• El conseller de la Presidència afirma que la potestat de convocar una consulta “és un mecanisme que està previst a la Constitució” 

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reiterat avui que “el Govern espanyol pot tenir la seva opinió però no serà en relació al què digui la mateixa Constitució, sinó a la seva voluntat política, perquè el fet de preguntar no és en si mateix un acte inconstitucional”. En una entrevista al programa “Las mañanas de RNE” de Ràdio Nacional d’Espanya, el conseller ha manifestat que la possible voluntat de l’estat espanyol de cedir al Govern de la Generalitat la potestat de convocar una consulta autonòmica “és un mecanisme que està previst a la Constitució, a l'ordenament jurídic espanyol i és possible fer-ho”. Homs ha afegit que “ho han dit tot els constitucionalistes i és de sentit comú” ja que “la mateixa Constitució preveu que les competències de l'Estat puguin ser delegades a través de l'article 150.2”. En aquest sentit, el conseller s’ha mostrat sorprès perquè el PSC no estigui d’acord amb aquesta via, ja que, a l’igual que els socialistes, el Govern defensa una consulta “legal i acordada”.

Homs també ha reiterat que “no es pot fer una consulta fora de la llei”, que hi ha d'haver “un marc legal”, i ha recordat que la utilització de la via 150.2 és una possibilitat que, de fet, ja “té precedents”. El conseller ha posat com a exemple el traspàs de les competències de trànsit a Catalunya, tot i que l’article 149 de la Constitució estableix que és una competència exclusiva per al conjunt de l'estat. “M'imagino que les coses es poden enfocar des d'aquesta perspectiva de caràcter estrictament democràtic ”, ha reblat.
 
“Es tracta de saber si hi ha voluntat política perquè Catalunya es pugui fer una consulta, que no és una altra cosa que la possibilitat d'expressar democràticament el que, de fet, ja expressem contínuament” ha reiterat el portaveu del Govern, qui ha afegit que “al final aquestes discussions com qualsevol altra s'han de poder votar com a mínim en el que és essencial”
 
Pel que fa a la data de la celebració de la consulta, Homs ha insistit a dir que hi ha un acord al Parlament de Catalunya de les formacions polítiques que donen suport a la consulta i que la data i “la proposta de continguts” es coneixerà “a finals de desembre”. El conseller ha destacat que la seva tasca és “crear les condicions perquè l'acord polític sigui el més factible possible”.
 
Preguntat per la visita del mateix conseller al Palau de la Zarzuela fa uns quinze dies per presentar el nou delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Homs ha respost que és una visita com d’altres, que s’emmarca “en un terreny de tracte protocol·lari i de cortesia institucional” que ja s’havia produït en altres ocasions.
 
En un altre moment de l’entrevista, Homs ha assegurat que el possible tancament del Canal 9 no es produirà en cap cas amb Televisió de Catalunya, un ens públic del qual n’ha descartat la privatització i del què ha destacat que “és un instrument de comunicació pública i de servei públic molt important” com ho demostra el seu lideratge indiscutible.