• La Generalitat connectarà amb fibra òptica 4.297 seus repartides en 712 municipis, que representa el 73% de les seves dependències

 

  • L’objectiu principal d’aquesta xarxa és cohesionar i modernitzar els serveis públics catalans per augmentar-ne la qualitat i l’eficiència

 

  • La disponibilitat per part dels operadors de la xarxa desplegada per tot el territori facilitarà la generació d’una oferta competitiva per a ciutadans i empreses
 
 
El Govern ha iniciat el desplegament de la Xarxa de Fibra Òptica de Catalunya (XFOCAT), la xarxa que des d’ara i fins al 2015 anirà connectant amb alta capacitat fins el 73% de les seus que la Generalitat té repartides per tot el territori.
 
El principal objectiu del desplegament de la xarxa XFOCAT és la connexió dels serveis públics de la Generalitat amb alta capacitat per transformar-los en serveis més eficients i de més qualitat, sempre d’acord amb els principis d’estalvi, transformació, de reactivació econòmica, i de desplegament territorial. Catalunya necessita infraestructures que contribueixin decisivament a la reactivació econòmica. Cal una xarxa de comunicacions electròniques de Nova Generació per als serveis públics, les empreses i la ciutadania.
 
De les 5.907 seus que la Generalitat té a tot el territori català (ubicades a 939 municipis) i que necessiten servei de connectivitat, XFOCAT connectarà amb fibra òptica 4.297 seus, ubicades a 712 municipis. En només tres anys, la Generalitat passarà de tenir el 8% de les seves seus connectades amb fibra òptica a que ho estiguin el 73% de les mateixes. Aquest projecte suposa una inversió prevista de 101,4 M€.
 
Quant a la població potencial accessible als serveis públics amb fibra òptica aquesta passarà de ser de 5,1 milions d'habitants el 2012, el 68% de la població, a 7,4 milions el 2015, el 99 % de la població.
 
Amb aquesta iniciativa, la Generalitat de Catalunya s’alinea amb l’estratègia marcada per l’Agenda Digital per a Europa 2020 pel que fa al desplegament de xarxes d’alta capacitat al territori i impulsa el desenvolupament a Catalunya d’una societat digital avançada, ja que amb aquesta xarxa es podrà oferir un sistema sanitari pioner, innovar en l’ensenyament d’infants i joves i potenciar el creixement econòmic del país, tot potenciant la competitivitat de la nostra indústria.
 
A més, amb la mateixa vocació de servei públic, en aquells municipis on la Generalitat tingui una seu connectada amb la fibra òptica del projecte XFOCAT, l’administració catalana donarà la possibilitat que l’ajuntament pugui connectar, com a mínim, una de les seves dependències a la xarxa d’alta capacitat.
 
El projecte XFOCAT, però, no només representa la connexió de les seus de l’administració pública, sinó que el seu desplegament pel territori facilitarà que els operadors de telecomunicacions en puguin fer ús i, per tant, que es generi una oferta competitiva de cara als ciutadans i les empreses..
 
Un cop la fibra òptica arribi al municipi, l’Ajuntament té l’opció de cercar un operador que desplegui la distribució finalista del servei.
 
 
 
Calendari de desplegament
 
 
Total seus
Total seus amb XFOCAT
Desplegament seus 2013
Desplegament seus 2014
Desplegament seus 2015
TOTAL SEUS
5.907
4.297
73%
1.516
35%
3.258
76%
4.297
100%
Municipis
939
712
76%
208
29%
294
41%
712
100%