La Intel·ligència activa per grups de pacients fa possible treballar sobre indicadors de salut que ajuden a fer una assistència de més bona qualitat
 
L’eina ajuda a reduir les variacions en la pràctica clínica dels professionals sanitaris, cosa que augmenta l’equitat en l’assistència

 

Sovint els professionals assistencials necessiten saber si els seus pacients van a la consulta més o menys sovint que altres, si fan un consum de fàrmacs¡¡ inferior o superior al que seria desitjable comparat amb el de la resta de població que atenen, o si acaben ingressant a l’hospital amb més o menys freqüència que altres persones amb les mateixes malalties. Aquesta informació és imprescindible per poder millorar l’assistència sanitària, per detectar anomalies en els circuits assistencials i, finalment, per reduir les variacions en l’assistència que ofereixen els professionals i augmentar l’equitat assistencial, però sovint és poc accessible al professional sanitari.
 
Ara, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa una eina informàtica capaç d’agrupar els pacients (a través del sistema d’agrupació per grups de risc clínic CRG) que té assignats un equip d’atenció primària i classificar-los segons unes característiques diferenciades, com ara el nombre d’ingressos a l’hospital, les proves que els han fet, els fàrmacs que prenen o les vegades que van a visitar-se a les consultes d’atenció primària. Aquesta aplicació, que rep el nom d’Intel·ligència activa per grups, és una nova funcionalitat de l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP).
 
El nou mòdul permet al professional sanitari poder comparar els pacients que atén amb tots els que visiten els professionals del seu equip d’atenció primària, a partir dels criteris que estableix la medicina basada en l’evidència. D’aquesta manera, pot identificar aquells pacients que no s’ajusten als criteris esperats i corregir les desviacions mitjançant una visita virtual.
 
La Intel·ligència activa per grups és una eina en contínua evolució. Properament s’hi aniran afegint noves funcionalitats.
 
A més de servir per millorar l’assistència als pacients, la nova funcionalitat té aplicacions en l’àmbit de la recerca i la gestió.
 
El director funcional de l’Estació clínica d‘atenció primària de l’ICS, Rafel Cubí, que també exerceix com a metge de família a Salt (el Gironès), explica que la nova funcionalitat de l’ECAP "és una eina de suport clínic perquè els professionals puguin determinar en pacients quines actuacions sobren o falten per oferir una bona assistència i disminuir les variacions entre professionals, cosa que permet fer una més bona medicina, vigilant la sostenibilitat del servei sanitari".