Salut

Dia Mundial contra la Pneumònia

query_builder   12 novembre 2013 11:04

event_note Nota de premsa

Dia Mundial contra la Pneumònia

 

La Coalició Mundial contra la Pneumònia Infantil celebra aquesta commemoració el dia 12 de novembre
 
La pneumònia és la primera causa de mort en infants menors de cinc anys

 

La pneumònia, coneguda popularment com a pulmonia, és una malaltia infecciosa que afecta els pulmons en respirar i que està causada per determinats gèrmens (bacteris, virus o fongs) o per la inhalació accidental d’un líquid o una substància química. Les persones amb més risc de patir la malaltia són les majors de seixanta-cinc anys, els malalts crònics i els infants. Aquest últim és un col·lectiu molt vulnerable envers aquesta malaltia, que causa cada any la mort de més d’un milió d’infants al món, esdevenint un greu problema de salut pública.
 
L’any 2009, l’OMS i la UNICEF van endegar el GAPP (Global Action Plan for the Prevention and Control of Pneumonia), és a dir, el Pla d’acció mundial per a la prevenció i control de la pneumònia, amb l’objectiu d’accelerar el control de la malaltia combinant diverses intervencions de protecció, prevenció i tractament de la infecció en infants. Des d’aquell mateix any, la Coalició Mundial contra la Pneumònia Infantil, una xarxa d’organitzacions internacionals, institucions acadèmiques, agències de govern i fundacions, commemora el dia 12 de novembre com a Dia Mundial contra la Pneumònia.
 
Símptomes i tractament
 
Els símptomes típics de la malaltia són tos, febre, dificultat per respirar, dolor al pit, mal d’estómac i vòmits, disminució de l’apetit, calfreds i mucositat.
 
El pneumococ és el bacteri causant de la pneumònia més freqüent però en l’actualitat s’han descrit noranta dos serotipus diferents de pneumococs i el tractament dependrà del tipus de pneumònia, de la intensitat dels símptomes, de la salut de la persona i de l’edat. Per tant, és important seguir les instruccions dels metges per evitar recaigudes, sobretot en nadons, infants i gent gran. Però, a més, és recomanable fer repòs, per ajudar el cos a combatre la infecció, i beure líquids en abundància (aigua, te calent i brous), per mantenir la hidratació i per fluïdificar la mucositat de l’interior dels pulmons.
 
Prevenció
 
Atès que sempre és millor prevenir que haver de tractar la pneumònia, els consells bàsics inclouen rentar-se les mans amb freqüència, no fumar i fer servir màscara per netejar àrees amb pols o floridures.
 
Més informació:
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia