) està implantant a tot Catalunya un nou sistema que permet saber el nivell d’hemoglobina del donant sense necessitat de punxar-lo. L’hemoglobina, que està adherida als glòbuls vermells, és una proteïna que conté ferro i que s’encarrega de transportar l’oxigen. Uns nivells baixos d’hemoglobina (i per tant de ferro) impedeixen la donació, per això és imprescindible fer aquesta anàlisi abans que una persona doni sang.

 
Fins ara, abans de la donació es feia una punxada al dit del donant per poder extreure una gota de sang i mesurar el nivell d’hemoglobina. Amb el nou sistema, el donant ha d’introduir el dit polze en una anella amb un sensor òptic que en només 90 segons permet saber si el donant pot o no donar sang.
 
La nova tècnica, que estarà implantada a tots els hospitals i les unitats mòbils que el Banc de Sang té distribuïts per tot Catalunya durant el mes de novembre, suposa una millora considerable en la comoditat de la donació. Per molts donants, aquesta punxada era la part més molesta del procés de donació de sang.
 
Donar sang, un hàbit cívic
 
Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments.
 
De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents. El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.
 
A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:
 

- Ser major d’edat

- Pesar 50 quilos o més

- En cas de ser dona, no estar embarassada

 

Per donar sang no cal estar en dejú.
 
Al web del Banc de Sang es poden consultar les campanyes de donació programades per als propers dies i els punts fixos: www.donarsang.gencat.cat.
 
Imatges de la nova tècnica