• Protecció Civil manté l’alerta del PLA INUNCAT per l’episodi de mala mar i per intensitat i acumulació de pluges
 
Risc per vent: ALERTA del Pla PROCICAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents que afectaran de forma generalitzada les comarques de Terres de l’Ebre, Tarragona, interior de Lleida i el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona (excepte Alt i baix Empordà) fins a les 19.00 h, amb ratxes màximes que poden superar els 90 km/h.
 
El vent bufarà de component est, sobretot de gregal. Les ratxes màximes més fortes s’assoliran a les cotes més elevades.
 
Actualment es té constància que el municipi de Sant Cugat del Vallès i Barcelona han activat els seus Pla d’Actuació Municipal (PAM) per risc de vent.
El Telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 180 trucades relacionades amb el temporal, la majoria per incidències relacionades amb el vent. Per comarques destaquen el Vallès Occidental amb 49, el Barcelonès amb 48 el Vallès Oriental amb 20 i el Maresme amb 17.
 
Els Bombers de la Generalitat, des de les 07.00h han rebut una setantena d’AVISOS per vent a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord: Afecten sobretot Maresme (24 avisos) i Vallès Occidental (30). La majoria d’avisos han estat per retirar arbres caiguts i elements estructurals de la via pública.
 
L’Ajuntament de Barcelona ha activat el seu Pla Bàsic d'Emergència municipal per ventades en la fase d’alerta. Atesa la situació meteorològica i l’increment de serveis de Bombers de Barcelona relacionats amb les ratxes de vent a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant Protecció Civil municipal han activat a partir de les 9:25h el Pla Bàsic d'Emergència per ventades a la ciutat en la seva fase d’alerta. La previsió indica que els forts vents, superiors als 25 m/s (90km/h), es podrien mantenir fins les 19 hores d'avui.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el pla FERROCAT, entre les 8:51 i les 09.30 hores, pel tall de la circulació de trens, per un arbre caigut a les vies de la R1 entre les estacions de Pineda de Mar i Calella. En aquests moments funciona el servei alternatiu per carreteres.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l'aire lliure en cada cas, sobretot a l'alta muntanya, a les possibles nevades i forts vents, i també cal ser molt prudents en la conducció. S’aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Per a la conducció amb vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
A més, la DGPC recomana
  • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
I els consells davant de ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
 
Risc per nevades: ALERTA NEUCAT
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat informa que, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), manté el Pla NEUCATd'emergències per nevades a Catalunya en fase d’ALERTA.
 
Segons les previsions meteorològiques s’amplia la zona d’afectació per neu. A les nevades previstes a les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Baix Camp, Priorat, Alt Camp i Conca de Barberà, s’afegeixen aquest matí les les comarques de l’Anoia, Garrigues, Segrià, Segarra i Urgell. La cota de neu voltarà els 300 metres al sud del país al principi del dia, i anirà pujant amb el pas de les hores.
 
Protecció Civil de la Generalitat vol recordar que amb la baixada important de les temperatures, augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit és important que abans d’utilitzar-los reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu Tallada la C-44 de Vandellòs a Tivissa i la N-420 de Falset al Coll de la Teixeta.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana que, en els llocs on es produeixin nevades intenses o acumulacions importants de neu, cal tenir precaució i seguir els consells bàsics d’autoprotecció
 
En la conducció amb neu i gel a la calçada, consulteu els consells del SCT per la conducció en situacions meteorològiques adverses
 
Risc per mala mar al litoral central i nord: ALERTA del Pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de mala mar.
 
Segons la darrera previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, es manté la previsió episodi d’estat de la mar amb onades superiors als 2,5 metres (maregassa) a tot el litoral català. A la demarcació de Barcelona es poden donar onades superiors als 4 metres (mar brava).
 
Diumenge l’afectació es redueix i afecta a comarques del litoral de Girona i de Barcelona fins les 02.00h de la matinada de dilluns.
 
Risc per intensitat i acumulació de pluja: ALERTA del Pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat, també, està especialment amatent a l’episodi de pluges previst pel cap de setmana. En aquest sentit, segons el SMC dissabte i diumenge es preveu un episodi d’intensitat i acumulació de pluja. A les Terres de l’Ebre i el litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona, excepte Alt i Baix Empordà, on es pot superar el llindar d’intensitat de 20 L/m2 en 30 minuts. D’altra banda, es podrà superar el llindar d’acumulació de pluja de 100 L/m2 en 24 hores a tot el prelitoral menys a l’Empordà.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució a la població en les activitats recreatives o professionals al mar. També recomana que no s’accedeixi als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. A més, s’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Recordeu que podeu ser arrossegat per l’onatge en aquests punts quan el fenomen és d’una intensitat com la prevista. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc.
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat