Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat menté l'alerta del pla INUNCAT per intensitat i acumulació de pluges i per l'estat de la mar

query_builder   17 novembre 2013 12:46

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat menté l'alerta del pla INUNCAT per intensitat i acumulació de pluges i per l'estat de la mar

 • ALERTA INUNCAT per Estat de la Mar: durant el dia d’avui s’esperen onades superiors als 2,5 metres des del Garraf fins l’Empordà. A la Selva, i a l’Alt i Baix Empordà es poden donar puntualment onades superiors als 4 metres
 • ALERTA INUNCAT per intensitat i per acumulació de pluges: Es manté per la previsió de pluges a les comarques al terç nord-est on es manté la previsió de superació del llindars d’intensitat 20L/m2 en 30 min i d’acumulació de 100 L/m2 en 24 hores. Al nord-est de Catalunya demà es poden assolir registres de 200 L/m2, acumulats de tot l’episodi de pluges
 • ALERTA PROCICAT VENTS: S’ha rebaixat a fase de PREALERTA. Durant la propera nit i matinada es preveu vent al centre de Catalunya, des del Prelitoral de Barcelona fins el Pirineu
 • ALERTA NEUCAT: S’ha donat per finalitzada un cop normalitzada normalitzades les afectacions produïdes sobre la xarxa viària i la població
 
Afectacions per la meteorologia adversa
El Telèfon d’emergències 112 de Catalunya durant la passada nit i matinada ha atès 59 trucades per acumulació de pluja, fetes des de la meitat sud del territori. En el que portem d’episodi de temporal i fins les 12.00 hores d’avui diumenge ha rebut 824 trucades. Per comarques, destaquen les 149 del Vallès Occidental, 145 al Barcelonès i 76 al Baix Llobregat. Els municipis que han concentrat més trucades han estat  Barcelona i Sabadell amb 93 trucades respectivament, Tarragona 24 i la Canonja 20.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments és obligatori l’ús de cadenes a la BV-4031, entre els quilòmetres 12 i 31, des de Castellar de N’Huc fins a la Molina. Amb tot, en aquelles zones on hagi nevat o estigui fent-ho demana extremar les precaucions en la conducció. D’altra banda, aquest matí s’han hagut de tallar les vies C31b i N34a, a l’alçada de Vila-seca (Tarragonès), per acumulació d’aigua.
 
Els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 19.00 hores d’ahir al vespre i fins a les 10.00 hores d’aquest matí 50 avisos relacionats amb la pluja o vent. La majoria han estat per atendre petites inundacions a habitatges derivades de les pluges que van caure ahir o també per retirar arbres i altres elements de la via pública.
 
Durant aquesta nit i per regions d’emergències:
 • RE Girona: 4
 • RE Lleida: 2
 • RE Tarragona: 16
 • REM Nord: 8  
 • Re Centre: 0
 • REM Sud: 13
 • RE Terres de l’Ebre: 7
 
 
L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant Protecció Civil Municipal, ha desactivat avui a les 10.27 hores el Pla Bàsic d’Emergència per ventades a la ciutat, que s’havia activat ahir a les 9.25 hores en la seva fase d’alerta per la previsió de ventades fortes. El temporal de vent va obligar ahir els Bombers de Barcelona a realitzar un total de 33 actuacions a la ciutat relacionades amb incidències provocades pel vent.

Ahir també es va activar el Pla Bàsic d’Emergència Municipal per mal estat de la mar, que a aquesta hora es manté en la seva fase d’alerta, amb la previsió que pugui desactivar-se al llarg d’aquest migdia. Ahir a les 11.46 hores es va activar aquest protocol per la possibilitat que es registréssin més del 30% d’onades de més de 2’5 metres.

Com a conseqüència d’aquesta activació i per prevenció, s’ha recordat la prohibició d'accedir als espigons de la platja, que han quedat barrats al pas, i d’entrar a l’aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges.
 
Incidències en el subministrament elèctric
A conseqüència del temporal, Endesa ha informat de les següents incidències en el subministrament elèctric: A Palafrugell amb 180 abonats afectats, a la Bisbal de l’Empordà amb 410 i a Falset amb 260. Els tècnics de la companyia treballen per restablir el servei.
 
Risc per mala mar al litoral a tot el litoral: ALERTA del Pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de mala mar.
 
Segons la darrera previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, durant el dia d’avui s’esperen onades superiors als 2,5 metres des del Garraf fins l’Empordà. A la Selva, i a l’Alt i Baix Empordà es poden donar puntualment onades superiors als 4 metres. L’episodi de mala mar s’allarga dins dimarts.
 
Risc per intensitat i acumulació de pluja: ALERTA del Pla INUNCAT
segons el SMC es manté l’episodi d’intensitat i acumulació de pluja.  L’episodi de pluges afectarà durant el dia d’avui i demà el terç nord-est de Catalunya on es podrà superar el llindar d’intensitat de 20 L/m2 en 30 minuts. Durant el dia d’avui es manté la previsió de superació del llindar d’ acumulació de 100 L/m2 en 24 hores. Demà, al nor-est de Catalunya es poden assolir registres de 200 L/m2.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució a la població en les activitats recreatives o professionals al mar. També recomana que no s’accedeixi als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. A més, s’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Recordeu que podeu ser arrossegat per l’onatge en aquests punts quan el fenomen és d’una intensitat com la prevista. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc.
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat
 
Risc per vent: ALERTA del Pla PROCICAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha rebaixat a fase de PREALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), informa que durant la nit i matinada els forts vents afectaran el centre de Catalunya des del Prelitoral de Barcelona fins el Pirineu, amb ratxes màximes que poden superar els 90 km/h, amb especial afectació en cotes altes.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l'aire lliure en cada cas, sobretot a l'alta muntanya, a les possibles nevades i forts vents, i també cal ser molt prudents en la conducció. S’aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Per a la conducció amb vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
A més, la DGPC recomana
 • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
I els consells davant de ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Risc per nevades: ALERTA NEUCAT
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat informa que, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i que s’han normalitzat les afectacions produïdes sobre la xarxa viària i la població, s’ha donat per finalitzada la fase d'Alerta.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia