- L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya ha organitzat avui una jornada per aprofundir el coneixement d’aquesta problemàtica
Els delictes contra la propietat intel·lectual i industrial és un “fenomen polièdric amb moltes derivades, socials, econòmiques, policials, fiscals, judicials, i per als consumidors; malgrat aquesta complexitat la policia ha de continuar perseguint aquests il·lícits”, tal i com ha afirmat el comissari Joan Miquel Capell, cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació en la jornada organitzada a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).
La directora de l’ISPC, Núria Aymerich, ha assenyalat que “estem convençuts que l’abordatge de fenòmens tan complexos només es pot fer amb la col·laboració dels diferents actors implicats i per aquest motiu també necessitem aprofundir en el coneixement en aquest àmbit”. En aquest sentit, i amb l’objectiu de fer front a aquesta situació i trobar solucions, l’ISPC ha reunit representants i experts de cossos policials, de l’Administració de la Generalitat, ajuntaments, organitzacions o associacions empresarials, judicatura i fiscalia i experts de l’àmbit del dret, entre d’altres.
A més de la col·laboració entre els diferents actors implicats, els diferents ponents i experts han coincidit que la conscienciació dels consumidors és essencial en la lluita contra un fenomen que genera cada any pèrdues de milers de milions d’euros. Seguint aquesta premissa, el Cos de Mossos d’Esquadra i la Confederació de Comerç de Catalunya realitzen campanyes de difusió i sensibilització per fer veure a la ciutadania els danys d’adquirir productes de manera il·legal.
Els representants dels sectors empresarials perjudicats han constatat que des de 1995 hi ha hagut una eclosió de falsificació de qualsevol tipus de producte, des de béns de luxe amb valor afegit fins als de gran consum, com ara piles, joguines, productes cosmètics, perfums, o medicaments, entre altres, tal i com ha assenyalat Andema (Asociación Nacional para la Defensa de la Marca). També en els darrers anys s’ha registrat un augment de la venda o difusió de productes que atempten contra la propietat intel·lectual i industrial a Internet.
Cal tenir en compte que, a més de crear un perjudici per a les marques, propietat en molts casos de petites i mitjanes empreses, les garanties dels consumidors es debiliten i augmenten els riscos a l’hora d’utilitzar productes que no han complert les comprovacions de seguretat establertes per la legislació.
Aquestes activitats il·lícites suposen una ocupació de la via pública, la manca de llicència i un dany econòmic que ascendeix a xifres milionàries; també preocupen per la situació de necessitat en què es troben moltes de les persones que es dediquen a la venda il·legal de productes -coneguda com a “top manta”- i que en moltes ocasions poden ser víctimes de les xarxes de crim organitzat.
En aquest sentit, diverses ponències han permès conèixer amb més profunditat el fenomen del “top manta”, que a Catalunya afecta als municipis de costa i d’elevat índex de població, o els que compten amb un espai, fira o mercat de gran afluència. Els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona o el Port de Barcelona han exposat les seves experiències en la lluita contra aquesta pràctica il·lícita i amb les quals han evidenciat la complexitat a l’hora de perseguir-la, així com la necessitat de fer-ho des de la coordinació entre els agents implicats.
L’ISPC, com a centre de creació i transferència del coneixement del sistema de seguretat pública de Catalunya té, entre les seves finalitats, formar els col·lectius de seguretat i de la gestió de riscos i emergències que formen part del sistema de seguretat pública de Catalunya i promocionar l’estudi i la recerca en l’àmbit de la seguretat.
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.