Al llarg de divendres es va acumular més de mig metre de neu nova a les cotes altes del Pirineu occidental

A Vielha es van mesurar fins a 33 cm de neu, un gruix inusual al mes de novembre

 

Una situació de vents del nord amb la presència d’una depressió amb aire molt fred en alçada van provocar una important nevada a tot el Pirineu al llarg de divendres, amb gruixos que van superat el mig metre de neu nova a les cotes altes i fins i tot en algunes zones baixes de la Val d’Aran. A la capital de l’Aran, Vielha, es van acumular fins a 33 cm de neu al llarg del dia, una nevada inusualment abundant en un mes de novembre.
 
La nevada va afectar tot el Pirineu al llarg de la nit de dijous a divendres, amb una cota que es va situar al voltant dels 700 o 800 m, de manera que va acabar nevant fins a fons de vall en la majoria dels casos. Divendres al matí, la neu va deixar de caure al vessant sud i al Pirineu més oriental, mentre que al vessant nord del sector occidental va continuar nevant durant tota la jornada, amb especial intensitat entre el migdia i mitja tarda. La nevada es va anar aturant a últimes hores de la tarda.
ESPOT
Espot (el Pallars Sobirà), 15 de novembre de 2013  (Autora: Marta Lluvich)
 
La següent taula mostra el gruix màxim de neu nova enregistrat divendres a les estacions d’alta muntanya de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i mesurat pels observadors i vigilants de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics). Al Pirineu oriental, on la nevada va ser menys destacada, el gruix màxim es va assolir al llarg de la matinada o primeres hores del matí de divendres. En canvi, els gruixos més importants es van mesurar a última hora de la tarda al Pirineu occidental, especialment a la Val d’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà.
 
Estació
Comarca
Gruix màxim de neu nova 15 de novembre de 2013
(cm)
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
64
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
53
Arties (XOM)
Val d'Aran
51
Sasseuva (2.228 m)
Val d'Aran
43
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
35
Vielha (XOM)
Val d'Aran
33
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
18
Esterri d'Àneu (XOM)
Pallars Sobirà
18
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
12
Sant Joan de l'Erm
(1.720 m, XOM)
Alt Urgell
10
Núria (1.971 m)
Ripollès
9
Setcases - Hostal Pastuira
(1.999 m, XOM)
Ripollès
8
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
7
Puigcerdà (XOM)
Cerdanya
3
Viu de Llevata
(1.350 m, XOM)
Alta Ribagorça
2
 
No és extraordinari que a les cotes altes del Pirineu caiguin nevades de mig metre al mes de novembre, ja que els últims anys se n’han enregistrat diverses, entre les quals destaquen la dels primers dies de novembre de 2008, la de l’11 de novembre de 2004 o el 7 de novembre de 2002. En canvi, és molt menys freqüent que a aquestes alçades de la tardor s’acumulin gruixos de 30 a 50 cm a les poblacions de la Val d’Aran, tal i com ha succeït en aquest episodi. En el cas de Vielha, probablement feia més d’una dècada que no hi nevava tant en un mes novembre. El precedent més recent d’una nevada comparable en aquesta època de l’any data de l’11 de novembre de 2004, quan l’estació de la XEMA situada a la població va mesurar un gruix superior als 25 cm.
 
La nevada de divendres al Pirineu ha donat pas a una situació dominada per l’aprofundiment d’una baixa davant de la costa catalana, amb vents forts de llevant o gregal i precipitacions a bona part del país, que han començat sent de neu fins a cotes baixes de les comarques de ponent i del prelitoral. S’ha vist nevar a poblacions situades fins a 300 o 400 m de comarques com la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, les Garrigues o l’Urgell, entre d’altres. Fins a les 10 del matí s’havien acumulat gruixos de 6 cm a Prades (el Baix Camp), 5 cm a Horta de Sant Joan (la Terra Alta), 3 cm a Tivissa (la Ribera d’Ebre) o 2 cm a Falset (el Priorat).
 
Pel que fa a la predicció, s'espera que al llarg del cap de setmana i fins dimarts 19 al matí la situació vingui marcada per la presència de baixes pressions al Mediterrani. Això ens portarà a parlar de dos temporals de gregal i llevant separats per unes 24h, aproximadament. Aquest dissabte, tindrem una primera depressió que s'aprofundirà entre el sud de la costa catalana i les illes Balears i provocarà forts vents de gregal al litoral, al prelitoral i a punts elevats de la Catalunya central.  L'estat de la mar s'alterarà de manera molt destacable, amb onades que podran voltar els 4 metres d'altura. A més, s'esperen precipitacions que seran molt abundants al litoral i al prelitoral, i fins i tot és probable que es puguin acumular els 100 mm en 24 hores a punts de la meitat sud d'aquesta zona. La cota de neu pujarà en general fins els 1.800 metres, amb l’excepció de l’extrem sud, on la cota es mantindrà al voltant dels 400 metres i puntualment per sota fins al migdia de dissabte.
 
Al llarg del matí de diumenge 17, la pertorbació s’afeblirà lleugerament, i això farà que les precipitacions més abundants es concentrin al litoral. De tota manera, a partir de diumenge al vespre i al llarg de dilluns, ens veurem afectats per un nou aprofundiment de la depressió davant del litoral de les comarques de Barcelona i Girona. Això tornarà a reforçar els vents de component est, novament amb una important alteració marítima, i amb precipitacions molt abundants sobretot al nord-est del país. 
 
Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya té oberts avisos de Situació Meteorològica de Perill per acumulació i intensitat de pluja, per neu, per vent i per estat de la mar.
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
16 de novembre de 2013

2  

Fitxers adjunts

Foto Espot

Foto Espot
JPG | 236

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 299