- Més de 30 experts participen al III Col·loqui Internacional del Memorial Democràtic els dies 13, 14 i 15 de novembre
- La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, presideix la sessió inaugural, amb la intervenció del President del Grup de Treball sobre desaparicions forçades de l’ONU, Ariel Dulitzky
- Hi tindran veu els protagonistes polítics de l'època: Macià Alavedra, Raimon Obiols, Eulàlia Vintró, Narcís Serra, Manuel Milian Mestre, Josep Fornas, Manuel de Sárraga
- Hi reflexionen els principals experts en la matèria: Álvaro Soto, Borja de Riquer, Antoni Segura, Jordi Maluquer de Motes o Josefina Cuesta
- S’inaugura el nou CANAL TRANSICIÓ amb vídeos de 26 entrevistes a testimonis reconeguts
- Concert amb el repertori dels “himnes” catalans de lluita per les llibertats
"Va ser realment modèlica, la transició?", "Està esgotat el model d'aleshores?", "Cal un nou procés per a encaixar en l'Europa actual?". Aquestes són algunes de les qüestions claus que s'abordaran al III Col·loqui Internacional del Memorial Democràtic "Catalunya en transició: del passat al present" que tindrà lloc el 13, 14 i 15 de novembre al Museu d'Història de Catalunya amb la participació de més de 30 experts nacionals i internacionals. El congrés pretén revisar la Transició des d'una perspectiva crítica i àmplia: comptant amb els principals especialistes en la matèria i amb alguns dels seus protagonistes. El debat que proposa el Col·loqui no s'enquadra només en el passat sinó que, en sintonia amb la realitat socio-política actual, dirigeix la mirada cap al futur per a qüestionar quin és el nou marc cap al qual hem de dirigir-nos.
Ariel Dulitzky, el President del Grup de Treball sobre desaparicions forçades de l’ONU inaugura el Col.loqui
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, presidirà la sessió inaugural del Col·loqui que es farà dimecres 13 de novembre, a l’Auditori del Palau de la Generalitat. El simposi inclourà ponències tan destacades com la del president-relator del Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades o Involuntàries de l'ONU, Ariel Dulitzky, la de l'exministre Narcís Serra a l'entorn de l'evolució de les forces armades; el filòsof Jordi Pigem sobre "el canvi de cicle"; l'expert en ètica, Francesc Torralba; o l'especialista en construcció de pau, Dhyani Ywahoo.
La trobada pretén reflexionar i dialogar "de manera serena" sobre com es va fer la Transició i posar sobre la taula "quines son les ressonàncies que té en el present i quin és el futur d'un model que està en tela de debat", com posa de manifest el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos.
Cita amb els acadèmics més destacats del període transicional
“Catalunya en transició: del passat al present” proposa la revisió del període transicional de la mà dels experts més destacats d’aquest període històric i de diversos anàlisis abocats des d’àmbits interdisciplinaris. Cal remarcar la presència d’un dels acadèmics més reconeguts sobre la Transició, l’historiador Álvaro Soto, de la Universidad Autónoma de Madrid, que analitzarà els Condicionants Internacionals de la transició espanyola. D’altres experts presents al congrés són els historiadors Antoni Segura i Borja de Riquer; l’especialista en història econòmica, Jordi Maluquer de Motes, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i l’experta en polítiques de memòria, Josefina Cuesta, de la Universitat de Salamanca. L’escriptor i periodista Gregorio Morán, l’historiador Andreu Mayayo i els filòsofs Jordi Pigem i Francesc Torralba aportaran revisions al període des de disciplines ben diverses. Per a l'anàlisi de la Transició, el congrés compta amb protagonistes de l'època com Macià Álavedra, Raimon Obiols, Manuel de Sárraga, Eulàlia Vintró i Josep Fornas.
Més enllà de la revisió històrica, el III Col·loqui dirigeix la mirada al present i el futur i qüestiona si el model actual derivat de la Transició està esgotat. Diverses ponències i dues taules rodones debatran aquests nous reptes que tant d’espai ocupen en el debat socio-polític actual i que apunten cap a una “Segona Transició”. Ho faran el periodista Francesc-Marc Álvaro, el politòleg Jaume López i l'historiador Joan M. Thomás. En destaca la taula rodona que tindrà lloc l’últim dia del congrés sota el títol Unió Europea, transicions, crisi econòmica i política. Hi assistiran els eurodiputats Maria Badia (PSC), Santiago Fisas (PP), Raül Romeva (ICV) i Salvador Sedó (CiU), i el diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Solé (ERC). La taula estarà moderada pel periodista Xavier Graset.
Inauguració del nou “CANAL TRANSICIÓ” amb vídeos d’entrevistes a 26 testimonis reconeguts
Amb l’objectiu de recuperar la memòria democràtica de l’època i fer-la accessible a tota la població, el III Col·loqui inaugura el nou CANAL TRANSICIÓ. Es tracta d’un nou espai virtual audiovisual que recull les entrevistes fetes a 26 protagonistes reconeguts de la Transició que van participar en la lluita antifranquista. Lluís Llach, Josep-Lluís Carod-Rovira, Raimon Obiols, Eulàlia Vintró, Miquel Sellarès, Dolors Calvet, Magda Oranich, Joan Rañé, Joan Font, Glòria Rognoni, Macià Alavedra, Pere Portadella, Miquel Roca, Josep Maria Bricall, Jaume Sobrequés, etc.Tots ells reflexionen en píndoles de vídeo de 2 minuts sobre diverses qüestions: la cultura, la llengua, els moviments socials, l’església catalana, el paper de la dona, el desafiament del moviment obrer, etc.
L’objectiu de la iniciativa és oferir una imatge àmplia del que va significar el període de la Transició a Catalunya, i mostrar a través de les veus d’alguns dels seus testimonis i protagonistes, un procés nascut molt abans de la mort de Franco i que va aglutinar un ampli espectre de moviments socials d’oposició a la dictadura.
Actes a l’entorn del Col·loqui
El Col·loqui forma part de les activitats que el Memorial Democràtic organitza entorn a la iniciativa “Catalunya en transició”, que inclou com a activitat més destacata l'exposició que es pot visitar al Castell de Montjuïc de Barcelona fins al febrer de 2014. Paral·lelament al congrés hi ha previstos diversos actes:
Versió itinerant de l’exposició “Catalunya en transició” el dia 13 al Palau de la Generalitat
Una mostra reduïda de l’exposició “Catalunya en transició” que hi ha a Montjuïc s’instal·larà de manera puntual al Palau de la Generalitat durant la inauguració del Col·loqui, i es traslladarà al Museu d'Història de Catalunya els dies 14 i 15, on tindrà lloc el Col·loqui.
Concert amb repertori dels “himnes” de lluita
Un concert amb els principals "himnes" de la lluita catalana per a les llibertats amenitza el Col·loqui dijous 14 de novembre a la nit. El Concert és obert a tothom i gratuït. El Casal del Metge acollirà a partir de les 21:30h un Concert homenatge als Inspiradors dels drets i les llibertats de Catalunya durant els anys 60 i 70. L'espectacle, pel qual s'ha constituït la formació Gymusic Ensemble amb músics procedents de diverses formacions musicals, oferirà la interpretació de temes de Lluís Llach, Raimon, Quico Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet, Esquirols, Ovidi Montllor, Joan Isaac i Elèctrica Dharma, cançons que han estat símbol de la Nova Cançó i que s'han convertit en emblema de la lluita pels drets i les llibertats, a vegades traspassant fronteres. A l'acte també hi intervindrà Joan Vilamala, antic membre de la formació Esquirols. L’entrada és gratuïta i s’ha de demanar a memorialdemocratic@gencat.cat ja que l’aforament és limitat.
El vídeo “Temps de memòria” es projectarà en l’acte inagural
L’acte inaugural inclou la projecció del vídeo institucional Temps de Memòria, document que repassa diferents episodis de la nostra història més recent a través de protagonistes que van viure els fets i també de personalitats públiques d’àmbits diversos. El vídeo va des de l’adveniment de la II República fins a la transició a la democràcia a Catalunya i pretén recordar el passat per entendre el present.
Podeu consultar el programa a III Col.loqui Internacional Memorial Democràtic
Per a més informació:
Telf. 936 347 370
#latransicioendialeg, el hashtag per a la retransmissió del col·loqui